Pokud nastal čas, abyste jako pastry chef hledali novou pracovní pozici, neměli byste spoléhat pouze na své sladké výtvory. Budete potřebovat také životopis, který personalistu seznámí s vaší profesní kariérou, zájmy a osobností. Naštěstí jsme tu my, abychom vám s tím pomohli.
Tento průvodce a odpovídající vzor životopisu uchazeče o pozici pastry chef vám ukáže, jak:
Pastry chef je cukrář, který vytváří různé druhy cukrovinek a dezertů, k nimž zpravidla patří sušenky, bonbóny, dorty a další sladkosti. Tyto cukrářky a cukráři obvykle pracují v cukrárnách, specializovaných prodejnách či restauracích a hotelech nebo působí samostatně jako OSVČ. Udržují kuchyni v čistotě a pořádku a při přípravě dezertů pracují s nástroji a obsluhují stroje. Nakupují suroviny, řídí se recepty a usilují o co největší spokojenost svých zákazníků. Pastry chef nebo cukrář musí dobře rozumět tomu, co obnáší pečení a příprava dezertů, pouze tak dosáhne požadovaných výsledků. Obvykle se od těchto pracovníků vyžaduje také vysoká úroveň uměleckých schopností, díky čemuž mohou vytvářet novátorské a lákavé dekorace. Lidé na pozici pastry chef či cukrářky nebo cukráře mohou pracovat samostatně nebo ve spolupráci s dalším kuchyňským personálem.
Chcete-li napsat skvělý životopis cukrářky nebo cukráře, měl by rozhodně obsahovat následující části:
Úspěšný životopis uchazeče na pozici pastry chef by měl jednoznačně vypovídat o schopnosti vytvářet lákavé cukrovinky a dezerty. Váš životopis by měl obsahovat účinný oddíl s vaším profilem, který přehledně a efektivně shrne vaše schopnosti, vlohy a zkušenosti s přípravou cukrovinek a dezertů. Je důležité, aby tento úvod byl stručný a zároveň uváděl ty nejpůsobivější detaily týkající se vaší odborné práce a přidané hodnoty, kterou přinášíte.
Váš životopis by měl dále obsahovat vhodně uspořádaný oddíl věnovaný dosavadní kariéře, v němž jsou předchozí pozice řazeny v obráceném chronologickém pořadí, se zvláštním důrazem na zaměstnání v gastronomickém odvětví. Důležité je používat účinná dějová slova, která poukazují na vaše dovednosti a schopnosti. Měli byste také do životopisu zahrnout a pečlivě zpracovat oddíl věnovaný dovednostem, který bude obsahovat atraktivní kombinaci měkkých a tvrdých dovedností souvisejících s prací cukrářky nebo cukráře. Vždy je vhodné si znovu přečíst popis pracovní pozice, o kterou se ucházíte, a pokud možno do svého životopisu zahrnout dovednosti, které jsou v něm požadovány.
Pokud se ucházíte o práci ve střední nebo velké společnosti, bude vaším cílem dosáhnout toho, aby váš životopis obstál před systémem ATS ( automatizované systémy pro výběr uchazečů). Tyto systémy procházejí životopisy a hledají v nich klíčová slova z popisu pracovní pozice, který sestavil zaměstnavatel. Pouze životopisy s nejvyšším hodnocením postupují k personalistovi k dalšímu posouzení. Musíte zabránit tomu, aby váš životopis v tomto procesu pohořel – vezměte důležité povinnosti a dovednosti z popisu pracovní pozice a přidejte je do příslušných oddílů svého textu.
Většina cukrářek a cukrářů, kteří mají alespoň nějaké předchozí zkušenosti, by měla zvolit standardní formát v obráceném chronologickém pořadí. Tato struktura je výhodná z hlediska oddílu dosavadní kariéry, kde můžete uvést související role počínaje tou nejnovější a jít zpět až 10 let do minulosti. Formát životopisu v obráceném chronologickém pořadí je často nejlepší volbou, protože ho preferují personalisté a nejsnáze přečtou ATS.
Někteří uchazeči však mohou v určité situaci potřebovat formát životopisu, který nabízí trochu větší flexibilitu. V případě učňů, studentů a osob samostatně výdělečně činných to může být funkční formát životopisu, v němž lze uvést relevantní dovednosti a zkušenosti, aniž by obsahoval plnohodnotný oddíl věnovaný dosavadní kariéře. Stejně tak může tuto situaci dobře vyřešit hybridní formát, který kombinuje strukturu v obráceném chronologickém pořadí a funkční strukturu.
O tom, že je o cukrářské povolání zájem, svědčí i tento článek, ve kterém se dočtete, že patří mezi tři obory, o které nejvíce usilují žáci základních škol. Mnozí z nich budou pracovat v restauracích, hotelech a výrobních závodech.
Souhrn je místo, kde se můžete pochlubit svými nejvýznamnějšími dovednostmi spolu s osobnostními rysy, díky nimž jste výkonný pastry chef. Jedná se o 3 až 5 vět, které by měly personalistovi poskytnout ochutnávku toho, co můžete nabídnout, a povzbudit ho, aby si přečetl ostatní údaje z vašeho životopisu. S pomocí čísel a popisného jazyka můžete vyniknout hned na začátku textu.
Následuje oddíl souhrnu z našeho vzorového životopisu uchazeče o pozici pastry chef.
Zkušená, nadšená cukrářka s více než sedmiletou zkušeností z oboru – vytváření zajímavých a chutných dezertů pro restaurace, akce, ochutnávky. Vytváření ozdobných chlebíčků, dezertů, pečiva, čokolád a nejrůznějších cukrovinek. Používání pokročilých cukrářských technik, znalost hygienických zásad a detailní obeznámenost se zásadami cukrářského designu.
Vzhledem k tomu, že oddíl věnovaný dosavadní kariéře bude pravděpodobně stěžejní částí vašeho životopisu, budete chtít uvést všechny dovednosti a zkušenosti, s nimiž do nového zaměstnání přicházíte. Nejprve uveďte své relevantní zkušenosti počínaje posledním zaměstnáním. Nezapomeňte specifikovat název pracovní pozice, název zaměstnavatele, místo výkonu práce a dobu, po kterou jste u daného zaměstnavatele pracovali. Následovat by mělo 4 až 5 odrážek, které ukazují vaše přednosti, vykonávané povinnosti a úspěchy, jichž jste dosáhli. Doplňte čísla, statistiky a dějová slova, na nichž doložíte své výsledky.
Následuje oddíl dosavadní kariéry z našeho vzorového životopisu cukrářky.
Pastry chef, Profi Catering, Hradec Králové
Listopad 2014 - září 2019
Pastry chef, Cukrářství Sýkora, Hradec Králové
Červen 2012 - říjen 2014
Je sice možné, že na vás formální vzdělání nebude požadováno, ale každé dosažené vzdělání, učňovská praxe nebo osvědčení pro vás znamenají výhodu. Uveďte zde všechny dosažené stupně vzdělání a certifikáty. Je třeba se také zmínit o jakémkoli vyznamenání nebo ocenění. V případě vyššího než středoškolského vzdělání můžete střední školu vynechat. Osvědčení můžete uvést zde nebo pro ně vytvořit samostatný oddíl.
Podívejte se na formátování oddílu vzdělání v našem vzorovém životopisu uchazeče o pozici pastry chef.
Nástavbové studium hotelnictví, Střední škola potravinářství a služeb, Hradec Králové
Srpen 2009 - květen 2011
Střední škola potravinářství a služeb. Hradec Králové
Září 2005 - květen 2009
Jste-li cukrářka nebo cukrář, veškerá vaše činnost je založena na dovednostech. Tato část CV vám pomáhá příslušné dovednosti zdůraznit s pomocí odrážek. Prostřednictvím oddílu dosavadní kariéry a znalosti potřeb zaměstnavatele, které vyčtete z popisu pracovní pozice, se snažte vytvořit ucelený obraz svých profesních předpokladů. Nezapomeňte zahrnout vyváženou směs měkkých dovedností, jako je kreativita nebo čistotnost, a tvrdých dovedností, například znalost hygienických postupů.
Následuje oddíl dovedností z našeho vzorového životopisu.
Stejně jako je dort lákavější, když na něm polevou vykreslíte obrazce, je také váš životopis přitažlivější, pokud mu dáte skvělou vnější podobu, tedy rozvržení a grafiku. Rozvržení pomáhá vykreslit vás jako profesionálního uchazeče, který svou profesi bere vážně, a protože cukrářství je kreativní obor, může představovat další výhodu, když předvedete svůj osobní styl.
Chcete-li, aby váš životopis vynikl, mohou spoustu užitečné práce odvést trocha barevnosti a atraktivní záhlaví. Nezapomeňte také vzít v potaz značku zaměstnavatele. Luxusní hotel bude u životopisu pravděpodobně očekávat jiné rozvržení než lokální prodejna. Chcete-li se vyhnout nejistotě týkající se formátování nebo chcete mít různá grafická řešení pro jednotlivé pracovní nabídky, využijte naše šablony životopisů.