Příklad motivačního dopisu Programátor

Programátoři ovládají řadu programovacích jazyků, ale napsat motivační dopis v mateřštině bývá často kamenem úrazu. Přesto je to jednodušší, než si myslíte. Náš průvodce vás celým procesem psaní provede během několika minut.
Upravit tento životopis

Ať už jste čerstvý absolvent informatiky, nebo zkušený programátor připravený na další výzvu, získat vysněnou práci programátora není tak těžké. Kvalitní motivační dopis programátora může vše změnit.

Programátorské pozice jsou často spojeny s příjemným platem, flexibilní pracovní dobou a možností pracovat odkudkoli. Získat práci s těmito výhodami není nemožné – chce to jen trpělivost, motivaci a skvělou žádost.

Jak ale vyniknout, když mnoho dalších uchazečů má stejné technické dovednosti – a někdy i větší znalosti programovacích jazyků než vy? Vše záleží na skvělém motivačním dopise. Tento dokument je dokonalým doplňkem vašeho životopisu a umožňuje vyjádřit vaši motivaci, osobnost a dovednosti.

Vzor motivačního dopisu programátora

Přizpůsobitelný vzor motivačního dopisu programátora

Vážená paní Šoupalová,

ideálním odrazovým můstkem pro mou vysněnou práci programátora robotů byly poslední tři roky, které jsem strávil programováním PLC v týmu robotiky společnosti B:Tech a.s., kde jsem se podílel na návrhu robotických pracovišť a jejich uvádění do provozu v místě zákazníka. Příležitost rozvíjet se ve Vaší kooperativní a vstřícné kultuře Workpress Aviation je pro mě velmi lákavá.

Po získání magisterského titulu z informatiky na UP v Olomouci jsem v B:Tech nabyl zkušenosti s programováním průmyslových aplikací. Dostal jsem příležitost pronikat do světa programování a oživování robotických pracovišť. Prováděl jsem offline simulace robotických pracovišť. Věnoval jsem se oživení, přípravě v místě pracoviště, dále uvedení do provozu a odladění funkcí u zákazníka. 

Samostatná a pečlivá práce je pro mě samozřejmostí, ale jsem zvyklý pracovat také v týmu s plným vědomím kolektivní zodpovědnosti. Spolupráce a komunikace jsou nedílnou součástí mé pracovní etiky, protože mě baví řešit problémy s kolegy, abychom dodali ty nejlepší výsledky.

Vzhledem k mým zkušenostem s programováním a nastavováním kolaborativních robotů mohu být přínosem ve Vašem mladém kolektivu progresivních a flexibilních pracovníků. Workpress Aviation patří k naprosté špičce ve výrobě přesných komponent a dílových sestav v rámci leteckého průmyslu a já bych byl velice potěšen, kdybych dostal příležitost své schopnosti u Vás rozvíjet dál.

Pokud potřebujete programátora robotů, který kombinuje matematické myšlení s pečlivostí a týmovým duchem, rád s Vámi – například na pohovoru – proberu, jak bych mohl přispět.

Budsu se těšit na setkání.

S pozdravem,

Jiří Macháček

Struktura motivačního dopisu programátora

Psaní motivačního dopisu programátora je ve srovnání s jeho pracovními úkoly doslova hračkou. Obsah motivačního dopisu má u všech povolání univerzálně platné logické uspořádání:

  • Záhlaví: sem nezapomeňte uvést své kontaktní informace. V záhlaví můžete motivačnímu dopisu dodat trochu osobního nádechu zvolením odpovídajícího designu.
  • Oslovení: pokuste se být adresní a oslovit konkrétní osobu, ať už vedoucího náboru nebo ředitele či majitele firmy.
  • Úvod: to je první odstavec, v němž se stručně představíte a ukážete své nadšení a zájem.
  • Hlavní část: je jádrem vašeho motivačního dopisu. Vysvětlete, proč se na danou pozici hodíte a jaké dovednosti a praxe to dokazují.
  • Závěr: tady zdůrazněte svou motivaci a nezapomeňte na výzvu k akci.
  • Podpis: motivační dopis zakončete zdvořilým pozdravem a uvedením celého jména.

Nezapomeňte, že každá část motivačního dopisu je nedílnou součástí celku, jehož cílem je získat atraktivní a dobře placenou práci. Podrobné zamyšlení nad podobou a účelem motivačního dopisu naleznete v našem článku Jak naspat motivační dopis.

Snažte se nepřekračovat rozsah jedné stránky. Nepoužívejte pouhý výčet svých dovedností (ty už jste ostatně mohli uvést v životopise), ale pokuste se vyprávět příběh, jímž zaujmete a navážete kontakt se čtenářem.

Tip od experta

Potřebujete inspiraci? Podívejte se na vzory motivačních dopisů z příbuzných oborů:

Na dnešních pracovištích není dobrý programátor jen ten, kdo umí efektivně programovat. Měkké dovednosti, jako je ochota učit se, spolu se zájmem o cíle zaměstnavatele, jsou stále žádanější, protože přímo přispívají k úspěchu na pracovišti. V mentalitě programátora je také často preferováno řešení problémů a schopnost týmové spolupráce.

Úvod motivačního dopisu programátora

Cílem úvodu motivačního dopisu je upoutat pozornost adresáta. Váš první odstavec by měl tvořit podnětný začátek, který vymezuje pracovní pozici, o kterou se ucházíte, a dává nahlédnout do vašich profesních předpokladů. Měl by být sepsán energickým, živým jazykem, z něhož je patrné vaše nadšení pro obor. V ideálním případě by si z něj měl příjemce odnést dojem, že umíte psát. A přinejmenším by měl mít chuť pokračovat ve čtení.

Dělat

Vážená paní Šoupalová,

 

Ideálním odrazovým můstkem pro mou vysněnou práci programátora robotů byly poslední tři roky, které jsem strávil programováním PLC v týmu robotiky společnosti B:Tech a.s., kde jsem se podílel na návrhu robotických pracovišť a jejich uvádění do provozu v místě zákazníka. Příležitost rozvíjet se ve Vaší kooperativní a vstřícné kultuře Workpress Aviation je pro mě velmi lákavá.

Nedělat

Dobrý den,

 

obracím se na Vás, abych vyjádřil zájem o nabízené pracovní místo.

Nesnažte se vysvětlit, že místo potřebujete, raději ukažte, čím byste firmě či organizaci mohli prospět.

Hlavní část motivačního dopisu programátora

Získali jste pozornost příjemce a je čas na sdělení. Dva nebo tři odstavce v hlavní části vašeho dopisu musí ukazovat, že jste skvělý programátor. V této části textu popisujete své pracovní zkušenosti, úspěchy, jichž jste v práci dosáhli, a svoji profesní způsobilost. Je zde místo pro výmluvné příklady z praxe, ale i vyjádření souznění se společností, v níž se ucházíte o místo.

Při výčtu minulých úspěchů buďte konkrétní, a pokud je to vhodné, používejte fakta a čísla. Používejte symboly měn, hodnot a procent a u peněžních částek uvádějte konkrétní čísla a procenta.

Cíl hlavní části motivačního dopisu: poskytnout potenciálnímu zaměstnavateli představu o tom, jaké výhody mu jako kvalifikovaný a výkonný programátor přinesete.

První odstavec hlavní části: vhodnost na pozici (dovednost a zkušenosti)

Můžete začít svým vzděláním a kvalifikací. Nezapomeňte na svou profesní minulost. Praxe a zkušenosti jsou vždy nejlepší vizitkou. Do tohoto odstavce lze příhodně zahrnout:

  • Měkké dovednosti, které se budou v dané pozici hodit. Kromě odborných znalostí se očekává technické myšlení a schopnost rychle reagovat na změny, schopnost pracovat samostatně, ale i v týmu.
  • Tvrdé dovednosti, jimiž disponujete. Zde bude třeba klást důraz konkrétní znalosti programovacích jazyků.
Tip od experta

Svou vhodnost na pozici podpořte vylíčením výzev, kterým jste čelili v předchozí práci. Do tohoto příběhu můžete snadno integrovat požadované dovednosti, které zjistíte již z popisu nabízené pozice.

Přizpůsobitelný vzor hlavní části motivačního dopisu

„Po získání magisterského titulu z informatiky na UP v Olomouci jsem v B:Tech nabyl zkušenosti s programováním průmyslových aplikací. Dostal jsem příležitost pronikat do světa programování a oživování robotických pracovišť. Prováděl jsem offline simulace robotických pracovišť. Věnoval jsem se oživení, přípravě v místě pracoviště, dále uvedení do provozu a odladění funkcí u zákazníka. Samostatná a pečlivá práce je pro mě samozřejmostí, ale jsem zvyklý pracovat také v týmu s plným vědomím kolektivní zodpovědnosti. Spolupráce a komunikace jsou nedílnou součástí mé pracovní etiky, protože mě baví řešit problémy s kolegy, abychom dodali ty nejlepší výsledky.“

Druhý odstavec hlavní části: soulad s organizací

Druhý odstavec věnujte své motivaci. Minulost jste vylíčili v prvním odstavci, teď se můžete zaměřit na budoucnost. Můžete zaměstnavateli popsat, jak podle vašeho názoru můžete svým jedinečným souborem dovedností pomoci vyřešit jeho problémy.

Cíl hlavní části motivačního dopisu: ilustrovat, v jakém ohledu by tento zaměstnavatel mohl těžit z vaší odborné kvalifikace programátora, a ukázat, že sdílíte hodnoty společnosti.

 Přizpůsobitelný vzor hlavní části motivačního dopisu

„Vzhledem k mým zkušenostem s programováním a nastavováním kolaborativních robotů mohu být přínosem ve Vašem mladém kolektivu progresivních a flexibilních pracovníků. Workpress Aviation patří k naprosté špičce ve výrobě přesných komponent a dílových sestav v rámci leteckého průmyslu a já bych byl velice potěšen, kdybych dostal příležitost své schopnosti u vás rozvíjet dál.“

Výzva k akci a závěr

Nyní, když jste uvedli nejlepší argumenty pro své přijetí do zaměstnání, je čas uzavřít dopis uctivým a pozitivním závěrem. Abyste zvýšili své šance, že se vám personalista nebo náborový manažer ozve, měli byste vytvořit výzvu k akci. Tato věta vyjadřuje nadšení pro danou pozici a vybízí čtenáře, aby se s vámi spojil. Pokud vám to prostor dovolí, můžete zde dokonce zopakovat své kontaktní údaje.

Cíl závěru motivačního dopisu: Zakončit text sebejistým tónem a takovou výzvou k akci, aby se vám personalista ochotně ozval.

 Přizpůsobitelný vzor závěru a rozloučení v motivačním dopisu

„Pokud potřebujete programátora robotů, který kombinuje matematické myšlení s pečlivostí a týmovým duchem, rád s Vámi – například na pohovoru – proberu, jak bych mohl přispět.

Budu se těšit na setkání,

s pozdravem,

Ing. Jiří Velíšek“

Klíčové myšlenky

  • Jedním ze způsobů, jak maximalizovat své šance a udělat skvělý dojem, je vysvětlit, proč jste pro danou společnost vhodným zaměstnancem.
  • Firma či organizace po vás nebude chtít jen technické dovednosti, bude očekávat také sdílení hodnot, dobrý time management a schopnost spolupracovat s ostatními v týmu.
  • Dbejte na to, aby váš životopis a motivační dopis měly shodný vizuální styl, používejte stejné fonty, velikosti písma a formátování.
  • Obsah každého motivačního dopisu přizpůsobte jednotlivým potenciálním zaměstnavatelům. Nemusíte to přehánět s komplimenty ani se pouštět do osobních příběhů o tom, jaký fanoušek jejich firmy jste. Ale když ukážete, že o společnosti něco víte a souzníte s ní, pomůže to personalistovi představit si vás na pracovišti.
  • Vyhněte se obecným textům a nástrahám formátování textového editoru. Používejte atraktivní šablony z našeho editoru, abyste upoutali pozornost.
Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis