Vzor životopisu Řidič autobusu

Příklad prověřeného životopisu, který vám získá vaši příští práci v roce 2024. Tento příklad životopisu Řidič autobusu můžete upravit a vytvořit si vlastní životopis za pár minut. Stačí vyplnit podrobnosti, nový životopis si pak stáhnout a začít rozesílat přihlášky ještě dnes!
Upravit tento životopis

Po řidičích autobusu, ať už linkových nebo dálkových a mezinárodních spojů, je stále velká poptávka. Přepravní firmy nabízejí slušné platy a zajímavé benefity. Vlastníte příslušné řidičské oprávnění a jste připraveni vyrazit na novou kariérní trasu? Pak na startu potřebujete ten správný životopis, který vás představí jako spolehlivého řidiče autobusu.

Náš průvodce vám pomůže napsat životopis, který:

  • se zaměří na nejdůležitější dovednosti,
  • vás předvede jako spolehlivého řidiče autobusu,
  • optimálně využije vaše pracovní zkušenosti.

Naše vzory životopisů a průvodce psaním jsou spolehlivým zdrojem pro profesionály ve všech oborech a fázích kariéry.

Jak napsat životopis řidiče autobusu

Většina životopisů obsahuje stejné základní části a do této kategorie patří i životopis řidiče autobusu. Váš životopis by měl obsahovat následující prvky:

  • Záhlaví
  • Shrnutí
  • Profesní zkušenosti
  • Dovednosti
  • Vzdělání

Řidiči autobusů jsou zodpovědní za přepravu osob z místa na místo. Musí být ochotni pomoci cestujícím se zdravotním postižením při nastupování a vystupování z autobusu. Musí také pomáhat při nakládání a vykládání zavazadel a odpovídat na dotazy cestujících. Jejich hlavní povinností je dodržovat dopravní předpisy a úspěšně přepravovat cestující bezpečným způsobem. Musí se umět přizpůsobit dopravním situacím, komunikovat s dispečerem a zachovat klid v obtížných dopravních situacích nebo při objížďkách. 

Několik tipů do životopisu řidiče autobusu:

  • Váš životopis by vás měl prezentovat jako spolehlivého a zodpovědného řidiče.
  • Vedle profesní způsobilosti bude klíčové slušné a zdvořilé vystupování a pevné nervy.
  • Upravte svůj životopis na míru každé konkrétní přepravní firmě.
  • Vyberte si jednu z profesionálních šablon životopisů.

Výběr správného formátu životopisu řidiče autobusu

Pro většinu uchazečů o pozici řidiče autobusu, kteří mají praxi, je nejlepší  zvolit obrácený chronologický formát životopisu. Tato struktura se totiž soustředí na část týkající se historie zaměstnání, kde budete moct uvést svá předchozí zaměstnání počínaje tím nejnovějším. Tento formát životopisu upřednostňují jak personalisté, tak automatické skenery životopisů.

Pokud hledáte své první zaměstnání, můžete zvážit alternativní formáty životopisu, například hybridní nebo funkční.

Uveďte své kontaktní informace

V záhlaví životopisu nesmí chybět informace obsahující vaše jméno, povolání, e-mailovou adresu a telefon tak, aby byly po ruce, bude-li vás náborový pracovník chtít kontaktovat. 

Nezapomeňte, že e-mailová adresa musí být neutrální, nikoli obsahovat vaši přezdívku či jiné vtipy. Osobní údaje, jako je rodinný stav či počet dětí, do životopisu nepište, můžete je sdělit u pohovoru.

Kontaktní informace uvádějte v tomto pořadí:

  • Jméno a příjmení
  • Profese (může to být i název pozice, o kterou se ucházíte)
  • E-mailová adresa
  • Telefonní číslo
  • Lokalita (obec, případně okres)
Dělat
Nedělat
  • Jiří Maryška
  • 36 let, ženatý, 2 děti
  • autobusak-jirka@centrum.cz
  • 602 556 323

Použijte profil

Shrnutí čili profil vašeho životopisu řidiče autobusu vám nabízí příležitost hovořit v celých větách o vašich kvalitách a pracovních kvalifikacích. V rámci těchto čtyř řádků textu můžete nabídnout příklady, které dokládají vaši schopnost bezpečně přepravovat cestující z místa na místo. Můžete také popsat své klidné vystupování, sebeovládání a rychlé reakce na dopravní problémy a nouzové situace.

Shrnutí by mělo doplnit oddíl o předchozích zaměstnání, nikoli jej opakovat. Vyšlete zprávu, že jste vynikajícím kandidátem na pozici řidiče autobusu.

Další inspiraci pro své shrnutí najdete v příbuzných vzorech životopisů z oblasti dopravy, například v životopisu řidiče v nákladní dopravě nebo řidiče dodávky.

Podívejte se na profil z našeho přizpůsobitelného vzoru životopisu řidiče autobusu:

Přizpůsobitelný vzor profilu životopisu na vstupní úrovni praxe

„Pracovitý a zdatný absolvent dopravního SOU v Čáslavi. Vlastním řidičské oprávnění skupiny D, jsem flexibilní a velice motivovaný se v oblasti přepravy osob dál učit a rozvíjet. Vyznám se v automechanice, takže mě drobné poruchy nezaskočí. Nejsem sice premiant v jazycích, ale anglicky a německy se bez problémů domluvím. Věřím, že po řádném proškolení a zácviku budu společnost Regiojet na mezinárodních spojích adekvátně reprezentovat.“

Přizpůsobitelný vzor profilu životopisu na střední úrovni praxe

Jsem vyučený u Českých drah jako elektromechanik. Ale protože od malička byl můj sen řídit autobus, tak jsem to zkusil u společnosti Arriva. Na autobus mi chybělo oprávnění skupiny D, proto jsem začal u trolejbusů, na které tehdy stačilo "céčko". Řízení mě bavilo tak, že jsem po dvou letech brigády přešel k Arrivě na plný úvazek, a po několika měsících jsem nastoupil do kurzu na mé vysněné autobusy. V regionu Čáslavsko a Kutnohorsko jsem pro Arrivu spolehlivě a bezproblémově přepravoval cestující v uplynulých osmi letech. Nyní bych rád rozšířil své obzory a uplatnil se jako zájezdový řidič.

Přizpůsobitelný vzor profilu životopisu na vyšší úrovni praxe

„Zkušený a spolehlivý řidič autobusu s čistým trestním rejstříkem, nulovým počtem trestných bodů a prokazatelnými výsledky v oblasti bezpečné a příjemné přepravy cestujících. Mám vynikající defenzivní techniky řízení a schopnost profesionálně jednat s obtížnými nebo rušivými cestujícími.

Jsem zběhlý v dopravních předpisech a pravidlech bezpečné přepravy cestujících. Jsem trpělivý a vyrovnaný, dokážu dodržovat jízdní řád a v případě potřeby hledat náhradní trasy. Plně dbám na bezpečnost a spokojenost cestujících.“

Zmiňte své profesní zkušenosti řidiče autobusu

Pokud jste zkušený šofér, bude část o historii zaměstnání zabírat většinu vašeho životopisu řidiče autobusu. Zde podrobně popíšete povinnosti, které jste během své kariéry zastávali.

Každá položka v odrážkách by se měla týkat požadavku na pracovní místo, o které usilujete. Udělejte to tak, že vyberete příklady, které ukazují dovednosti potřebné na nové pozici. Například: Pokud chcete pracovat jako zájezdový řidič, ukažte, že jste jezdili na dálkových spojích.

Můžete uvést například:

  • Zajišťoval jsem bezpečnou přepravu cestujících do cílových destinací.
  • Pomáhal jsem zdravotně postiženým cestujícím správně využívat výtah pro vozíčkáře.
  • Uplatňoval jsem zdravý úsudek a v případě potřeby jednal rychle.

Jak napsat životopis řidiče autobusu bez praxe

Pokud bude řidič autobusu vaše první zaměstnání, oddíl pracovní historie vynechte. Místo toho obšírně rozveďte praxi, kterou jste absolvovali v rámci učňovského oboru. 

Zdůrazněte své přenositelné dovednosti jako pečlivost, učenlivost, flexibilita.

Můžete se rozepsat také o svých koníčcích, pokud nějak souvisejí s dopravou. Zkušenosti jste také mohli získat na brigádách. 

Přizpůsobitelný vzor profesních zkušeností:

Řidič autobusu v ARRIVA TRANSPORT ČESKÁ REPUBLIKA a.s. , Kutná Hora 
Leden 2016 — Únor 2024

  • Přepravoval jsem cestující na linkovém spoji včas a bezpečně.
  • Pomáhal jsem cestujícím s potřebami a na požádání jim poskytoval obecné informace.
  • Udržoval jsem čisté a příjemné prostředí autobusu a snažil se cestujícím vždy poskytnout příjemný zážitek z jízdy.
  • Byl jsem známý svou dochvilností a spolehlivostí.

 

Mechanik kolejových vozidel v České dráhy, Trutnov 
Září 2010 — Prosinec 2015

  • Vykonával jsem technické prohlídky a zkoušky brzdových zařízení kolejových vozidel.
  • Spolupracoval jsem se strojvedoucím a vedoucím posunu ve směně.
  • Prováděl jsem posun, přivěšování a odvěšování kolejových vozidel.

Přidejte klíčové dovednosti, které z vás dělají spolehlivého řidiče autobusu

Řidiči autobusů musí samozřejmě klást bezpečnost na první místo. To znamená, že v části životopisu řidiče autobusu věnované dovednostem byste tuto vlastnost neměli opomenout uvést. Tato stručná sekce umožňuje personalistům rychle projít váš životopis a najít dovednosti, které považují za nejdůležitější.

Odborné neboli tvrdé dovednosti uveďte přímo v tomto oddíle. Řidiči autobusů musí znát a dodržovat předpisy o jízdě a bezpečnosti, rozumět tomu, na co se zaměřit při kontrole vozidla před jeho vyjetím na silnici, a musí umět používat navigační systémy nebo dodržovat jízdní řád své trasy.

Kromě čistého bodového rejstříku potřebují řidiči autobusů také měkké dovednosti, jako je vynikající zákaznický servis, přívětivé vystupování a odolnost vůči stresu. 

Podívejte se také na inzerát s nabídkou práce, abyste zjistili, co od vás zaměstnavatel vlastně očekává.

Mezi tvrdými dovednostmi se mohou objevit:

  • karta řidiče
  • profesní průkaz
  • profesní způsobilost

K měkkým dovednostem mohou patřit:

  • Zodpovědnost
  • Spolehlivost
  • Dochvilnost
  • Schopnost zachovat chladnou hlavu
  • Slušné vystupování

Uveďte vzdělání a relevantní oprávnění v oblasti dopravy

Jako řidič autobusu nepotřebujete vysokou školu, stačí vyučení. Podstatná jsou řidičská oprávnění a také čistý bodový rejstřík. V oddíle vzdělání prostě uveďte školu nebo učiliště, které jste absolvovali. Máte-li školení například v bezpečnosti práce, určitě je v oddíle vzdělání také zmiňte.

Přizpůsobitelný vzor vzdělání

výuční list, Střední odoborné učiliště dopravní, Čáslav 
Září 2007 — Červen 2010

Zvolte správné rozvržení a design životopisu řidiče autobusu

Finální úprava vašeho životopisu řidiče autobusu je zároveň první věcí, které si lidé všimnou. Dali jste si záležet na textu, nechcete tedy selhat ani tady. Nejlepší metodou, jak v životopise řidiče autobusu vytvořit profesionální dojem, je zachovat přehledné uspořádání se zarovnanými sloupci, čitelným písmem a dostatečnými okraji.

Jde vám o to, aby se životopis dobře četl, nejste kabaretní umělci, nepotřebujete hýřit barvami a grafickými prvky. 

Pro vaši profesi bude vhodná jedna z našich jednoduchých šablon. Naše knihovna odborně navržených šablon vám pomůže nejen začít skvělým designem, zbaví vás také starostí s formátováním. A nezapomeňte před odesláním provést korekturu pravopisu a gramatiky.

Vzor životopisu řidiče autobusu

Plné znění přizpůsobitelného vzoru životopisu

Profil

Jsem vyučený u Českých drah jako elektromechanik. Ale protože od malička byl můj sen řídit autobus, tak jsem to zkusil u společnosti Arriva. Na autobus mi chybělo oprávnění skupiny D, proto jsem začal u trolejbusů, na které tehdy stačilo "céčko". Řízení mě bavilo tak, že jsem po dvou letech brigády přešel k Arrivě na plný úvazek, a po několika měsících jsem nastoupil do kurzu na mé vysněné autobusy. V regionu Čáslavsko a Kutnohorsko jsem pro Arrivu spolehlivě a bezproblémově přepravoval cestující v uplynulých osmi letech. Nyní bych rád rozšířil své obzory a uplatnil se jako zájezdový řidič.

 

Předchozí zaměstnání

Řidič autobusu v ARRIVA TRANSPORT ČESKÁ REPUBLIKA a.s. , Kutná Hora 
Leden 2016 — Únor 2024

  • Přepravoval jsem cestující na linkovém spoji včas a bezpečně.
  • Pomáhal jsem cestujícím s potřebami a na požádání jim poskytoval obecné informace.
  • Udržoval jsem čisté a příjemné prostředí autobusu a snažil se cestujícím vždy poskytnout příjemný zážitek z jízdy.
  • Byl jsem známý svou dochvilností a spolehlivostí.

 

Mechanik kolejových vozidel v České dráhy, Trutnov 
Září 2010 — Prosinec 2015

  • Vykonával jsem technické prohlídky a zkoušky brzdových zařízení kolejových vozidel.
  • Spolupracoval jsem se strojvedoucím a vedoucím posunu ve směně.
  • Prováděl jsem posun, přivěšování a odvěšování kolejových vozidel.

 

Dovednosti

  • Karta řidiče
  • Profesní průkaz
  • Dochvilnost
  • Zodpovědnost
  • Spolehlivost

 

Vzdělání

výuční list, Střední odoborné učiliště dopravní, Čáslav 
Září 2007 — Červen 2010

  • Poptávka po řidičích autobusů je vysoká. Chcete-li ale pracovat u atraktivní přepravní společnosti, která si svých šoférů váží, budete potřebovat kvalitní životopis.
  • Vedle profesní způsobilosti nezapomeňte zdůraznit svou pracovní morálku, spolehlivost a zodpovědnost
  • Nezapomeňte životopis vždy přizpůsobit konkrétnímu přepravci.

Podívejte se na náš přizpůsobitelný vzor životopisu řidiče autobusu, kde najdete další nápady na vytvoření skvělého životopisu.

Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis