Vzor životopisu Číšník/servírka

Příklad prověřeného životopisu, který vám získá vaši příští práci v roce 2024. Tento příklad životopisu Číšník/servírka můžete upravit a vytvořit si vlastní životopis za pár minut. Stačí vyplnit podrobnosti, nový životopis si pak stáhnout a začít rozesílat přihlášky ještě dnes!
Upravit tento životopis

Pokud hledáte práci jako číšník nebo servírka, najít volné místo pro vás patrně nebude žádný problém. Pracovníci v pohostinství jsou v současné době velmi žádaní, takže při hledání lépe placené práce číšníka nebo servírky s pracovní dobou, která vám bude vyhovovat, máte z čeho vybírat. Abyste však takovou skvělou práci skutečně získali, budete potřebovat dobře zpracovaný životopis, ze kterého bude zřejmé, jak dobře si poradíte s obsluhou hostů.

Ať už hledáte svoji první práci nebo jste již zkušeným číšníkem nebo servírkou, služba Resume.io je tu pro vás. Nabízíme více než 350 ukázek životopisů a průvodce psaním životopisů pro jednotlivá povolání a přinášíme tak profesionální podklady pro každého uchazeče o zaměstnání. Tento průvodce psaním životopisu spolu s odpovídajícím vzorovým životopisem se zabývá následujícími tématy:

  • Jaká je náplň práce číšníka nebo servírky?
  • Jak napsat životopis číšníka (tipy a triky)
  • Nejvhodnější formát životopisu číšníka
  • Rady ke každé části vašeho životopisu (souhrn, dosavadní kariéra, vzdělání, dovednosti)
  • Profesionální rozvržení a grafická úprava životopisu
Statistická analýza

V České republice podniká ve stravování a pohostinství 21 072 subjektů. Práce číšníka nebo servírky může být skvělou příležitostí pro ty, kteří hledají svou první profesní zkušenost.

Zdroj: Kongres GASTRO & HOTEL

Co dělá číšník/servírka?

Číšník nebo servírka je zaměstnanec restaurace nebo stravovacího zařízení, jehož hlavním úkolem je přijímat objednávky zákazníků, přinášet jídlo ke stolům a během konzumace sledovat potřeby hostů. Číšníci a servírky jsou klíčovými členy personálu, kteří přijímají pokyny od majitelů a manažerů restaurací. Komunikují také s pracovníky v kuchyni a někdy v kuchyni mohou i vypomáhat, například s přípravou nápojů nebo zdobením pokrmů.

Úloha číšníka na pracovišti může mít řadu aspektů, zde jsou některé z nejobvyklejších povinností:

  • Podrobná znalost jídelního lístku, alergenů, seznamů ingrediencí a vín vhodných k jednotlivým pokrmům
  • Vítání hostů a přijímání jejich objednávek, zodpovídání dotazů k nabídce pokrmů a nápojů
  • Doporučování a aktivní nabízení dezertů a nápojů
  • Příprava objednaných nápojů a jejich rychlé přinášení ke stolu
  • Servírování pokrmů a přinášení dalších objednaných položek ke stolu
  • Odnášení talířů a přijímání plateb od hostů
  • Pomoc se zdobením pokrmů a nápojů, prostíráním stolů nebo při provádění inventur

Jak napsat životopis číšníka nebo servírky

Na samotném počátku psaní životopisu číšníka je třeba si zjistit, jaké části by měl obsahovat. Součástí vašeho CV by měly být:

  • Záhlaví životopisu
  • Souhrn životopisu (nazývaný také profil nebo představení uchazeče)
  • Oddíl dosavadní kariéry
  • Oddíl věnovaný dovednostem
  • Oddíl vzdělání

Vzhledem k tomu, že práce v pohostinství je do velké míry založena na dovednostech, uchazeči o práci číšníka nebo servírky často svému životopisu nevěnují příliš mnoho času. To je ovšem chyba a pro vás to znamená, že s trochou času a úsilí můžete ostatní uchazeče snadno předčit a prokázat vedení podniku svoji profesionalitu.

Prvním krokem k napsání skvělého životopisu číšníka nebo servírky je udělat si průzkum. I když v pohostinství působíte už velmi dlouho, každý podnik je trochu jiný a je důležité vědět, do jakého pracovního prostředí přicházíte. Zjistěte si o restauraci vše podstatné na internetu a pokud možno ji navštivte osobně. Všímejte si nabídky v jídelním lístku, umístění podniku a toho, jaký druh hostů jej navštěvuje. Jaký stejnokroj nosí obsluhující personál? Je interiér elegantní a luxusní, nebo spíše neformální a zaměřený na rodiny s dětmi? Jak obsáhlý je jídelní lístek a jaké jsou průměrné ceny? Tyto otázky možná znějí banálně, ve skutečnosti vám ale mohou pomoci přizpůsobit životopis přesným potřebám zaměstnavatele a zvýšit tak šanci, že skutečně získáte práci, o kterou se ucházíte.

Nabídka pracovního místa číšníka může, ale také nemusí zahrnovat popis pracovní pozice. Pokud je k dispozici, pečlivě si jej přečtěte, abyste získali lepší představu o tom, jaký druh dovedností zaměstnavatel hledá. Dbejte, abyste v životopise uvedli všechny konkrétní technické dovednosti přesně podle terminologie používané zaměstnavatelem – zvýšíte tak pravděpodobnost, že mezi ostatními uchazeči vyniknete.

Výběr nejvhodnějšího formátu životopisu číšníka nebo servírky

Pokud jde o nejvhodnější formát životopisu, mohou číšníci a servírky vybírat z několika možností. Máte-li za sebou několik pracovních zkušeností z práce v restauraci nebo v oboru jako takovém, pravděpodobně budete chtít zvolit obrácený chronologický formát. Říká se mu tak, protože klade do popředí oddíl dosavadní kariéry, kde jsou předchozí pracovní pozice uvedeny od nejnovější a jdou zpět až deset let do minulosti. Právě s tímto formátem se setkáte v našem vzorovém životopisu, protože většina personalistů jej od uchazeče o práci číšníka nebo servírky očekává.

Práce číšníka však může být i skvělým prvním zaměstnáním. Pokud hledáte práci, abyste nastartovali svoji profesní kariéru, můžete zvolit funkční nebo hybridní formát životopisu. Funkční životopis se zaměřuje na dovednosti a může také obsahovat oddíl nadepsaný „Zkušenosti“, v němž můžete uvést jakákoli nesouvisející zaměstnání, dobrovolnickou činnost nebo školní aktivity. Hybridní formát je kombinací obou typů a často začíná oddílem s dovednostmi, po němž následuje kratší část věnovaná dosavadní kariéře. Tyto alternativní formáty životopisu jsou nejvhodnější pro studenty a uchazeče o první zaměstnání. Máte-li již v oboru nějaké zkušenosti, je tou správnou volbou obrácený chronologický formát.

Záhlaví životopisu

Tento oddíl se nachází zcela nahoře, v některých případech po straně vašeho životopisu. Je to oddíl, který uvádí vaše jméno a kontaktní údaje, aby potenciální zaměstnavatel mohl vaši žádost o zaměstnání identifikovat a snadno vás kontaktovat ohledně případného pohovoru. V případě číšníka nebo servírky obvykle stačí uvést jméno a telefonní číslo, případně také bydliště. Záhlaví také pomáhá životopisu dodat trochu atraktivního formátování, které by mělo odpovídat restauraci, v níž chcete pracovat. Podrobněji se grafické úpravě budeme věnovat dále v textu tohoto průvodce.

Vzor souhrnu životopisu

Souhrn je oddíl, který následuje po záhlaví životopisu. Jedná se o 3 až 5 vět, které slouží jako úvod k vašemu životopisu a jejich cílem je zdůraznit vaše nejlepší dovednosti a zkušenosti. Jako číšník nebo servírka máte osobnost a schopnosti nezbytné pro tuto práci, díky nimž zapůsobíte dobrým dojmem hned na začátku, a souhrn životopisu je místo, kde můžete nejlépe prokázat, že skutečně disponujete těmi správnými vlastnostmi.

Dbejte na to, abyste používali popisné výrazy a akční slova, jimiž dáte najevo, že jste sympatický a výkonný číšník nebo servírka. Uveďte v souhrnu své nejlepší vlastnosti, podrobnosti si nechte pro zbytek životopisu. Pokud jste v tomto oddíle odvedli dobrou práci, měl by zaměstnavatel být motivován k dalšímu čtení. Projděte si náš vzor životopisu k úpravám podle potřeby.

Vzor souhrnu CV k úpravám podle potřeby

Profesionální a energická servírka s několikaletou praxí ve velkých restauračních zařízeních. Dodržování hygienických a bezpečnostních norem, vstřícný a pozitivně nastavený člen týmu. Motivovaný přístup, schopnost zvládat více úkolů a pracovat v náročných podmínkách.

Vzor oddílu dosavadní kariéry

Oddíl dosavadní kariéry je něco jako hlavní chod vašeho životopisu. Podrobně zde popisujete své předchozí pracovní zkušenosti z dosavadních zaměstnání na pozici číšníka nebo servírky či v jiných zaměstnáních v oboru pohostinství. U každé položky vytvořte podnadpis s názvem pracovní pozice, názvem společnosti zaměstnavatele (restaurace), dobou trvání práce a místem zaměstnání. Následně doplňte 4 až 5 odrážek s vašimi pracovními povinnostmi, dovednostmi a jakýmikoli úspěchy, které stojí za zmínku, jako například zvolení zaměstnancem měsíce nebo rekordní nárůst tržeb díky vámi zavedené inovaci.

Místo pouhého výčtu svých pracovních povinností musíte každou odrážku formulovat tak, aby ukazovala vaši prospěšnost pro danou společnost a přesvědčila potenciálního zaměstnavatele, že byste pro jeho restauraci mohli udělat totéž. Svůj přínos můžete nejlépe demonstrovat prostřednictvím čísel, statistik a konkrétních informací. Pro inspiraci se podívejte na náš vzorový oddíl životopisu s dosavadní kariérou.

Vzor oddílu CV s dosavadní kariérou k úpravám podle potřeby

Servírka v restauraci Na Zámku, České Budějovice
Duben 2014 - červen 2019

  • Spolehlivá a energická servírka na 5 až 6 směn týdně.
  • Členka týmu zaměřeného na poskytování zákaznických služeb nejvyšší úrovně.
  • Dodržování veškerých hygienických a bezpečnostních předpisů s cílem vytvářet pohodové prostředí pro všechny hosty restaurace.
  • Zdvořilost a profesionalita za všech okolností.
  • Snaha vyhovět zákazníkům s osobními stravovacími preferencemi a omezeními.
  • V případě potřeby pomoc s proškolováním nových zaměstnanců.

 

Pokladní a servírka v restauraci CB Star, České Budějovice
Listopad 2010 - září 2014

  • Rychlá a výkonná pokladní v rušné restauraci v historickém centru města.
  • Perfektní znalost všech pokladních operací.
  • Ve špičkách pomoc s obsluhou hostů.
  • Dodržování nejvyšších standardů bezpečnosti a hygieny v celé restauraci v souladu s místními a interními předpisy.

Vzor oddílu dovedností v CV

Dovednosti hrají v případě číšníka nebo servírky nezastupitelnou roli, věnujte proto této části životopisu velkou pozornost. Nejprve si znovu přečtěte popis práce, pokud je k dispozici, a vyberte veškeré povinnosti nebo znalosti, na které zaměstnavatel klade velký důraz. Oddíl dovedností obvykle má formu seznamu bodů s odrážkami, budete proto chtít vybrat 4 až 5 nejdůležitějších dovedností relevantních pro danou pozici.

Z hlediska pozice číšníka nebo servírky je velmi důležité uvést kombinaci tvrdých a měkkých dovedností. Tvrdé dovednosti jsou technické znalosti jako práce na baru, prodejní systémy POS a řízení zásob. Měkké dovednosti jsou osobnostní rysy, jako je příjemné vystupování, pečlivost a výkonnost, které vám umožní poskytnout hostům skvělý gastronomický zážitek. Níže si projděte náš vzorový životopis.

Vzor oddílu CV věnovaného dovednostem k úpravám podle potřeby
  • Vynikající schopnosti v oblasti služeb zákazníkům
  • Znalost hygieny potravin
  • Vynikající komunikační schopnosti
  • Angličtina
  • Schopnost týmové práce
  • Motivovanost
  • Vynikající znalost početních operací
  • Němčina

Vzor oddílu vzdělání v životopisu číšníka nebo servírky

K tomu, abyste získali pozici číšníka nebo servírky, obvykle nepotřebujete vyšší vzdělání. Ať je však vaše vzdělání jakékoli, budete stejně jako u každé jiné profese muset do životopisu zařadit část věnovanou vašemu vzdělání.

Stejně jako v oddíle dosavadní kariéry byste své dosavadní vzdělání měli řadit od nejnovějšího po nejstarší. Uveďte název absolvovaného oboru, školu, dobu trvání studia a místo, kde jste studovali. Pod každý záznam můžete také přidat jednu nebo dvě odrážky s údaji, které mohou být z hlediska pozice číšníka nebo servírky relevantní. Vše můžete doplnit manažerskými pozicemi, kurzy v oboru pohostinství a nejrůznějšími oceněními. Podívejte se na náš vzorový životopis níže.

Vzor vzdělání v CV k úpravám podle potřeby

SŠ a VOŠ cestovního ruchu, České Budějovice
Září 2010 — květen 2014

  • Maturitní zkouška
Tip od experta

Číšníci často absolvují kurzy dalšího vzdělávání nebo získávají certifikáty relevantní pro jejich pozici. Pokud jste absolvovali jakékoli kurzy zaměřené na bezpečnost potravin, management, první pomoc nebo barmanství, nezapomeňte je uvést v části životopisu věnované vašemu vzdělání.

Rozvržení a grafická podoba životopisu

Stejně jako vzhled restaurace napoví hostovi něco o gastronomickém zážitku, který ho čeká, rozvržení a grafická podoba vašeho životopisu napovídají zaměstnavateli něco o vašich dovednostech a o tom, jak vážně se o danou pozici zajímáte.

Je důležité, abyste rozvržení a grafickou podobu životopisu přizpůsobili potenciálnímu zaměstnavateli. Trocha barvy v záhlaví vám může pomoci apelovat na podnik, který se zaměřuje na rodiny, kdežto luxusní restaurace dá spíše přednost neutrálnímu barevnému schématu. Profesionálně navržené šablony životopisů vám mohou pomoci rychle vyzkoušet různé styly nebo i vytvořit různé verze životopisu, jestliže se ucházíte o více různých pracovních pozic.

Zde je několik dalších tipů pro formátování, kterých byste se měli držet:

Dělat
  • Udržujte vyvážený poměr mezi prázdným místem bez textu a textem, čímž přispíváte ke snadnější čitelnosti životopisu.
  • Přidejte trochu barevnosti, abyste životopis oživili.
  • Používejte tučné nadpisy oddílů a odrážky, aby byl životopis přehledný.
Nedělat
  • Upravování okrajů, abyste do textu vměstnali více informací nebo aby vaše zkušenosti zaplnily celou stránku.
  • Použití více než jednoho nebo dvou fontů.
  • Opomenutí kontroly (přečtení) celého textu před odesláním!

Co si zapamatovat o životopisu číšníka

  1. Číšníci a další pracovníci v pohostinství jsou v současné době velmi žádaní, je proto ideální čas na sepsání životopisu a získání nového zaměstnání!
  2. Souhrn slouží jako úvod do vašeho životopisu a měl by vám pomoci prezentovat se jako přátelský a výkonný číšník nebo servírka.
  3. Nezapomeňte použít čísla a statistiky, jimiž budete demonstrovat svoji užitečnost pro zaměstnavatele na předchozích pozicích.

S rozvržením vašeho životopisu číšníka nebo servírky vám může pomoci náš vzor životopisu k úpravám podle potřeby.

Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis