Koho můžete uvést v referencích, ucházíte-li se o své první zaměstnání

Své první zaměstnání, na kterém vám tolik záleží, můžete získat jedině v případě, že personalistu přesvědčíte o svých přednostech. Přesvědčivé reference mohou být rozhodujícím faktorem. Tento blog vám poskytne přehledné odpovědi na některé z nejčastějších otázek týkajících se referencí.
Paul Drury
Content writer / HR Specialist
Aktualizováno 27 prosinec 2022

Proč jsou reference důležité?

Na budoucího nadřízeného stěží zapůsobíte dobrým dojem, jestliže se na pohovor do prvního zaměstnání dostavíte bez referencí, které by si mohl ihned ověřit.

Prověřování profesní historie uchazečů s referencemi je snazší, pokud máte za sebou delší kariéru, ale i váš první zaměstnavatel se bude detailněji zajímat o váš charakter a profesní potenciál.

Patrně již v minulosti na stejnou pozici přijali mnoho jiných začátečníků a vědí, že formální reference obvykle svědčí o budoucí výkonnosti pracovníka. Chybná volba na této úrovni pro zaměstnavatele sice není osudová, jistě ale nepříznivě ovlivní morálku a celkovou výkonnost týmu. Reference jej mohou přivést ke správnému rozhodnutí.

Koho můžu uvést v referencích, jestliže se ucházím o své první zaměstnání?

Personalisté od vás nebudou mít přílišná očekávání, pokud jde o odborné zkušenosti, ale volba referencí (a jejich obsah) ukáže, jakou máte o své budoucí pozici představu. Měli byste je zvolit správně.

Reference od vedoucího pracovní stáže / praxe

I když vaše pracovní stáž nebo praxe netrvala dlouho, hodně napoví o tom, jaký je váš profesní potenciál. I krátká (placená) odborná praxe má větší váhu než reference, které osvědčují pouze váš osobní charakter.

Stáž by měla být poměrně nedávná a měla by představovat optimální kombinaci odbornosti a měkkých dovedností, které budou vyžadovány ve vaší budoucí pozici.

Reference od vedoucího zájmových činností pro mládež

To, jací jsme v počátcích své kariéry, se odvíjí od zkušeností, které nás formovaly. Uvedete-li reference z jakýchkoli aktivit, které jste vykonávali během dospívání, poskytnete zaměstnavateli představu o tom, jakým jste člověkem. Ve světě, kde se prolíná pracovní a soukromý život, poskytne informace o vašich mimopracovních zájmech jedinečný obrázek o vaší osobnosti.

Dobrovolnictví nebo pořádání charitativních akcí

Hledáte-li reference pro své první zaměstnání, vaše předchozí dobrovolnická činnost hodně napoví o vašem charakteru. Nehonorovaná činnost je důkazem silné pracovní morálky, která bude mít v prvních měsících v novém zaměstnání zásadní význam.

Poradce pro výběr zaměstnání

Na mnoha školách působí kariérní poradce a je možné, že vás měl možnost během vašeho studia dobře poznat. Pokud s vámi tato osoba strávila dostatek času, může předložit seriózní a odborný pohled na to, zda jste vhodným uchazečem.

Co dělat, když nemám žádné reference? Vždy sice můžete prostě říct, že žádné reference nemáte, tím ale na nikoho dojem neuděláte. Pokud vynaložíte maximální úsilí v této oblasti, dáte tím najevo, jak se budete snažit během prvních měsíců v nové pracovní pozici. Nikdy nepředkládejte reference od příbuzných – určitě najdete lidi zvenčí, kteří o vás mají co říct.

Jak požádat o doporučení

Jakmile si pro své první zaměstnání vytipujete jednu nebo dvě potenciální reference, měli byste zvážit způsob, jakým o ně požádáte, neboť to bude mít přímý dopad na kvalitu výsledku.

Požádejte zdvořile a v předstihu

Reference začněte shánět v okamžiku, kdy se dozvíte, že se váš první zaměstnavatel může chtít obracet na osoby, které o vás mohou poskytnout informace. Nedělejte to příliš brzy, protože by na vás oslovení lidé mohli zapomenout – stačí jim dát týden nebo dva na rozmyšlenou, co o vás chtějí říct.

Promyšlené reference pro první zaměstnání jsou výsledkem pečlivé, neuspěchané přípravy. Pokud se jedná o akademické pracovníky, mohou takových žádostí dostávat spousty, takže byste si měli dobře promyslet, jak svoji žádost podáte. Zvažte, od koho budete reference chtít – vyjdou vám tito lidé vstříc?

Poskytněte dostatečné (ale stručné) základní informace

Osoby uvedené v referencích by měly rozumět povaze práce, o kterou se ucházíte. Co tato práce obnáší a jaké osobní vlastnosti při ní budou potřebné? Pošlete jim zprávu se stručným popisem pracovní pozice a důvody, které vás vedou k přesvědčení, že byste se na tuto práci hodili.

Ačkoli budou chtít do reference pro vaše první zaměstnání přispět svým jedinečným názorem, jako uchazeč určitě můžete ovlivnit to, co napíšou. Neposílejte jim příliš mnoho informací – vaše nadšení je pochopitelné, ale berte ohled na jejich čas.

Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis