Příklad motivačního dopisu Full stack vývojář

Full stack vývojář ovládá front-end i back-end technologie, takže je všestranným tvůrcem webových a softwarových aplikací. Všestrannost ke psaní motivačního dopisu nepotřebujete. Stačí se držet pokynů našeho průvodce a dosadit do vzoru vlastní příběh.
Upravit tento životopis

Full stack vývojáři umí úplně všechno, doslova od začátku do konce, takže prvotřídní motivační dopis full stack vývojáře musí ukázat hloubku i záběr – to vše na jediné stránce dokumentu, který musí předčit konkurenci.

Skvělé portfolio vašich návrhů UX zdůrazňuje část vašich dovedností, ale váš motivační dopis full stack vývojáře vysvětluje, proč děláte to, co děláte, a jak zvládáte nespočet úkolů, které vaše funkce zahrnuje. Řešíte problémy a nápady nepřicházejí jenom během pracovní doby. Pojďme se podívat, jaké jsou nezbytné součásti skvělého motivačního dopisu a jak je strukturovat, jak maximalizovat využití prostoru, který máte k dispozici a jak zvolit správný tón pro jednotlivé zaměstnavatele. 

Vzor motivačního dopisu full stack vývojáře

Vážená paní Suttnerová,


 

rád bych vyjádřil zájem o pozici full stack vývojáře ve Vašem týmu Persmission Model. Šest let zkušeností na pozici full-stack vývojáře ve společnosti Lancet Digital, kde jsem pracoval na řadě webových a mobilních aplikací, mi umožnilo rozvinout provozní, technické a kreativní dovednosti, které jsou pro práci ve Vašem týmu nezbytné.

Ve spolupráci s týmem vývojářů jsme vytvořili 75 full-stack webových aplikací a optimalizovali kvalitu a efektivitu procesu vývoje (doba uvedení na trh se zkrátila o 25 %). Tři z našich aplikací pro jednoho z vašich konkurentů podporovaly celkem 4 miliony požadavků měsíčně. Je mi známo, že máte podobné ambice.

Díky znalosti jazyků Python, Ruby, HTML, CSS, JavaScript a SQL se mohu zaměřovat na technicky i netechnicky orientované cílové skupiny. Za řešení požadavků klientů a zjednodušování technických problémů jsem získal čtyři čtvrtletní ocenění za vynikající služby. Vývojový rámec, který jsem používal se svým týmem, byl následně přijat v celé společnosti. Přepracoval jsem také mechanismus helpdesku, v důsledku čehož bylo dosaženo o 20 % rychlejšího řešení chyb a spokojenost uživatelů se zvýšila o 14 %.

Pro KB je klíčové zajistit bezchybné fungování, extrémní rychlost a přesnost bankovních aplikací a systémů a zaručit jejich sjednocený a jednoduchý vzhled. Vím, že se jedná o jeden z největších digitálních projektů v ČR, a rád bych se zapojil do práce na projektu Vaší nové, digitální banky, která je součástí kontinuální transformace KB do nové éry bankovnictví. 

Těším se na možnost setkat se s Vámi u pohovoru, abychom probrali Vaše plány a posoudili, v jakých ohledech by Vám mohly být užitečné moje schopnosti. Na tuto pracovní příležitost mě upozornila Vaše technická ředitelka Simona Klímová, která také může poskytnout vynikající reference týkající se mých osobních charakteristik.

S pozdravem

Josef Trněný

Struktura motivačního dopisu full stack vývojáře

Full stack vývojář by měl být schopen vidět celkový obraz aplikace a rozumět tomu, jak jednotlivé části systému spolupracují, což umožňuje efektivní řešení problémů a návrh robustních řešení. I motivační dopis je vybudovaný z několika základních částí, které spolu musí korespondovat:

  • Záhlaví: sem nezapomeňte uvést své kontaktní informace. V záhlaví můžete motivačnímu dopisu dodat trochu osobního nádechu zvolením odpovídajícího designu.
  • Oslovení: pokuste se být adresní a oslovit konkrétní osobu, ať už vedoucího náboru nebo ředitele či vedoucího oddělení.
  • Úvod: to je první odstavec, v němž se stručně představíte a ukážete své nadšení a zájem.
  • Hlavní část: je jádrem vašeho motivačního dopisu. Vysvětlete, proč se na danou pozici hodíte a jaké dovednosti a praxe to dokazují.
  • Závěr: tady zdůrazněte svou motivaci a nezapomeňte na výzvu k akci.
  • Podpis: motivační dopis zakončete zdvořilým pozdravem a uvedením celého jména.

Nezapomeňte, že každá část motivačního dopisu je nedílnou součástí celku, jehož cílem je získat atraktivní a dobře placenou práci. Níže najdete rady ušité na míru full stack vývojáři, ale pokud chcete obecnější nápady, podívejte se do kompletního průvodce motivačním dopisem.

Snažte se nepřekračovat rozsah jedné stránky. Nepoužívejte pouhý výčet svých dovedností (ty už jste ostatně mohli uvést v životopise), ale pokuste se vyprávět příběh, jímž zaujmete a navážete kontakt se čtenářem.

Tip od experta

Potřebujete inspiraci? Podívejte se na vzory motivačních dopisů z příbuzných oborů: 

Full stack vývojář je odborník na vývoj softwaru, který je schopen pracovat jak na front-endu, tak na back-endu aplikace. Pro jeho schopnost řídit celý proces vývoje, od vytváření uživatelsky přívětivých rozhraní až po správu základních funkcí, si ho budou cenit v různých projektech a organizacích, zejména ve startupech a menších týmech, kde je všestrannost významnou výhodou. Uživatelsky přívětivý, tedy přehledný a čtivý, by měl být i váš motivační dopis, jehož účelem je prezentovat vás jako motivovaného profesionála.

Úvod motivačního dopisu full stack vývojáře

První odstavec vašeho motivačního dopisu full stack vývojáře musí být stejně uživatelsky přívětivý a okouzlující jako domovská stránka webu. Úvod plní dva hlavní účely: Čtenář se díky němu dozví, jak jste na tom se svou kariérou, a může se dozvědět víc, když bude číst dál. Vzhledem k tomu, že firma či organizace může v danou chvíli nabízet více pozic, je dobré zmínit, o kterou konkrétně se ucházíte. Poté stručně nastiňte své zkušenosti a dejte je do souvislosti s danou pozicí.

Dělat

Vážená paní Suttnerová,

rád bych vyjádřil zájem o pozici full stack vývojáře ve Vašem týmu Persmission Model. Šest let zkušeností na pozici full-stack vývojáře ve společnosti Lancet Digital, kde jsem pracoval na řadě webových a mobilních aplikací, mi umožnilo rozvinout provozní, technické a kreativní dovednosti, které jsou pro práci ve Vašem týmu nezbytné.

Nedělat

Dobrý den,

obracím se na Vás, abych vyjádřil zájem o nabízené pracovní místo.

Nesnažte se vysvětlit, že místo potřebujete, raději ukažte, čím byste firmě či organizaci mohli prospět.

Hlavní část motivačního dopisu full stack vývojáře

Upoutali jste pozornost čtenáře, takže nyní váš motivační dopis full stack vývojáře vysvětlí, jak to všechno zvládáte. Právě v této části dokumentu se dostáváte k jádru vašeho osobního operačního systému. Nejlepší motivační dopisy míří přímo na cíl: vyprávějí příběhy, které ilustrují právě ty dovednosti a vlastnosti, jaké personalista hledá.

I když potřebujete ukázat svůj styl práce a chcete použít pozitivní definice, snažte se vyhnout klišé, jako je multitasking nebo výborný komunikátor. Místo toho podrobně popište skutečnou situaci, která ukazuje váš nejlepší kariérní moment a jak jste ho dosáhli. Není třeba opakovat vše ze životopisu, stačí zmínit jeden nebo dva vrcholy.

Cíl hlavní části motivačního dopisu: poskytnout potenciálnímu zaměstnavateli představu o tom, jaké výhody mu jako kvalifikovaný a výkonný full stack vývojář přinesete.

První odstavec hlavní části: vhodnost na pozici (dovednost a zkušenosti)

Můžete začít svým vzděláním a kvalifikací. Nezapomeňte na svou profesní minulost. Praxe a zkušenosti jsou vždy nejlepší vizitkou. Do tohoto odstavce lze příhodně zahrnout:

  • Měkké dovednosti, které se budou v dané pozici hodit. Kromě odborných znalostí se očekává analytické myšlení, samostatnost a svědomitost.
  • Tvrdé dovednosti, jimiž disponujete. Zde bude třeba klást důraz návrh znalost programovacích jazyků nebo třeba na zkušenosti s agilní metodikou vývoje.
Tip od experta

Svou vhodnost na pozici podpořte vylíčením výzev, kterým jste čelili v předchozí práci. Do tohoto příběhu můžete snadno integrovat požadované dovednosti, které zjistíte již z popisu nabízené pozice.

Příklad

„Ve spolupráci s týmem vývojářů jsme vytvořili 75 full-stack webových aplikací a optimalizovali kvalitu a efektivitu procesu vývoje (doba uvedení na trh se zkrátila o 25 %). Tři z našich aplikací pro jednoho z vašich konkurentů podporovaly celkem 4 miliony požadavků měsíčně. Je mi známo, že máte podobné ambice.

Díky znalosti jazyků Python, Ruby, HTML, CSS, JavaScript a SQL se mohu zaměřovat na technicky i netechnicky orientované cílové skupiny. Za řešení požadavků klientů a zjednodušování technických problémů jsem získal čtyři čtvrtletní ocenění za vynikající služby. Vývojový rámec, který jsem používal se svým týmem, byl následně přijat v celé společnosti. Přepracoval jsem také mechanismus helpdesku, v důsledku čehož bylo dosaženo o 20 % rychlejšího řešení chyb a spokojenost uživatelů se zvýšila o 14 %.“

Druhý odstavec hlavní části: soulad s organizací

Druhý odstavec věnujte své motivaci. Minulost jste vylíčili v prvním odstavci, teď se můžete zaměřit na budoucnost. Ukažte zaměstnavateli, že jste seznámen s jeho cíli a posláním, projevte odhodlání zapojit se jako full stack vývojář do jeho týmu. Nebojte se dát najevo, že sdílíte hodnoty společnosti.

Příklad

„Pro KB je klíčové zajistit bezchybné fungování, extrémní rychlost a přesnost bankovních aplikací a systémů a zaručit jejich sjednocený a jednoduchý vzhled. Vím, že se jedná o jeden z největších digitálních projektů v ČR, a rád bych se zapojil do práce na projektu Vaší nové, digitální banky, která je součástí kontinuální transformace KB do nové éry bankovnictví.“

Výzva k akci a závěr

Závěr vynikajícího motivačního dopisu připomíná náborovému pracovníkovi, proč by vás měl kontaktovat a pozvat na pohovor. Pokud se dostal až sem, rozhodně o vás má zájem, takže zanechte profesionální a sebevědomý dojem. Přidejte lidský rozměr. Možná existuje něco, čím jste ve světě full stack vývojářů jedineční. Můžete se také rozhodnout pro upoutávku, kterou později na pohovoru rozvedete. 

Cíl závěru motivačního dopisu: Zakončit text sebejistým tónem a takovou výzvou k akci, aby se vám personalista ochotně ozval.

Příklad

„Těším se na možnost setkat se s Vámi u pohovoru, abychom probrali Vaše plány a posoudili, v jakých ohledech by Vám mohly být užitečné moje schopnosti. Na tuto pracovní příležitost mě upozornila Vaše technická ředitelka Simona Klímová, která také může poskytnout vynikající reference týkající se mých osobních charakteristik.

S pozdravem,

Ing. Josef Trněný“

Klíčové myšlenky

  • Motivační dopis full stack vývojáře není shrnutím vašeho životopisu, ale jeho doplněním.
  • Použijte pracovní problém, který jste vyřešili, abyste ilustrovali své kreativní myšlení a styl.
  • Ukažte, že zvládnete úplně všechno, od front-endu po back-end.
  • Dbejte na to, aby váš životopis a motivační dopis měly shodný vizuální styl, používejte stejné fonty, velikosti písma a formátování, ale obsah každého motivačního dopisu přizpůsobte jednotlivým potenciálním zaměstnavatelům.
  • Vyhněte se obecným textům a nástrahám formátování textového editoru. Používejte atraktivní šablony z našeho editoru, abyste upoutali pozornost.
Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis