Příklad motivačního dopisu Datového Analytika

Použijte tento Datového Analytika vzor motivačního dopisu pro úplnost uchazečského procesu a získejte svou práci snů - bez frustrací, bez omylů. Tento vzor motivačního dopisu je speciálně navržen na Datového Analytika funkce v roce 2024. Profitujte z našich vzorových vět a profesionálního rozvržení a napište si během několika minut dokonalý motivační dopis ke stažení.
Upravit tento životopis

Nejlepší formát motivačního dopisu datového analytika

Motivační dopis by měl být vždy jednostránkový dokument tvořený maximálně 400 slovy, strukturovaný do následujících oddílů:

  • Záhlaví
  • Oslovení
  • Úvod
  • Prostřední (hlavní) část
  • Závěr / výzva k akci
  • Rozloučení (podpis)

Záhlaví motivačního dopisu

Váš motivační dopis datového analytika by měl začínat atraktivně řešeným záhlavím, které bude uvádět vaše jméno, povolání, adresu, telefonní číslo a e-mailovou adresu. Potenciální zaměstnavatel by měl mít možnost snadno zjistit, jak vás kontaktovat.

Záhlaví je také důležitým designovým prvkem stránky, který umožňuje kreativní využití barev, typografie, rozvržení a bílé plochy bez textu.

Protože ne každý dokáže snadno vytvořit atraktivní záhlaví, doporučujeme použít šablonu motivačního dopisu. Získáte tak předem připravené záhlaví.

Cíl záhlaví motivačního dopisu: jednoznačně vás identifikovat jako uchazeče o zaměstnání a předat důležité kontaktní údaje. Atraktivní, profesionální vzhled svědčí o úsilí a péči o detail.

Oslovení v motivačním dopise

Ačkoli s nástupem e-mailů došlo k rozvolnění některých pravidel pro psaní obchodních dopisů, tou nejlepší volbou v motivačním dopise je stále tradiční oslovení, tedy prosté „Vážená paní/pane + příjmení“. 

Použití křestního jména lze akceptovat, pokud příjemce znáte. Pokud píšete zaměstnavateli, o kterém je známo, že má neformálnější styl komunikace, můžete „Vážená/vážený“ nahradit neformálnějším oslovením, například „Dobrý den“. 

Motivační dopis se vždy snažte jmenovitě adresovat osobě, která má na starosti přijímání zaměstnanců. Lidé rádi vidí své jméno napsané nebo vytištěné, navíc tak dáváte najevo, že jste se snažili zjistit, kdo funkci personalisty ve společnosti zastává a chcete s ním navázat přímý kontakt. Pokud jméno pověřené osoby neznáte, vyhledejte si je na internetu. Jestliže tam neuspějete, stojí za to do společnosti zavolat a zkusit to zjistit.

Cíl oslovení v motivačním dopise: zahájit dopis odpovídajícím způsobem a pokud možno s personalistou navázat přímý osobní kontakt. Oslovení odráží míru formálnosti komunikačního stylu organizace.

Úvod motivačního dopisu

V úvodu motivačního dopisu by měla být uvedena pracovní pozice, o kterou usilujete, a stručně shrnuta vaše kvalifikace včetně délky praxe v oboru. Váš jazyk by měl být živý a upřímný a zároveň zdvořilý – takový, aby upoutal pozornost příjemce a přiměl jej ke čtení dalšího textu. 

Vzor úvodu motivačního dopisu k úpravám podle potřeby

Vážená paní Malá,

v dnešní době zvýšené konkurence musí hotelové řetězce vyšších kategorií maximalizovat efektivitu svého provozu, aniž by slevily ze špičkových podmínek ubytování. Díky mým datům dokázal můj předchozí zaměstnavatel zvýšit obsazenost svých ubytovacích zařízení z 85 na 94 %, což mu zajistilo prostředky, díky nimž mohl nabízet služby uzpůsobené přesně na míru.

Můžete mít fantastické vybavení nebo prestižní lokalitu, ale pokud se pokoje neprodávají, nemá váš hotel šanci nabízet prvotřídní služby. Vím, že role datového analytika je ve vaší organizaci nová, ale jsem přesvědčena, že během prvních 60 dnů dokážu najít alespoň deset projektů, které zlepší vaše hospodářské výsledky (a tím i zážitek hostů).

Cíl úvodu motivačního dopisu: nadšené výchozí sdělení, které čtenáře přiměje zjistit více o tom, proč se hodíte na tuto práci.

Hlavní část dopisu

Jádro vašeho dopisu musí přesvědčivě dokazovat, že jste vhodným uchazečem o pracovní místo, na které se hlásíte. Měli byste v něm zdůraznit své zkušenosti datového analytika, uvést některá místa, kde jste pracovali, a vyzdvihnout své úspěchy v těchto zaměstnáních.

Uveďte konkrétně své úspěchy a pokud možno použijte fakta a čísla. Můžete zde podrobněji rozvést jednotlivé body svého životopisu týkající se činností, které jste vykonávali u předchozích zaměstnavatelů. Můžete a měli byste uvést osobní zkušenost s problémy, kterým jste čelili, a zmínit se o tom, co jste v dané situaci udělali pro jejich vyřešení a o výsledcích, jichž jste dosáhli.

Vzor hlavní části motivačního dopisu k úpravám podle potřeby

Nedávno jsem na univerzitě absolvovala obor datová věda a během studia a dva roky po jeho ukončení jsem pracovala pro hotely Euros. Přestěhování do Vašeho města mě přimělo k hledání nové práce. Vím, že datová analýza Vám může zajistit výhodu na trhu s mimořádně silnou konkurencí.

Jsem schopná programátorka, mám rozsáhlé znalosti softwaru a systémů pro správu dat a umím prezentovat data vedoucím pracovníkům s využitím nejnovějších vizualizačních nástrojů. Moje úspěchy ve společnosti Euros

by měly být relevantní pro jakoukoli budoucí pozici:

  • Vytvoření analytického modelu s více než 40 soubory dat, který zvýšil obsazenost o 9 procentních bodů.
  • Vytvoření provozního rozhraní, které zkrátilo dobu administrace o 35 hodin týdně.
  • Zavedení nového softwarového řešení CRM, které zvýšilo spokojenost zákazníků o 17 %.

Více než 300 zaměstnanců absolvovalo kurzy týkající se významu dat pro jejich práci – našli jsme 15 „datových šampionů“.

Cíl hlavní části motivačního dopisu: svůj názor, že jste vynikajícím uchazečem, můžete podpořit poukazem na dřívější úspěchy, které byste mohli zopakovat i u tohoto zaměstnavatele.

Závěr / výzva k akci

Motivační dopis zakončete krátkým shrnutím, poděkováním a výzvou k akci. Dejte jasně najevo, že budete velmi rádi, když se vám zaměstnavatel ozve a domluví se s vámi na pohovoru. Můžete uvést, že jste vždy k zastižení na telefonu nebo e-mailu, který jste poskytli. Vyjádřete přesvědčení, že byste byli pro společnost skutečným přínosem, a dejte najevo nadšení pro práci v této společnosti.

Opět se snažte hledat rovnováhu mezi sebevědomým vystupováním a respektem k zaměstnavateli i konkrétní osobě, která váš motivační dopis čte.

Vzor závěru motivačního dopisu k úpravám podle potřeby

Datoví analytici se nespokojí s tím, že se něco „takhle dělá odjakživa“; místo toho na jasných a tvrdých číslech ukazují, co je třeba udělat. Ráda bych zahájila diskusi o výzvách, které vás v nadcházejících letech čekají, a doufám, že během pohovoru se mnou získáte příležitost se dozvědět, co Vám mohu v oblasti dat nabídnout.

S pozdravem

Eva Líchová

Cíl závěru motivačního dopisu: zakončit sebevědomě, ale zdvořile výzvou k akci, která bude zaměstnavatele motivovat k dalším krokům.

Rozloučení (podpis)

Tato část je jednoduchá. Uzavřete dopis slovy „S pozdravem“, případně „Srdečně zdravím“. Pod ně doplňte mezeru a napište své celé jméno. Někteří pisatelé vkládají svůj naskenovaný podpis, což však v elektronické komunikaci není považováno za nezbytné

Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis