Uvažujete-li o práci kuchaře, jako první vám samozřejmě přijde na mysl restaurace. Kuchaři však pracují na mnoha různých místech, která nejsou tak docela restauracemi. Velké firmy často mívají vlastní jídelny nebo kantýny a totéž platí pro nemocnice, muzea, zábavní parky a státní orgány. Nejprve je tedy třeba vyjasnit si, kde chcete pracovat.
Máte-li vyhlédnutou určitou pozici, budete k ní potřebovat odpovídající životopis.
Naše vzory životopisů a průvodce psaním jsou spolehlivým zdrojem pro profesionály ve všech oborech a fázích kariéry.
Prvním krokem při psaní životopisu kuchaře je pořadí ingrediencí. Váš životopis by měl obsahovat následující prvky:
Kuchař zodpovídá za přípravu, úpravu a podávání teplých nebo studených jídel, předkrmů nebo moučníků. Podílí se se na sestavování jídelního lístku a sledu pokrmů nebo na vytváření sezónní a obědové nabídky restaurace. Musí znát a dodržovat hygienické předpisy platné pro provoz kuchyně. Ale především ve valné většině případů nepracuje sám, proto musí být schopný týmové spolupráce. Je odolný vůči stresu a dokáže si samostatně poradit ve vypjatých situacích.
Několik tipů do životopisu kuchaře:
Pro většinu zájemců o pozici kuchaře je nejvhodnější volit formát životopisu v obráceném chronologickém pořadí. Tento formát se zaměřuje zejména na pracovní historii, kde můžete uvést vaše předchozí zaměstnání, začínající tím nejnovějším. Tato struktura vám umožní zdůraznit vaše aktuální úspěchy a ukázat váš profesní postup. Pokud nemáte závažný důvod pro odchýlení se od tohoto formátu, doporučujeme se ho držet.
V záhlaví životopisu nesmí chybět informace obsahující vaše jméno, povolání, e-mailovou adresu a telefon tak, aby byly po ruce, bude-li vás náborový pracovník chtít kontaktovat.
Nedávejte sem však datum narození (váš věk stejně půjde odhadnout z oddílu vzdělání či předchozí zaměstnání) a vynechte i osobní údaje, jako je rodinný stav či počet dětí.
Kontaktní informace uvádějte v tomto pořadí:
Ve svém životopise kuchaře byste určitě neměli vynechat profil. Tady můžete stručně leč důrazně poukázat na své dosavadní úspěchy nebo charakterizovat svůj přistup k vaření.
Profil neboli profesní shrnutí je místem, kde můžete do svého životopisu vnést trochu kreativity. Máte asi 3-4 řádky na to, abyste ukázali, jakou kuchyni upřednostňujete, shrnuli svou kariéru a představili se jako vhodní uchazeči. Nasaďte profesionální tón, ale nepodceňujte své schopnosti a dovednosti. Používejte silná akční slova a pozitivní přívlastky.
Další inspiraci pro své shrnutí najdete v příbuzných vzorech životopisů z gastronomie, jako je šéfcukrář, šéfkuchař nebo barista.
Podívejte se na profil z našeho přizpůsobitelného vzoru životopisu kuchaře:
„Pracovitý a zdatný absolvent střední hotelové školy s praxí v hotelu Sen v Senohrabech. Mám velký zájem v oboru dále růst a rozvíjet se. Své vlohy a zodpovědný přístup jsem osvědčil nejen na školní praxi, z níž mám výtečné reference, ale i v soutěži BernardChef, kde jsem se umístil na 2. místě.“
Pracovitý kuchař s několikaletou praxí v rušných kuchyňských provozech. Úspěšně spolupracuji s ostatními profesemi v gastronomii při plnění stanovených cílů a poskytování kvalitních služeb. Mám špičkové znalosti moderních metod přípravy pokrmů a schopnost rychle připravit vysoce kvalitní pokrmy pro hosty restaurace.
„Zkušený kuchař s mnohaletou praxí ve velkých provozech, kterému nedělá problémy pracovat v kolektivu a spolupracovat s ostatními středisky. Kromě bezproblémové přípravy studené a teplé kuchyně zajistím sledování množství zboží, dohled na přejímku, skladování a konzervaci. Svědomitý a zodpovědný přístup k práci a hygieně jsem osvědčil na své předchozí pozici v hotelu Alcron.“
V části životopisu kuchaře věnované dosavadní kariéře můžete uvést příklady všech úkolů, které jste zastávali, ale nebude se jednat o pouhé odrážky s popisem pracovních pozic. Měli byste potenciálnímu zaměstnavateli ukázat, čím se odlišujete od ostatních kuchařů a čeho jste již dosáhli.
Stačí, když na svou dosavadní kariéru v gastronomii budete pohlížet jako na řadu výzev, které jste překonali. Možná jste již postoupili z pozice řadového kuchaře na vyšší pozici, případně hodláte tento krok učinit právě teď. Chcete-li se posunout dál, musíte prokázat, že máte potřebné dovednosti a že jste schopni se neustále rozvíjet a zlepšovat.
Zkuste si shrnout úkoly, které jako kuchař vykonáváte a které přímo nesouvisejí s přípravou jídla, a některé z nich zahrňte do svého seznamu. Objednáváte suroviny? Máte na starost dodržování bezpečnostních standardů? Školili jste někdy kolegy v kuchyňském provozu? Všechny tyto činnosti zvyšují hodnotu, kterou jako zaměstnanec představujete pro zaměstnavatele.
Můžete uvést například:
Kuchař v Edmund‘s Diner, Praha
Září 2012 - Září 2019
Pomocný kuchař v Stratatella Ristorante , Praha
Červen 2007 - Srpen 2012
Přípravář v Expat Pub, Praha
Září 2005 - Červen 2007
Pokud bude kuchař vaše první zaměstnání, patrně nastoupíte do funkce pomocného kuchaře, v lepších restauracích pak na pozici demi chef a commis. V takovém případě oddíl předchozích zaměstnání vynechte. Místo toho zdůrazněte ochotu učit se novým věcem, flexibilitu a přizpůsobivost. To, že jste učenliví, pružní a tvární bude pro zaměstnavatele výhodou.
Zdůrazněte své přenositelné dovednosti jako pečlivost a pracovitost, ale především nadšení a ochotu učit se od starších kolegů.
Praktické zkušenosti můžete prokázat z brigád, školní praxe nebo školních soutěží.
Možná nebude špatné přidat oddíl Koníčky. Pokud je vaší zálibou například cestování, prozrazuje o vás, že jste zvídaví a rádi poznáváte nové chutě.
V oddíle určeném dovednostem uvádíte pečlivě promyšlený výběr svých nejlepších schopností a vlastností. Stejně jako na talíři předkládáte širokou škálu pokrmů, i tady chcete mít jistotu, že prezentujete různé dovednosti.
Měli byste uvést 5 až 10 svých nejlepších schopností, které by se však neměly týkat pouze vaření. Je samozřejmě důležité, že poznáte kvalitní jídlo, ale žádanějšího zaměstnance z vás dělá také vaše schopnost pracovat v týmu.
Vytvořte si „základní seznam“ všech požadavků na danou pracovní pozici. Pak je rozdělte na tvrdé dovednosti, tedy schopnosti, které jste si osvojili během let praxe, a měkké dovednosti, tedy ty, které jsou nezbytné v mnoha různých povoláních a dělají z vás dobrého zaměstnance. Například dobře spolupracujete s ostatními členy týmu, jste odolní proti stresu nebo jste velmi organizovaní.
Mezi tvrdými dovednostmi budou jistě:
V měkkých dovednostech můžete zmínit:
Jako kuchař budete patrně absolventem oboru kuchař – číšník na středním odborném učilišti nebo máte dokonce maturitu na hotelové škole. Dále jste možná absolvovali specializační kuchařské kurzy u některého z předních šéfkuchařů. Ale nejvíce za vás bude hovořit praxe. Pokud jste ji získali na stáži nebo pracovním pobytu v zahraničí, je to další plus, které zde určitě zmiňte.
Vzpomeňte si na všechna školení, která jste kdy absolvovali, zejména pokud jste se na nich naučili vařit novou světovou kuchyni nebo používat novou techniku.
Nástavbové studium , Hotelová škola Praha, Praha
Září 2003 - Květen 2005
Učební obor s kuchař-číšník, Integrovaná střední škola, Praha
Září 2000 - Květen 2003
Základem práce v kuchyni je pečlivost a čistota. Tak by měl vypadat i váš životopis, kterým děláte na potencionálního zaměstnavatele první dojem.
To znamená, že váš životopis musí být čtivý, snadno čitelný a vzorně upravený. Je v pořádku projevit trochu kreativity nebo barevnosti, ale nepřehánějte to s grafikou nebo těžkopádným písmem. Zaměřte se na to, abyste poskytli co nejlepší zážitek. Svůj úspěch zvýšíte s našimi v praxi ověřenými šablonami životopisů, zejména s moderní nebo profesionální verzí.
Profil
Pracovitý kuchař s několikaletou praxí v rušných kuchyňských provozech. Úspěšně spolupracuji s ostatními profesemi v gastronomii při plnění stanovených cílů a poskytování kvalitních služeb. Mám špičkové znalosti moderních metod přípravy pokrmů a schopnost rychle připravit vysoce kvalitní pokrmy pro hosty restaurace.
Profesních zkušeností
Kuchař v Edmund‘s Diner, Praha
Září 2012 - Září 2019
Pomocný kuchař v Stratatella Ristorante , Praha
Červen 2007 - Srpen 2012
Přípravář v Expat Pub, Praha
Září 2005 - Červen 2007
Dovednostmi
Vzdělání
Nástavbové studium , Hotelová škola Praha, Praha
Září 2003 - Květen 2005
Učební obor s kuchař-číšník, Integrovaná střední škola, Praha
Září 2000 - Květen 2003