1. Blog
  2. Kariérní prostředky
  3. Je čas na kariérní změnu? Co dělat, pokud ano?
Autor Rolf BaxRolf Bax

Je čas na kariérní změnu? Co dělat, pokud ano?

29 min. čtení
Je čas na kariérní změnu? Co dělat, pokud ano?
Pokud vás práce unavuje, nudí nebo nenaplňuje, možná je čas na kariérní změnu. Tento příspěvek vám pomůže zhodnotit, zda je čas skončit ve stávajícím zaměstnání, a poradí vám, jak dosáhnout pozitivní kariérní změny.

Úvod

Když dospíváme, řada důležitých věcí, které má člověk v životě uskutečnit, může počkat. Do jaké školy budete chodit, jakého partnera si zvolíte pro manželství, zda budete mít děti, kde chcete žít – to všechno jde nechat stranou, alespoň zatím, ale vaše profesní dráha? Musíte ji vyřešit brzy.

Jako dospívající se musíte rozhodnout, co budete dělat PO CELÝ ZBYTEK ŽIVOTA.

Jsme pod tlakem, abychom si ještě na škole vytyčili svoji profesní dráhu, a není proto divu, že si mnozí z nás zvolí nesprávnou kariéru. Podle studie univerzity v Phoenixuby plných 58 % dospělých chtělo změnit svoji kariéru a 86 % z nich je mezi dvaceti a třiceti lety. Je normální, že si nejste jisti svými životními plány. A není žádná ostuda, když se obrátíte zády ke kariéře, která pro vás není ta pravá.

V tomto návodu zkoumáme, co obnáší kariérní změna, jak určit, zda pro ni nastal správný čas, jaké má výhody a zda je někdy příliš pozdě na to, abyste v kariéře zkusili něco nového.

Než se ale dostaneme ke všem těmto zajímavým věcem, začneme malým kvízem.

Kvíz na téma „mám změnit zaměstnání“?

Výkyvy v práci jsou normální. Budou dny, kdy jste ve stresu nebo neteční nebo byste prostě nejraději zůstali v posteli a sledovali celý den Netflix (zažili jsme to!). Pokud však začnou negativa převažovat nad pozitivy, je třeba si uvědomit, že prací trávíte více času než jakoukoli jinou činností, nejspíš i více než spánkem. Vaše budoucnost i vaše duševní zdraví si zaslouží, abyste si položili otázku, zda není čas začít znovu.

Tento krátký kvíz vám pomůže spočítat všechna pro a proti vašeho současného zaměstnání.

Jak určit, jestli jste zralí na novou kariéru

Pokud se vám zdá, že současné práce máte plné zuby, dalším krokem je zjistit, jestli je čas hledat si místo v tomtéž oboru nebo se pustit do nové kariéry.

Pokud se vám u některého z níže uvedených parametrů rozbliká varovný signál, je to znamení, že změna kariéry by pro vás mohla být tím nejlepším řešením. Jestliže se najdete ve všech, zcela jistě jste se ocitli v nesprávném povolání.

Nudíte se

Průměrný člověk stráví během svého života 90 000 hodin v práci. Je škoda se tolik hodin nudit. Práce nemusí být monotónní; může být motivující, zajímavá a naplňující. Pokud celé roky týden co týden vykonáváte stejné povinnosti za stejnou mzdu a málokdy zažijete nějakou výzvu, možná budete odcházet do penze s pocitem lítosti nad tím, jak jste strávili takové množství svého času.

Neděláte pokroky

Kdy vás naposled povýšili? Co nové dovednosti – učíte se pravidelně novým věcem? Vzhledem k tomu, že se technický pokrok vyvíjí nevídanou rychlostí, platí, že pokud do svého životopisu nemůžete doplnit žádné nové praktické dovednosti nebo odborné znalosti, patrně neděláte tak rychlé pokroky, jaké byste dělat mohli.

Vaše mzda se nezvyšuje

Peníze nejsou všechno, ale za práci, kterou odvádíte, byste měli dostávat spravedlivou odměnu. Zvýšení na úroveň zákonné minimální mzdy máte zaručeno, ale vaše odměna by měla růst úměrně vašemu postavení ve firmě a odpracovaným rokům. Pokud si ani nevzpomínáte, kdy vám naposledy byla zvýšena mzda, je dosti pravděpodobné, že vyděláváte méně, než byste si zasloužili.

Pamatujte na to, že inflace rok od roku vzrůstá, takže pokud se vám mzda každý rok nezvýší, ve skutečnosti se snižuje!

Jste přepracovaní

Očekává-li váš zaměstnavatel, že budete dělat práci navíc nebo přesčas, aniž by vás náležitě ocenil, je to známka, že si je jist vaší loajalitou. Zdržet se jednou za čas v práci déle nebo odpracovat víkend není na škodu, zvlášť pokud vám za práci přesčas platí nebo vás vaše práce naplňuje nadšením. Pokud pracujete více než čtyřicet hodin týdně, ale raději byste pracovali kratší dobu, pak vám hrozí přepracování či takzvané vyhoření, které vás závažným způsobem připraví o všechnu radost z práce.

Nevyužíváte svoje dovednosti

Pokud jste kvalifikovaný webový vývojář, ale živíte se balením zboží do krabic, plýtváte svým talentem.

Samozřejmě platí, že to, pro co máte kvalifikaci, není nutně tím, co chcete v životě dělat. Pokud ale nabyté dovednosti rádi využíváte a nic nenasvědčuje tomu, že byste je ve stávajícím zaměstnání mohli uplatnit, najděte si práci, kde je po nich poptávka.

Vaše organizace má potíže

Pokud se ve společnosti, pro kterou pracujete, vyskytly potíže, projeví se to na jejím chodu. Jestliže propouští zaměstnance nebo zefektivňuje své procesy, může to pro některé pracovníky vytvářet příležitosti, zatímco pro jiné nastal čas vydat se jinam. Některé společnosti uspějí, jiné nikoli. S největší pravděpodobností to není vaše vina.

Váš obor má potíže

Jestliže má potíže společnost, ve které pracujete, protože zažívá pokles celý obor, možná nastala ta pravá doba na kariérní změnu. Tento jev patří a vždycky bude patřit do světa, ve kterém žijeme. Obory, kterým se dařilo v minulosti, nemusí být úspěšné v budoucnosti. Šťastní jsou lidé ve vyvíjejících se oborech, kteří umějí tyto změny předvídat dříve, než je příliš pozdě.

Nesnášíte svého šéfa

Spousta lidí opouští nikoli svoji práci, ale nesnesitelného šéfa. Pokud nemáte rádi svého šéfa a antipatie jsou zřejmě vzájemné, nakonec budete nenávidět i svoji práci a nebudete podávat optimální výkony.

Život je příliš krátký na to, abychom dělali práci, která nás rozčiluje a frustruje. Existuje spousta báječných šéfů, které můžete mít rádi a kteří vám rádi oplatí stejnou mincí.

Trpíte pracovním vyhořením?

Pracovní vyhoření je reálná věc. A nejde jen o to, že se vám zase jednou zoufale nechce do práce. Může to závažným způsobem ovlivnit vaše emoce a tělesné i duševní zdraví.

Podle psychologa Davida Ballarda z Americké psychologické společnosti je vyhoření „stav dlouhodobého vyčerpání a ztráty zájmu, který vede k poklesu pracovní výkonnosti jedince“.

Dr. Ballard dále ve svém článku pro časopis Forbes popsal 10 signálů, ze kterých lze dovodit, že zažíváte vyhoření.

  1. Vyčerpání
  2. Ztráta motivace
  3. Zklamání, cynismus a další negativní emoce
  4. Kognitivní potíže
  5. Pokles pracovní výkonnosti
  6. Problémy v mezilidských vztazích doma a na pracovišti
  7. Zanedbávání péče o vlastní osobu
  8. Zaobírání se prací mimo pracovní dobu
  9. Celkově snížený pocit spokojenosti
  10. Zdravotní problémy

Pokud u sebe tyto symptomy pozorujete, může být řešením kariérní změna.

Co způsobuje vyhoření?

Vyhoření v práci může způsobovat řada faktorů, k nimž patří:

  • Nejasná očekávání od pracovní činnosti – nevíte, co od vás nadřízení očekávají, nebo nemáte jasně stanovené cíle
  • Odlišné hodnoty – společnost vykonává svoji činnost způsobem, který není v souladu s vašimi osobními hodnotami
  • Nedostatek zájmu o práci – nuda nebo nezájem, případně pocit, že nevyužíváte své dovednosti
  • Izolace – absence sociální podpory, zpětné vazby nebo uznání v práci
  • Nerovnováha mezi pracovním a osobním životem – říká se, že všeho moc škodí, a platí to i pro práci. Jinak řečeno, jedná se o situaci, kdy pracujete tak mnoho, že se vám nedostává času na rodinu a přátele.
  • Nefunkční kolektiv – šikana, přezíravost nebo nadměrný dohled ze strany nadřízených nebo ostatních členů vašeho týmu.

Pokud jste dočetli až sem a domníváte se, že byste mohli trpět vyhořením, nabízíme pár tipů, které by vám mohly pomoci:

  • Vezměte si den nebo dva dny volna a skutečně vypněte. Nepojímejte takové volno příliš velkoryse v domnění, že si musíte naplánovat a uskutečnit velkou dovolenou. Den nebo dva doma na zotavení vám mohou zázračně pomoci.
  • Sepište si vše, co přispívá k vašemu vyhoření, a sestavte akční plán řešení.
  • Vyhledejte odbornou pomoc. Ať to znamená setkání s terapeutem nebo schůzku s kariérním poradcem, existují školení odborníci, kteří vám mohou s vyhořením poradit a pomoci vám dosáhnout větší rovnováhy.
  • Vážně se zamyslete nad tím, že nová práce nebo radikální změna kariéry mohou být jediným způsobem, jak předejít velkým škodám na duševním a tělesném zdraví.

Vyhoření lze překonat s podporou druhých lidí, cvičením, kvalitnějším spánkem a větší flexibilitou ve střídání pracovního a soukromého života. Pokud jste si všimli, že všichni ve firmě nebo vašem konkrétním týmu bojují s vyhořením, patrně problém není ve vás, ale spíše firemní kultura ve vaší společnosti nebo váš obor neposkytuje pracovní prostředí, které by vám vyhovovalo.

Výhody kariérní změny

Dosud jsme se soustředili pouze na důvody, proč se před svou současnou kariérou snažíte utéct co nejdál – pokud je to váš případ.

Co od toho máte čekat?

Změna kariéry není totéž co výměna spodního prádla. Je to zásadní věc a vyvolává obavy. Něco jako změnit svůj vztahový status na Facebooku, ale ještě závažnější.

Je to životní změna. Naštěstí má toto rozhodnutí své výhody, kvůli kterým stojí za to je učinit. Vaše kariéra je věc, která si zaslouží pozornost. Neuvážená kariérní rozhodnutí mohou způsobit, že se budete prodávat pod cenou, přijdete časem o stovky tisíc na výplatě a ztratíte roky pozitivních pracovních zkušeností, které už nikdy nemusíte nezískat zpět.

Uplatněte svůj potenciál

Ačkoli vám někteří lidé budou tvrdit opak, práce, která vás živí, vám může zároveň přinášet radost. Tato radost do velké míry plyne z toho, že uplatníte svůj potenciál. Možná jste rozený vůdce, který jen neměl možnost tuto vlastnost projevit. Nebo máte cit pro design, který jen čekal na příležitost, aby se rozvinul.

Kariérní změna vám dává možnost uskutečnit své ambice, které kvůli okolnostem nebo nedostatku příležitostí dosud ležely ladem.

Využijte své stávající dovednosti

Vaše první kariéra není vždy tou, která nejlépe odpovídá vašim dovednostem. Podle listu The Guardian si přibližně jeden ze tří absolventů najde po univerzitě pracovní pozici, která pro něj není to pravé.

To znamená horší vyhlídky a menší výdělky oproti těm, kdo získali správné kariérní poradenství a sestavili vhodný životopis pro kariéru odpovídající jejich souboru dovedností. Často si však lidé nejprve zvolí kariéru a teprve poté pochopí, že pro ně není vhodná.

Důkladně se zamyslete nad svými dovednostmi. Jaká je vaše kvalifikace? Jakou práci chcete dělat? Co vám jde snadněji než většině ostatních?

S ohledem na soubor svých dovedností zjistěte, o jakou kariéru skutečně stojíte, a podle toho si hledejte práci. Následně tyto dovednosti prezentujte způsobem, z něhož potenciální zaměstnavatel pozná, že jste ideální uchazeč.

Učte se novým dovednostem

Učení se novým dovednostem patří k největším výhodám kariérní změny. Časté střídání zaměstnání nevypadá v životopisu dobře, ale dovednosti, které jste získali v různých pracovních oblastech, jsou něco jiného.

Ať děláte cokoli, shromáždíte spoustu měkkých dovedností, které lze uplatnit v nové kariéře. Jedná se o věci typu dobrá komunikace, dodržování termínů, pracovní etika, řešení problémů, týmová práce a flexibilita.

Osvojíte si také řadu tvrdých dovedností – věcí, které se naučíte, abyste mohli práci vykonávat, jako je například počítačové programování, obsluha strojů, cizí jazyk, analýza dat nebo dovednosti v oblasti digitálního marketingu.

Učení se novým věcem posiluje sebedůvěru a podporuje inovace.

Rozšiřte svoji síť

Nová práce znamená setkání s novými lidmi, kteří vás inspirují, podporují, vedou a učí. Práce v novém týmu vám také pomáhá v osobním a odborném růstu a chrání vás před stagnací spojenou s pobytem mezi kolegy, kteří nemají takové kariérní ambice jako vy.

Vydělávejte víc peněz

Změna kariéry čistě kvůli penězům patrně není nejlepším receptem na úspěch, ale vyšší odměna vždy potěší.

Podle údajů Úřadu statistiky práce průměrný zaměstnanec v nové práci pobírá až o 20 % vyšší mzdu. Porovnejte to s vyhlídkou pracovníků, kteří zůstanou ve stávajícím zaměstnání a mohou počítat pouze s 3% zvýšením.

Kdy je člověk na kariérní změnu příliš starý?

Vzhledem ke všem výhodám kariérní změny a vaší osobní situaci by se mohlo zdát, že není nad čím přemýšlet.

Ale moment. Vkrádá se tradiční nepříjemná otázka týkající se věku: Jsem na kariérní změnu příliš starý? Ne. Rozhodně ne, v žádném případě. Nejste příliš staří na kariérní změnu, protože nikdo není příliš starý.

Představa, že vaší kariéře běží čas a v okamžiku, kdy jste dosáhli určitého věku, vám možnost změny unikla, je pošetilá. Je zakořeněna v představě, že když opouštíte školu, MUSÍTE vědět, jak chcete naložit se zbytkem svého života, a že když se chybně rozhodnete v mládí, je po všem.

To je nesmysl. Pokud chcete uskutečnit kariérní změnu, udělejte to.

Ti, kdo vyjadřují obavu, že je od určitého věku již nutné pokračovat ve zvolené kariéře, nejčastěji operují s věkem 30 a 40 let. Vycházejí z úvahy, že v tomto věku jste již investovali spoustu času do stávající kariéry a odejít znamená zahodit roky investované energie.

Je to klasický příklad bludu o utopených nákladech, který může být mimořádně škodlivý, pokud se jím budete řídit.

Proč byste měli věnovat další čas kariéře, kterou nesnášíte, pouze proto, že jste v ní už strávili řadu let?

To je nesmyslné. Pojďme teď rozptýlit několik mýtů o kariérní změně.

Kariérní změna ve třiceti

66 % třicátníků by chtělo uskutečnit kariérní změnu.

Řekněme, že je vám nyní 30 let a do důchodu půjdete v 65 letech. To je 35 let s novou kariérou. Víc času, než jste dosud strávili na tomto světě.

Když uskutečníte kariérní změnu teď, nejste pro zaměstnavatele bezcenným zbožím, naopak získáváte velkou výhodu. Nabízíte dokonalé spojení zkušenosti a mládí.

Podleprůzkumu NACE zaměřeného na kariérní příležitosti dává 91 % zaměstnavatelů přednost uchazečům, kteří mají pracovní zkušenosti. Ve třiceti letech, poté, co jste působili v jednom nebo dvou zaměstnáních, takové zkušenosti jistě máte. Tentýž průzkum ukazuje, že 26 % zaměstnavatelů vítá pracovní zkušenosti jakéhokoli druhu a 44 % nemá žádné preference, pokud jde o způsob, jakým byly získány.

Pokud chcete důkaz, že kariérní změna ve třiceti je reálná, měli byste vědět, že Jeff Bezos ve třiceti působil v lukrativním povolání počítačového odborníka na Wall Street. Než oslavil 31. narozeniny, přešel do světa online obchodování a založil společnost Amazon. To nebylo hloupé rozhodnutí, co říkáte?

Sara Blakely po svých dvacátých narozeninách prodávala podomním způsobem kancelářské potřeby; v roce 2000 s tím skončila a zahájila kariéru v oblasti prodeje dámských legín. Rychlý střih a jsme v současnosti – její společnost Spanx vytváří roční obrat ve výši 250 milionů dolarů.

Když Terry Crews v roce 1997 ve věku 29 let končil v NFL, byl na mizině a vzal práci uklízeče. O dva roky později dostal místo v televizním pořadu, který vysílala řada stanic. Po dalších třech letech, v roce 2002, získal velkou roli ve filmu Další hroznej pátek. Dnes patří k nejznámějším hercům na světě. Stal se tváří reklam na Old Spice, které patří k nejlepším reklamám všech dob!

Kariérní změna ve čtyřiceti

60 % čtyřicátníků by chtělo uskutečnit kariérní změnu.

Je to ale možné? Jak se projeví desetiletý věkový rozdíl? Vůbec nijak.

Převažující názor zní, že chcete-li uskutečnit kariérní změnu v tomto životním období, bude vás většina zaměstnavatelů považovat za méně produktivní, než jsou mladší uchazeči. Tak to ale není!

Studie Společnosti pro řízení lidských zdrojů neprokázala žádnou spojitost mezi vyšším věkem a produktivitou.

Dalším mýtem o kariérní změně je představa, že jste jednoduše příliš staří na to, aby vás přijali.

Zaprvé 40 let není stáří. Zadruhé existují zákony, které vás chrání před diskriminací na základě věku. Zaměstnavatel vás smí přijmout pouze na základě vašeho charakteru, souboru dovedností a schopnosti vykonávat požadovanou práci. Pozitivní zprávou pro vás je, že ve čtyřiceti letech máte velké množství zkušeností.

Zaměstnavatelé konec konců chtějí dobré pracovníky s relevantními zkušenostmi. Pokud jste takovým člověkem, hraje vašich čtyřicet ve výběrovém řízení jen malou roli. Uskutečnit kariérní změnu není snadné. Záměrná kariérní změna přinejmenším dává náborovým manažerům najevo, že aktivně řešíte problémy a nejste typem zaměstnance, kterého zajímá pouze částka na výplatní pásce.

Kariérní poradkyně Bettina Seidman ze společnosti SEIDBET ve svém článku pro online magazín Career Intelligence vyjmenovává některé kvality, které svědčí ve prospěch uchazečů o zaměstnání starších čtyřiceti let:

  • Pracovníci starší čtyřiceti let jsou velmi vzdělaní
  • Jsou zdravější než kdykoli dřív
  • Chtějí odvádět kvalitní práci
  • Přinášejí trpělivost, odbornost, zralost a stabilitu
  • Mají spoustu zkušeností
  • Přinášejí zaměstnavateli dobré konexe
  • Jsou skvělí rádci
  • Zaměstnanci nad čtyřicet let vykazují menší fluktuaci
  • Nezískávají zkušenosti jen proto, aby vzápětí přešli k jinému zaměstnavateli

Vezmeme-li tohle všechno v úvahu, začínáte najednou působit jako mimořádně dobrý uchazeč. Pojďme na další příklady ze života:

Krasobruslařka a novinářka Vera Wang se ve čtyřiceti letech rozhodla změnit profesi a stala se návrhářkou svatebních šatů. Dnes patří v tomto oboru k nejvyhledávanějším na světě.

Joy Behar pracovala do čtyřiceti let jako učitelka angličtiny na střední škole, než se stala televizní moderátorkou a bavičkou. Proč opustila předchozí kariéru, ačkoli měla magisterský titul z pedagogické fakulty? Podle jejích vlastních slov „už tuhle práci nechtěla dělat“.

Konec konců Harlandu Sandersovi bylo 62 let, když v roce 1952 otevíral první franšízu KFC. Předtím působil jako právník, železniční dělník a obsluha čerpací stanice.

Pokud jde o práci, věk je pouhé číslo!

Tři tipy na kariérní změnu ve třiceti nebo čtyřiceti

1. Proveďte sebehodnocení

V této fázi je pro zahájení té správné kariéry zásadní, abyste se dozvěděli něco o sobě. Vezměte si poznámkový blok a zapište si své zájmy, typ osobnosti, ambice a hodnoty týkající se práce. Pomůže vám to vypracovat seznam povolání, která odpovídají vašim charakteristikám.

Potom začněte jednotlivá povolání detailně zkoumat. Podívejte se na pracovní náplň, vzdělání a mzdu. Zvažte pro a proti a posuďte, zda je daná kariéra pro vaši budoucnost ta správná.

Ještě lepší je najít ve svém okolí kariérního poradce a oprášit starý životopis.

2. Přizpůsobte životopis a motivační dopis

Zaměstnavatelé hledají uchazeče, kteří mohou ihned něco změnit. To, zda jste takovým člověkem, budou hodnotit podle vašeho životopisu.

Hledejte paralely mezi svými stávajícími zkušenostmi a dovednostmi, které jsou požadovány pro vaši novou práci, a  zdůrazněte je v životopise.

Pokud například chcete působit v oblasti globálního rozvoje, jsou pro tuto práci nezbytné dovednosti typu komunikace, vyjednávání a znalost jazyků. Pokud jste strávili předchozí část své kariéry v oblasti prodeje, získali jste v ní komunikační a vyjednávací schopnosti, které jsou přenositelné.

A můžete je zdůraznit, když je kvantifikujete:

  • Zvýšení tržeb společnosti o 44 % během tří let.
  • Vedl jsem tým prodejců, který společnosti zvýšil obraty a ve čtyřletém období získal zakázky v hodnotě přes 4 miliony dolarů.

U každého předchozího zaměstnání se zaměřte na dovednosti, které chtějí zaměstnavatelé vidět ve vaší nové kariéře.

Totéž platí pro váš motivační dopis. Uzpůsobte ho tak, aby z něj zřetelně vyplývaly dovednosti, které jste zdůraznili v životopise. Buďte struční a soustřeďte se na to, jak vaše předchozí úspěchy souvisí s novou pracovní pozicí a proč z vás vaše dovednosti dělají dobrého uchazeče.

Podívejte se na následující příspěvky, které vám pomohou vyladit váš životopis a motivační dopis:

4 tipy, jak v životopise lépe popsat pracovní zkušenosti

Jak napsat skvělý motivační dopis

3. Osvěžte si přípravu na pohovor

Od posledního pohovoru, jehož jste se zúčastnili, už nejspíš uplynul nějaký čas, a co fungovalo při pohovoru v jednom oboru, nemusí fungovat jinde. Osvěžte si dovednosti spojené s telefonickým a osobním kontaktem.

  • Naučte se svůj životopis nazpaměť. Budou se vás na něj ptát a vaše odpovědi s ním musí být v souladu.
  • Nemluvte nepříznivě o své současné kariéře. Vaše stanovisko by mělo být takové, že jste se toho hodně naučili, ale jste připraveni na novou výzvu.
  • Před pohovorem si zjistěte na internetu všechny dostupné informace o společnosti a pracovní pozici. Získejte všechny informace, které jsou k dispozici.
  • Připravte si předem otázky, které položíte pracovníkovi vedoucímu pohovor.
  • Udržujte oční kontakt, nevrťte se a usmívejte se (i při telefonickém pohovoru!).
  • Nějaký čas po skončení pohovoru se ozvěte e-mailem a poděkujte za nabídnutou příležitost.

Jak na kariérní změnu, pokud máte málo zkušeností nebo jste bez zkušeností

K nejčastějším překážkám pro uchazeče o novou kariéru patří poznámka v pracovním inzerátu, která zní „výhodou jsou zkušenosti z podobné pozice“.

Co dělat, když jsou pro danou práci požadovány zkušenosti, které nemáte?

Především se nevzdávejte naděje.

Produktová designérka a tvůrkyně obsahu na YouTube Christine Chun získala vysněnou práci v oblasti vytváření uživatelského rozhraní, aniž by měla jakékoli vzdělání nebo zkušenosti z tohoto oboru. Ve skutečnosti předtím absolvovala na vysoké škole chemii a pracovala v kosmetické společnosti jako správkyně uživatelské komunity.

O tom, co jí pomohlo, napsala skvělý příspěvek do online magazínu Medium, který rozhodně stojí za přečtení. Podstatná informace, kterou si z něj máte odnést, zní, že zkušenosti nejsou všechno. Je možné uspět u potenciálního zaměstnavatele, i když patrně nejste právě tím člověkem, kterého hledá.

1. Postavte své zkušenosti do nového světla

Tím se dostáváme k tomu, o čem jsme již hovořili: prodejte zkušenosti, které máte.

Vraťme se ještě k příkladu, který jsme uvedli dříve. Pokud opouštíte práci v oblasti prodeje a budete působit v globálním rozvoji, zvažte, jak vás vaše zkušenosti z prodeje naučily vyjednávat a komunikovat. Patrně si také poradíte s čísly.

Vaším úkolem je nyní tyto dovednosti kvantifikovat tak, aby na čtenáře vyskočily z textu. Používejte konkrétní čísla a konkrétní úspěchy. Pokud jste vyjednali super výhodné obchody za spoustu peněz, zmiňte se o tom. Pokud jste školili ostatní pracovníky v umění obchodní komunikace, zdůrazněte to tak, aby byl patrný váš talent a schopnost řídit lidi.

Pokud vám chybějí pracovní zkušenosti obecně, zdůrazněte místo toho své vzdělání. Zaměřte se na dosažené tituly a další relevantní vzdělání.

2. Vylepšete svůj životopis online kurzy

Online kurzy jsou skvělý způsob, jak vylepšit životopis o relevantní dovednosti. Existují stovky kurzů, které můžete absolvovat ve svém volném čase a na konci získat uznávaný certifikát, jímž se můžete prokázat. Nejenže tím zvýšíte soubor svých dovedností, ale dáte také zaměstnavateli najevo, že se chcete učit novým věcem.

Podívejte se na 50 nejlepších bezplatných online kurzů všech dob na stránkách FreeCodeCamp.

3. Dobrovolník

Dobrovolnictví je rychlý způsob, jak získat pracovní zkušenosti v oboru, do něhož chcete vstoupit. Může také být způsobem, jak sám sebe přesvědčit nebo motivovat k zásadní změně. Pokud váháte nad kariérní změnou, strach z neznámého může rozhodnutí učinit ještě obtížnějším. Dobrovolnictví je způsob, jak se v praxi přesvědčit o tom, co by jiná kariéra obnášela.

Řekněme, že nyní pracujete v marketingu, ale ve skutečnosti chcete pracovat na veterinární klinice. Dobrovolnická práce v útulku pro zvířata vám poskytne představu o tom, jaké to je pracovat se zvířaty. Kromě toho tím zaměstnavatelům říkáte: „Jsem člověk s upřímným zájmem o zvířata a o své okolí, jsem ochoten jim věnovat svůj volný čas.“

4. Ponořte se do své sítě

Kdo z lidí, které znáte, by vám mohl pomoci zodpovědět vaše dotazy týkající se nové kariéry nebo vám dokonce najít práci? Obraťte se na rodinu, přátele, bývalé kolegy, člověka, kterého jste nedávno potkali na večírku u známého a požádali ho na Facebooku o přátelství – je dost pravděpodobné, že někdo z nich bude znát někoho dalšího, kdo vás propojí s tím správným člověkem.

Kromě toho platí, že může-li se za vás někdo zaručit, má to velkou váhu: 73 % zaměstnavatelů uvádí, že reference mají značný vliv na to, zda se rozhodnou přijmout uchazeče o zaměstnání.

5. Buďte připraveni začít znovu

Kariérní změna bez zkušeností bude nejspíš znamenat krok zpět. Možná se ocitnete v nižší pozici než v předchozím zaměstnání a s největší pravděpodobností budete muset počítat s nižší mzdou.

Ale přece jen: ačkoli to zní podivně, krok zpět je někdy nejlepší způsob, jak se posunout vpřed. Ano, budete se muset osvědčit, možná i v oblastech, které se mohou zpočátku jevit základní nebo triviální. Kariérní postup ale může být rychlejší nebo snazší v kariéře, kterou si záměrně zvolíte.

Kariérní změna – shrnutí

Pokud v současné kariéře pociťujete zklamání, nezájem nebo malé uspokojení, může vše napravit kariérní změna, která se ale neobejde bez pečlivého plánování, rizika a usilovné práce.

Možná máte současné práce plné zuby a myslíte si, že je nejvyšší čas, abyste o své kariéře začali uvažovat strategičtěji. Varovnými signály jsou nuda, přešlapování na místě, přepracování, odtrženost od oboru nebo příznaky vyhoření. To všechno svědčí o tom, že se přinejmenším musíte zastavit a rozebrat svoji situaci.

Vezměte si několik dnů volna, udělejte si průzkum na internetu, projděte si výše uvedený kvíz, oprašte svůj životopis a vážně se zamyslete nad tím, jaké máte životní cíle a ambice. Jsou v souladu s vaší současnou kariérou nebo pracovní pozicí? Možná nepotřebujete rovnou kariérní změnu, ale jen nové zaměstnání ve stejném oboru.

Pokud se chcete vrhnout na jinou kariéru, upravte svůj životopis a motivační dopis tak, aby zdůrazňovaly přenositelné dovednosti, které budou odpovídat vašemu novému zaměření. Zvažte absolvování kurzů nebo dobrovolnictví, abyste získali zkušenosti v oboru, v němž chcete pracovat.

A co je nejdůležitější, nebojte se učinit krok zpět – někdy je to ta nejlepší věc, kterou můžete udělat. Konec konců je to rozhodnutí, které vám změní život.

 

Napište životopis během 15 minut
Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis
Sdílet článek
Čtěte dále
Životopisy4 min. čtení
Jak se představit (včetně příkladů)

Jak se představit (včetně ukázek)
Motivační dopis11 min. čtení
Jak uvést ocenění v životopise (včetně příkladů)
Jak uvést ocenění v životopise (včetně příkladů)
Životopisy32 min. čtení
Jak napsat životopis
Jak napsat životopis
Pracovní pohovor4 min. čtení
Co si obléct na pracovní pohovor?
Co si obléct na pracovní pohovor?
Procházet vše
Tato webová stránka používá soubory cookie ke zlepšení uživatelské zkušenosti a provádění analýz a marketingu. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi podmínkami Zásady používání souborů cookie and Zásady ochrany osobních údajů.
Souhlasím s používáním cookies