Pekař je jedno z nejstarších povolání na světě. V současné době pekaře zaměstnávají jak tradiční řemeslné pekárny, tak pekárenské úseky velkých supermarketů či velkovýrobny pečiva. Také luxusní hotely a restaurace mívají vlastní pekárnu.
Jakmile si ujasníte, ve kterém typu pekárenského provozu byste chtěli pracovat, budete potřebovat odpovídající životopis.
Použijte naše vzory životopisů a průvodce psaním, ušetříte čas a výsledek bude zaručený.
Jako pekař víte, jak důležité je dodržovat recept. Jakmile najdete dokonalou kombinaci ingrediencí ve správném poměru, stačí už jen pečlivě sledovat postup přípravy, abyste z pece nakonec vytáhli dokonalý bochník.
Rádi se s vámi podělíme o náš recept na životopis. Každý správný životopis obsahuje:
Jako pekař přizpůsobujete výrobky potřebám a přáním zákazníků. Pro mlsné jazýčky jsou tu koláče, buchty a šátečky; pro zákazníky s potravinovou intolerancí máte bezlepkový chléb z kukuřičné, pohankové, ovesné a kaštanové mouky; a pro ekologicky smýšlející hipstery upečete veganský mrkvový koláč nebo veganský štrůdl.
V životopise pekaře berte také ohled na svou cílovou skupinu. Styl, tón a sdělení svého životopisu přizpůsobíte zaměstnavateli, u kterého se ucházíte o práci.
Několik tipů do životopisu pekaře:
Pro většinu zájemců o pozici pekaře je nejvhodnější volit formát životopisu v obráceném chronologickém pořadí. Tento formát se zaměřuje zejména na pracovní historii, kde můžete uvést vaše předchozí zaměstnání, začínající tím nejnovějším. Tato struktura vám umožní zdůraznit vaše aktuální úspěchy a ukázat váš profesní postup.
Funkční nebo hybridní formát, který dává větší prostor dovednostem a redukuje oddíl předchozích zaměstnání, volte v případě, že jste čerstvě po vyučení.
V hlavičce životopisu nesmí chybět informace obsahující vaše jméno, povolání, e-mailovou adresu a telefon tak, aby byly po ruce, bude-li vás náborový pracovník chtít kontaktovat.
Nedávejte sem však datum narození (váš věk stejně půjde odhadnout z oddílu vzdělání či předchozí zaměstnání) a vynechte i osobní údaje, jako je rodinný stav či počet dětí.
Kontaktní informace uvádějte v tomto pořadí:
Jarka Bukovská
36 let
vdaná, 2 děti
jaja-buk@email.cz
Profil čili souhrn je nezbytnou součástí životopisu pekaře. Jedná se o první odstavec, který padne do oka personalistovi či majiteli pekárny. Je to malá ochutnávka vaší osobnosti, ukázka zkušeností a vizitka vaší odbornosti.
V profilu se 3 až 4 větami představíte. Začněte jasnou charakteristikou bez slovesa a navažte několika větami v 1. sobě čísla jednotného. Zdůrazněte zde své silné stránky, přístup k pekařskému řemeslu, délku praxe nebo třeba váš nejprodávanější a nejoblíbenější pekařský výrobek.
Další inspiraci pro své shrnutí najdete v příbuzných vzorech životopisů, jako je šéfcukrář, šéfkuchař nebo kuchař.
Podívejte se na profil z našeho přizpůsobitelného vzoru životopisu pekaře:
Čerstvě vyučený pekař s výbornou fyzičkou a chutí pustit se do řemeslné výroby pekařských výrobků. Na praxi a brigádách jsem se seznámil jak s rodinnými pekárnami, tak s obsluhou velkokapacitních pekařských strojů. Jsem přátelský, výborně funguji v kolektivu a moc rád se přiučím od zkušených kolegů.
Pekařka nadšeně sledující nejnovější trendy se hlubokým zájmem o zdravou výživu. Jsem zvyklá připravovat vše ručně a bez zlepšovadel, pekařským výrobkům věnuji lásku i čas. Práce v noci mi nevadí, právě naopak, noční směnu rozzářím úsměvem a dobrou náladou.
Pracovitá a spolehlivá pekařka s praxí v řemeslných rodinných pekárnách. Mám ráda poctivé řemeslo, jsem trpělivá, pečlivá a ráda se podílím na nových receptech. K zákazníkům se chován vlídně a vstřícně a ráda jim o každém koláči něco povím. Po osmi letech pracovních zkušeností jsem připravena ujmout se vedení týmu a zasvěcovat začínající kolegy do krásných tajů našeho řemesla.
Pekař peče housky, uždibuje kousky, tuhle písničku zná snad každé děcko. Ale co pečete vy? Máte zkušenosti se sušenkami (máslovým těstem), listovým těstem, koláči, druhy těsta, (čokoládovými) ozdobami, pusinkami, zákusky a dorty? Ukažte nám, co zvládáte levou zadní. Od přípravy a pečení kváskových žitných a pšeničných chlebů a baget, po pečení sladkého pečiva, jako jsou buchty, croissanty, koláče.
Máte bohaté pracovní zkušenosti? Pak pečlivě vybírejte, které úspěchy a zkušenosti vyzdvihnete a které vynecháte. Popište jen ty nejdůležitější, které jste jako pekař získali. Vaše zkušenosti by vás měly také charakterizovat, zaměstnavatel si tak udělá lepší představu o tom, jak budete fungovat na jeho pracovišti. Jste pracant zaměřený na výkon nebo naopak puntičkář s důrazem na detail? Podívejte se na popis pozice v pracovní nabídce a podle toho přizpůsobte popis své dosavadní praxe.
Můžete uvést například:
Pekařka v Zrno zrnko s.r.o. , Praha 4
Únor 2020 - Březen 2025
Pekařka v Libeřské lahůdky a.s. , Lahovice
Září 2017 - Leden 2020
Pokud bude pekař vaše první zaměstnání, zdůrazněte přednosti svého mládí. Jste fyzicky zdatní, flexibilní a máte chuť se dál učit a rozvíjet. Životopis klidně rozšiřte o oddíl koníčků, máte-li takové, které demonstrují vaši kondici nebo třeba pečlivost.
Řada zaměstnavatelů, zejména velké firmy, ráda zaučí začínající pekaře. Budete možná začínat jako pecák – mísič, čili obsluha pece a mísícího stroje. Nezapomeňte se zmínit o důležitých vlastnostech jako spolehlivost a pečlivost, hodit se bude i trocha zručnosti.
V oddíle určeném dovednostem uvádíte pečlivě promyšlený výběr svých nejlepších schopností a vlastností. Umíte péct sladké i slané pečivo, neleknete se vánočky ani kváskového chleba, tak se i tady snažte prezentovat rozličné dovednosti.
Měli byste uvést 5 až 10 svých nejlepších schopností, které by se však neměly týkat pouze pečení. Je samozřejmě důležité, že umíte péct chleba, ale žádanějšího zaměstnance z vás dělá také vaše schopnost pracovat v týmu.
Vytvořte si „základní seznam“ všech požadavků na danou pracovní pozici. Pak je rozdělte na tvrdé dovednosti, tedy schopnosti, které jste si osvojili během let praxe, a měkké dovednosti, tedy ty, které jsou nezbytné v mnoha různých povoláních a dělají z vás dobrého zaměstnance.
Své dovednosti můžete také včlenit do oddílu profilu a profesních zkušeností.
V České republice se pekař obvykle vzdělává v oboru pekař na střední odborné škole nebo učilišti. Tento obor je nejčastěji tříletý a zakončený výučním listem. Studium zahrnuje jak teoretickou výuku, tak i praktický výcvik v pekárnách.
Pokud jste se rozhodli pro změnu kariéry a chcete pracovat jako pekař bez formálního vzdělání, může se rekvalifikovat prostřednictvím kurzů, například v rámci rekvalifikačních programů Úřadu práce nebo soukromých škol.
V tomto oddíle zkrátka uvedete název školy a dobu, kdy jste ji navštěvovali.
výuční list, Odborné učiliště Vyšehrad, Praha
Září 2014
Jíme i očima. To platí jak pro lahodný koláč, tak pro váš životopis pekaře. Dokončete svůj příběh v profesionální úpravě životopisu s úhledným vzhledem. Vizuálně atraktivní rozvržení je třešničkou na dortu.
V našem editoru pro vás máme připraveny všechny druhy pekařských forem. Díky tomu můžete rychle vytvořit atraktivní životopis, vyhnout se chybám ve formátování a zalít ho polevou dle vlastního výběru.
Naše šablony jsou přizpůsobeny požadavkům a přáním zaměstnavatelů a otestovány personalisty. Prohlédněte si naši kolekci šablon životopisů a vyberte si s moderní nebo profesionální verzí životopis, který se hodí k vám jako osobě i ke konkrétní práci pekaře.
Hlavní postřehy:
Podívejte se na náš přizpůsobitelný vzor životopisu pekaře, kde najdete další nápady na vytvoření skvělého životopisu.