Příklad motivačního dopisu Lidl

Řetězec Lidl je populární nejen jako supermarkety, ale i jako zaměstnavatel. Proto se o práci na prodejnách i v logistických centrech uchází řada zájemců. S naším průvodcem vám pomůžeme napsat motivační dopis ušitý na míru firemní kultuře Lidlu.
Upravit tento životopis

Lidl patří v České republice mezi nejoblíbenější řetězce, a to nejen u zákazníků, ale i u zaměstnanců. Lidlu jako zaměstnavateli záleží na spokojenosti a seberealizaci zaměstnanců. Řetězec totiž nabízí nejen atraktivní finanční ohodnocení, ale i příjemné pracovní prostředí s možnostmi rozvoje a podporou osobního života. Chcete-li se přidat do řad jeho více než 12 000 spokojených zaměstnanců, ať už přímo na prodejně, v logistickém či distribučním centru, nebo na centrále Lidlu, budete vedle životopisu potřebovat přesvědčivý motivační dopis. Ten vám dává prostor vyprávět trochu osobnější příběh, v němž vyjádříte soulad s firemní kulturou. 

Vzor motivačního dopisu do řetězce Lidl

Přizpůsobitelný vzor motivačního dopisu do řetězce Lidl

Vážená paní Velíšková,

tímto bych rád reagoval na pracovní nabídku vedoucího směny na prodejně Lidl v Letech. V uplynulých třech letech jsem řídil týmy pro doplňování zásob v supermarketech Tesco, díky čemuž jsem dobře připraven na výzvu, kterou představuje kombinace akčních a sortimentních položek společnosti Lidl. 

Zkušenosti s řízením skladových týmů v prodejně, které měly až pět lidí, mě naučily, že bez ohledu na to, jak dobrá může být technologie, největší problémy jsou vždy způsobeny lidskou chybou. Vynakládám velké úsilí, abych zajistil, že mé týmy budou vyškolené, motivované a vybavené tak, aby odváděly co nejlepší práci, přičemž během mého posledního působení jsem během tří let přišel pouze o jednoho zaměstnance. Práce může být monotónní, ale pokud si vytvoříte tým, který usiluje o dokonalost, může být optimalizace a plánování zásob také neuvěřitelně obohacující.

Supermarkety Lidl dobře znám a image Lidlu mi imponuje. Nejde vám jen o diskontní prodej zboží denní potřeby v nejvyšší kvalitě za ty nejlepší ceny, ale i o férové jednání s lidmi, ať již se zákazníky, či se zaměstnanci. Lidl se také nebojí přebírat společenskou zodpovědnost, což dokazuje jeho projekt s Lidlem šetříme, ale i ohledy na životní prostředí jak v globálním, tak v regionálním smyslu. To vše je pro mě pádným důvodem, proč bych se chtěl stát členem vašeho týmu a dát své nejlepší schopnosti do služeb Lidlu.

Pokud byste se chtěla dozvědět víc, uvítal bych pozvání na pohovor, na němž bych Vám podrobněji vysvětlil, jak přispívám ke spokojenosti zákazníků a k pohodové atmosféře v dobře sehraném týmu.

S přátelským pozdravem,

Miroslav Sýkora

Struktura motivačního dopisu do řetězce Lidl

Práce v Lidlu je práce s lidmi, ale také práce, která vyžaduje člověka dobře organizovaného, a totéž platí pro váš motivační dopis. Váš motivační dopis by měl být stručný a zároveň by měl obsahovat všechny součásti nezbytné k tomu, aby udělal skvělý první dojem a zprostředkoval vaše nejpřesvědčivější zkušenosti. Obsah motivačního dopisu má u všech povolání univerzálně platné logické uspořádání:

  • Záhlaví: Zde uvedete své kontaktní informace. Záhlaví je také jedinečnou příležitostí pro špetku designu na stránce, který v tomto případě můžete přizpůsobit firemním barvám.
  • Oslovení: Pokuste se být adresní a oslovit konkrétní osobu, většinou vedoucího náboru.
  • Úvod: To je zahajovací věta či odstavec, v němž se krátce představíte a ukážete své nadšení a zájem.
  • Hlavní část: je jádrem vašeho motivačního dopisu. Vysvětlete, proč se na danou pozici hodíte a jaké vlastnosti a úspěchy to dokazují.
  • Závěr: Zde proveďte stručné shrnutí své motivace a nezapomeňte na výzvu k akci.
  • Podpis: Motivační dopis zakončete zdvořilým pozdravem a uvedením celého jména.

Nezapomeňte, že každá část motivačního dopisu je nedílnou součástí celku, jehož cílem je získat atraktivní a dobře placenou práci. Podrobné zamyšlení nad podobou a účelem motivačního dopisu naleznete v našem článku Jak napsat motivační dopis.

Snažte se nepřekračovat rozsah jedné stránky. Nepoužívejte pouhý výčet svých dovedností (ty už jste ostatně mohli uvést v životopise), ale pokuste se vyprávět příběh, jímž zaujmete a navážete kontakt se čtenářem.

Tip od experta

Potřebujete inspiraci? Podívejte se na vzory motivačních dopisů z příbuzných oborů:

Jelikož trh i svět se neustále mění, zakládá si Lidl na své pověsti dynamické firmy s férovým jednáním. Dynamiku, pružnost a schopnost neustále se učit a zdokonalovat bude hledat i u svých potencionálních zaměstnanců. Jasné a stručné psaní je proto jedním z nejdůležitějších znaků skvělého motivačního dopisu, který by nikdy neměl přesáhnout jednu stranu.

Úvod motivačního dopisu do řetězce Lidl

Úvod je poutačem vašeho motivačního dopisu. Měl by být stručný, výstižný a zajímavý, ale zároveň profesionální a relevantní pro danou pozici v Lidlu. Vyhněte se obecným nebo nudným úvodům a raději začněte příkladem, faktem, dovedností nebo úspěchem. V prvních dvou větách nezapomeňte uvést název pozice, o kterou se ucházíte, protože personalisté společnosti Lidl mohou obsazovat více pozic najednou.

Cíl úvodu motivačního dopisu: upoutat pozornost náborového manažera, představit relevantní informace o sobě, jasně uvést pozici, o kterou se ucházíte.

Dělat

Vážená paní Velíšková,

tímto bych rád reagoval na pracovní nabídku vedoucího směny na prodejně Lidl v Letech. V uplynulých třech letech jsem řídil týmy pro doplňování zásob v supermarketech Tesco, díky čemuž jsem dobře připraven na výzvu, kterou představuje kombinace akčních a sortimentních položek společnosti Lidl. 

Nedělat

Dobrý den,

obracím se na Vás, abych vyjádřil zájem o nabízené pracovní místo.

Nesnažte se vysvětlit, že místo potřebujete, raději ukažte, čím můžete Lidlu prospět.

Hlavní část motivačního dopisu do řetězce Lidl

V hlavní části motivačního dopisu, budete mít konečně prostor podrobněji popsat, proč jste ideálním kandidátem pro práci v Lidlu. Pokud máte jiné zkušenosti z oblasti maloobchodu nebo zákaznického servisu, je to skvělý prostor pro zdůraznění toho, co jste se na těchto pozicích naučili a jak byste to uplatnili na pozici v Lidlu. Nezapomeňte použít čísla nebo uvést konkrétní příklady, kdykoli je to možné. Konkrétní informace pomohou vašemu motivačnímu dopisu vyniknout a náborovému manažerovi poskytnou představu o tom, co může očekávat, pokud byste byli zaměstnáni v jeho prodejně. 

Cíl hlavní části motivačního dopisu: Vysvětlit, co z vás dělá ideálního kandidáta na pozici v Lidlu, a to na základě konkrétních faktů a čísel. Poukažte na své hlavní dovednosti a na svůj zájem o danou pozici.

První odstavec hlavní části: vhodnost na pozici (dovednost a zkušenosti)

Můžete začít svým vzděláním a kvalifikací. Nezapomeňte na svou profesní minulost. Praxe a zkušenosti jsou vždy nejlepší vizitkou. Tento odstavec je také nejlepším místem pro zdůraznění konkrétních dovedností, které jsou pro práci v Lidlu důležité, jako je efektivita, smysl pro detail, schopnost rychle se učit a vstřícná povaha. Používejte konkrétní akční slovesa, abyste dodali váhu svým úspěchům.

Tip od experta

Svou vhodnost na pozici podpořte vylíčením výzev, kterým jste čelili v předchozí práci. Do tohoto příběhu můžete snadno integrovat požadované dovednosti, které zjistíte již z popisu nabízené pozice.

Příklad

„Zkušenosti s řízením skladových týmů v prodejně, které měly až pět lidí, mě naučily, že bez ohledu na to, jak dobrá může být technologie, největší problémy jsou vždy způsobeny lidskou chybou. Vynakládám velké úsilí, abych zajistil, že mé týmy budou vyškolené, motivované a vybavené tak, aby odváděly co nejlepší práci, přičemž během mého posledního působení jsem během tří let přišel pouze o jednoho zaměstnance. Práce může být monotónní, ale pokud si vytvoříte tým, který usiluje o dokonalost, může být optimalizace a plánování zásob také neuvěřitelně obohacující.“

Druhý odstavec hlavní části: soulad s firemními zásadami Lidlu

Druhý odstavec věnujte své motivaci, proč hledáte místo právě v řetězci Lidl a čím byste mu mohli prospět. Prostudujte si důkladně firemní kulturu. Zakomponujte její specifika do svého motivačního dopisu. Prokážete tím nejen svůj upřímný zájem, ale také soulad s hodnotami firmy.

Tento odstavec by měl obsahovat zejména důvody, proč jste si vybrali právě Lidl, jakým směrem se chcete profesně rozvíjet, ale i co očekáváte a co naopak můžete firmě nabídnout vy.

Příklad

„Supermarkety Lidl dobře znám a image Lidlu mi imponuje. Nejde vám jen o diskontní prodej zboží denní potřeby v nejvyšší kvalitě za ty nejlepší ceny, ale i o férové jednání s lidmi, ať již se zákazníky, či se zaměstnanci. Lidl se také nebojí přebírat společenskou zodpovědnost, což dokazuje jeho projekt s Lidlem šetříme, ale i ohledy na životní prostředí jak v globálním, tak v regionálním smyslu. To vše je pro mě pádným důvodem, proč bych se chtěl stát členem vašeho týmu a dát své nejlepší schopnosti do služeb Lidlu.“

Výzva k akci a závěr

Svůj motivační dopis pro řetězec Lidl ukončete optimisticky a sebevědomě. Na tahu by nyní měl být personalista a vy byste jej k měli pobídnout přesvědčivou výzvou k akci. Není nic špatného na tom, když vyjádříte naději, že vás pozvou na pohovor, a třeba se i zeptáte, zda se můžete za týden ozvat, abyste se na setkání domluvili. Vytváříte tak určitý závazek nenechat váš dopis bez odpovědi – stačí napsat, že se těšíte na brzkou odpověď.

Příklad

„Pokud byste se chtěla dozvědět víc, uvítal bych pozvání na pohovor, na němž bych Vám podrobněji vysvětlil, jak přispívám ke spokojenosti zákazníků a k pohodové atmosféře v dobře sehraném týmu.

S přátelským pozdravem,

Miroslav Sýkora“

Jak napsat motivační dopis do řetězce Lidl, když nemáte praxi

Práci v Lidlu můžete získat i bez zkušeností! Trik spočívá v tom, že zdůrazníte své přenositelné dovednosti. Jedná se o schopnosti, které jste si osvojili na jiné pozici a které jsou použitelné i pro pozici v Lidlu.

Váš motivační dopis je tajnou zbraní, protože vám umožní volně hovořit o vašich kvalitách a jasně říct, proč jste pro danou práci vhodným kandidátem. 

Nezapomeňte také zdůraznit své osobnostní rysy. Motivační dopis je ideálním místem pro zmínku o vaší schopnosti pracovat v týmu, pomáhat zákazníkům a v případě potřeby se ujmout nových úkolů.

Klíčové myšlenky

  • Motivační dopis je nezbytnou součástí pro získání pozice v Lidlu, protože umožňuje volně hovořit o vašich dovednostech a silných stránkách.
  • Nejlepší motivační dopisy pro společnost Lidl obsahují všechny části, které personalisté hledají: záhlaví, úvod, hlavní část a závěr.
  • Pozici v Lidlu můžete získat i bez zkušeností, pokud se v motivačním dopise zaměříte na přenositelné dovednosti a správné osobnostní rysy.

Nezapomínejte na důležitost skvělého formátování. Použití odborně navržené šablony motivačního dopisu vám zaručí, že ten váš bude vypadat profesionálně a atraktivně.

Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis