Baristé svým zákazníkům rozjasňují den tím, že jim připravují oblíbené nápoje přesně podle jejich gusta. Chcete-li získat takovéto místo s příjemným obsahem kofeinu, potřebujete životopis baristy, který upoutá pozornost personalisty.
Tento průvodce spolu se vzorovým zněním životopisu baristy, který si můžete přizpůsobit, vám ukáže, jak napsat životopis, jenž odpovídá potřebám dnešních kaváren, ať už velkých nebo malých. Co probereme?
Vyberte si jednu z našich šablon na cvapp.cz a sestavte si životopis baristy podle našeho průvodce a za použití přizpůsobitelného vzoru životopisu.
Jak práce v nezávislé kavárně, tak v řetězci má své výhody. I když lze stejný životopis přizpůsobit oběma situacím, je třeba mít na paměti několik věcí. Velký řetězec s mnoha pobočkami a pozicemi, může být skvělým vstupem do světa kávy, pokud hledáte zdroj příjmů na částečný úvazek a jako barista nemáte moc zkušeností.
Velkým řetězcům budete chtít nabídnout životopis, který vyjadřuje dostupnost, flexibilitu, dovednosti v oblasti služeb zákazníkům a spolehlivost. Řetězce hledají lidi s velkými časovými možnostmi, kteří se nenechají zahltit náročnými zákazníky a rychlým tempem.
Na druhou stranu nezávislá kavárna pravděpodobně inzeruje jen jednu nebo dvě pozice najednou a je pravděpodobné, že budou hledat zkušeného baristu, který nadšeně pracuje s kávou. Zanést životopis přímo do kavárny a setkat se s vedoucím je skvělý způsob, jak navázat osobní kontakt. Nezapomeňte mu potom zavolat! V malé kavárně není tak důležitá rychlost, nýbrž pečlivost.
Pokud si myslíte, že nejtěžší na psaní je vůbec začít, nejste v tom sami. Ale třeba vám pomůže, že všechny životopisy mají stejnou strukturu, kterou lze rozdělit do zvládnutelných kroků. Váš životopis baristy by měl na jedné stránce obsahovat tyto části:
Jednotlivé oddíly si za chvíli detailně probereme.
Projít přes ATS
Většina nezávislých kaváren stále najímá staromódním způsobem. Můžete tam zanést životopis osobně nebo ho poslat e-mailem přímo vedoucímu. U středních a velkých řetězců je ale postup poněkud odlišný. Mnoho z těchto společností používá systémy pro sledování uchazečů (ATS), které filtrují velké množství životopisů. Algoritmy ATS prohledávají klíčová slova, zejména v oddílech profil a dovednosti životopisu, a zraku personálního manažera posílají pouze životopisy s nejvyšším hodnocením. Nástrahám systému ATS se můžete vyhnout tím, že optimalizujete svůj životopis pomocí klíčových slov umístěných do správných částí životopisu. V životopisu baristy mohou být takovými slovy např.:
Pro většinu uchazečů o zaměstnání se doporučuje chronologický formát životopisu. Upřednostňují ho také personalisté, protože se snadno kontroluje. V podstatě se oddíl předchozích zaměstnání skládá z odrážek, které v chronologicky obráceném pořadí zdůrazňují každou pozici, kterou jste zastávali.
Pokud na trh práce teprve vstupujete zdůrazněte specializované nebo přenositelné dovednosti a zvolte funkční životopis nebo univerzálnější hybridní (kombinovaný) formát.
První kladný dojem, který uděláte na svého potenciálního nového šéfa, začíná záhlavím vašeho životopisu. Zvýšená péče, kterou věnujete tomuto klíčovému detailu, nezůstane bez povšimnutí, zejména pokud použijete stejné záhlaví i pro motivační dopis.
Kromě toho, že se od ostatních uchazečů odlišíte vlastní vizuální značkou, má záhlaví také pár praktických účelů. Okamžitě upoutá pozornost čtenáře výrazně zobrazeným jménem, profesí a kontaktními údaji. Navíc, až vás budou personalisté chtít pozvat na pohovor, nebudou mít problém najít vaše telefonní číslo nebo e-mail, aby se s vámi spojili.
Vaše záhlaví bude obsahovat:
Dbejte na to, aby vaše e-mailová adresa byla profesionální či neutrální.
Aleš Majerák
Senior barista
+420 775 181 230
ales.majerak@centrum.cz
Aleš Majerák
Přeborník v přípravě kávy
+420 775 181 230
alesmilujekafe@centrum.cz
Jako barista budete pravděpodobně první tváří, kterou zákazníci uvidí, když vejdou do kavárny, a vaše schopnost vlídně je obsloužit bude zásadní součástí jejich zážitku. Profil slouží v životopisu jako jakési úvodní přivítání. Personalista si udělá představu o vaší osobnosti, klíčových dovednostech a předchozí praxi.
Fakta z vašich předchozích pozic baristy mohou tuto část podpořit. Kolik zákazníků jste denně obsloužili? Vymysleli jste nějaké nové nápoje? Kolik položek z jídelního lístku jste si zapamatovali a připravili? Zaznamenal podnik za vašeho působení nějaký růst?
Motivovaný a cílevědomý barista s více než 15 lety zkušeností v kavárnách, který se snaží poskytovat kvalitní a individuální služby zákazníkům. Zkušený v řízení provozu zázemí i obsluhy a ve vytváření výjimečných kávových nápojů. Přísně dodržuje firemní standardy a zároveň se ke všem zákazníkům chová laskavě a pohostinně.
Vaše pracovní historie poskytuje zaměstnavatelům představu o tom, jak dobře byste mohli zapadnout do jejich rychlobslužné (nebo naopak pohodové a špičkové) kavárny, která si zakládá na službách zákazníkům.
Nejlepší je uvádět zkušenosti v obráceném chronologickém pořadí s tou nejčerstvější na začátku. Pokračujte zpětně, dokud nebudete mít alespoň dva nebo tři příklady. Pokud jste zastávali dostatek pozic v kavárenském prostředí, můžete vynechat nesouvisející zaměstnání.
Pod každým nadpisem předchozího zaměstnavatele uveďte stručný popis klíčových úspěchů v práci, třeba formou stručného seznamu s odrážkami. Fakta a čísla jsou nejlepším způsobem, jak kvantifikovat vaše působení v předchozích pozicích. Kolik zákazníků jste běžně obsluhovali v jednotlivých provozovnách? Dostávali jste nejvyšší spropitné? Vyvinuli jste nějaké nové položky menu? Kolik nových zaměstnanců jste zaučili? Spolupracovali jste s majitelem na nějakých obchodních rozhodnutích ohledně snížení nákladů nebo zlepšení služeb? Vhodné je také zahrnout další úkoly nad rámec vaší práce s kávou – jako je třeba objednávání týdenních zásob, organizace a úklid jak přední části provozovny, tak zázemí, příprava jídelních lístků a vyhledávání nových produktů.
Barista v LaPrazirna, Pardubice
Březen 2010 — Současnost
Barista a pokladní v Starbucks Coffee, Pardubice
Září 2006 — Červenec 2010
Mnoho personalistů chápe, že tohle může být vaše první pozice baristy nebo dokonce vaše první oficiální pracovní zkušenost. V takovém případě je důležité ukázat, jak vás předchozí činnosti připravily na práci baristy. Můžete zdůraznit učenlivost, spolehlivost a trpělivost.
Například:
Pro baristu jsou dovednosti základem práce. Musíte mít dostatek zkušeností s přípravou kávy, aby se vám zákazníci vraceli, ale pokud nemáte ty správné vlastnosti, pravděpodobně zákazníky také rychle vyženete. Tvrdé dovednosti zahrnují stroje, nástroje nebo praktické znalosti z oboru baristy nebo příbuzného oboru.
Nezapomeňte na klíčová slova! Tohle je skvělé místo, kam zahrnout konkrétní požadavky z popisu práce, abyste ukázali, že jste pro pozici jako stvoření.
Měkké dovednosti jsou osobnostní rysy a vlastnosti, které jste získali životními zkušenostmi. Patří mezi ně smysl pro detail, organizační schopnosti a vlídný přístup k zákazníkům.
Široký seznam relevantních dovedností může obsahovat:
Mnoho povinností baristy se dá naučit za pochodu, takže formální vzdělání se na tuto pozici obvykle nevyžaduje. To ale neznamená, že tento oddíl máte nechat prázdný. Jakékoli vzdělání v oblasti pohostinství nebo gastronomie se bude na tuto pozici hodit.
Ale i když nemáte vystudovaný související obor, není na škodu uvést, že jste studovali nebo si doplňujete vzdělání. Zde je na místě také zmínit jakékoli další certifikáty v oboru kávy, obsluhy v restauracích, bezpečnosti práce s potravinami nebo v jiných souvisejících oblastech.
Kurzů v oboru přípravy kávy a gastronomie je celá řada:
Labská hotelová střední odborná škola v Pardubice
Září 2006 — Červen 2010
Ne nadarmo se zdá, že elegantní kavárny s retro osvětlením a dřevěnými pulty ovládly centra všech velkých měst: estetika je důležitá. Stejně tak jako zákazník nechce pít kávu ve špinavé kavárně s rozbitými židlemi, personalista nechce číst a hodnotit neuspořádaný životopis, který postrádá důležité informace.
Rozvržení životopisu hraje klíčovou roli při přijímání do zaměstnání. Bude vhodné zvolit rozvržení životopisu, které ukáže, proč se do kavárny, do které se hlásíte, hodíte. To pravděpodobně bude chtít moderní styl, který přesto vyzařuje profesionalitu.
Pomocí ověřených šablon životopisů a editoru životopisů na cvapp.cz můžete vytvořit životopis, který vypadá přesně tak, jak má, aniž promrháte drahocenné hodiny nad náročnými programy a textovými editory. Pro životopis baristy doporučujeme šablony v moderní kategorii se správnou kombinací elegance a zábavy. Pro některé kavárny (v závislosti na atmosféře a tématu) může být lepší zvolit šablonu z kategorie jednoduchých nebo kreativních. Prohlédněte si naši sbírku a přesvědčte se sami!