1. Blog
  2. Životopisy
  3. Silné stránky v životopisech
Autor Anna MuckermanAnna Muckerman

Silné stránky v životopisech

9 min. čtení
Silné stránky v životopisech
Grafická část:Liza Gagarina
Nejlepší životopisy jsou plné vašich předností, a to nejen schopností, ale také vlastností a znalostí, jimiž se odlišujete od ostatních. Uvedením svých osobních předností zdůrazníte svoji odbornost a mistrné zvládnutí oboru. Budete-li se řídit našimi vzory pro uvádění silných stránek uchazeče, personalisté ve vás zakrátko budou vidět silného kandidáta na pracovní pozici, kterou toužíte získat.

V tomto blogu popisujeme vše, co potřebujete vědět o uvádění vašich silných stránek v životopisu, konkrétně:

  • Co přesně jsou osobní přednosti v životopisu
  • Konkrétní příklady nejvhodnějších silných stránek, které byste měli uvádět
  • Jak najít silné stránky, když za sebou nemáte příliš dlouhou kariéru
  • Slabé stránky, kvůli kterým může být váš životopis vyřazen
Tip od experta

Zužitkování silných stránek patří k nejlepším kariérním počinům, které mohou vést k vyšší výkonnosti a většímu uznání v práci. Podle článku v Harvard Business Review na počátku stojí ochota věnovat čas zhodnocení vašich schopností a způsobů, jak je nejlépe uplatnit v zaměstnání.

Co jsou silné stránky v životopisu?

Silné stránky jsou opory vašeho životopisu. Mohou mít podobu znalostí nebo dovedností, které jste získali, a mohou to být i kvality životopisu samotného, díky nimž se personalista zastaví a všimne si vás. V tomto blogu probíráme všechny typy silných stránek, které byste měli ve svém životopisu uvádět.

Nejprve se podíváme na silné stránky, díky nimž může váš životopis vyniknout bez ohledu na to, v jakém oboru působíte:

  • Atraktivní záhlaví: Vynikající záhlaví na samotném začátku životopisu vás propaguje od první chvíle, kdy na stránku padne oko personalisty. Záhlaví, které zdůrazňuje vaše jméno a kontaktní údaje a přidává trochu barevnosti nebo podařené grafické úpravy, patří k největším přednostem životopisu.
  • Úhledné formátování: Totéž platí pro zbytek stránky. Váš text by měl mít takové formátování, aby byla v rovnováze bílá plocha a text a aby se text dobře četl. Používejte v celém textu tentýž font a barvy a dejte tak najevo, že jste konzistentní a máte vytříbený styl.
  • Psaní bez chyb: K největším přednostem, které vám poskytnou výhodu oproti ostatním uchazečům (obzvláště začátečníkům), je text bez pravopisných a gramatických chyb. Nezapomeňte použít kontrolu pravopisu nebo někoho požádejte, aby text životopisu zkontroloval.
  • Životopis uzpůsobený konkrétní pracovní pozici: K nejzásadnějším silným stránkám, které by měl mít každý životopis, patří informace týkající se pracovní pozice, o kterou se ucházíte. Velmi vám zde pomůže popis nabízené pracovní pozice, neboť vám říká, jaké konkrétní dovednosti a znalosti daná společnost požaduje. Pracujte s těmito informacemi v celém textu životopisu.
  • Sebevědomý, ale zdvořilý tón: Správný tón textu životopisu může patřit k vašim největším osobním přednostem. Chcete prosadit sebe a své schopnosti, aniž byste působili domýšlivě nebo arogantně.
  • Správně označené oddíly: Může vám sice připadat zábavné nebo kreativní, když jednotlivým oddílům životopisu dáte poněkud neobvyklé nadpisy, ale personalistu, který má na nalezení nejpodstatnějších informací jen omezený čas, to patrně rozladí. Držte se raději tradičních označení typu „Vzdělání“ nebo „Dosavadní kariéra“.
  • Konkrétní čísla a údaje: Jakmile si určíte silné stránky, které chcete v životopisu uvést, musíte je podpořit fakty, která dokazují vaši výkonnost. Statistiky, čísla a údaje mohou přidat na významu dosaženým úspěchům, které prezentujete.

Příklady osobních předností, které byste měli v životopisu uvádět

Nyní se podíváme na další typ silných stránek uváděných v životopisech: jsou to ty nejdůležitější schopnosti, jimiž disponujete a které z vás činí ideálního uchazeče o danou pozici. Nejlepší osobní přednosti uváděné v životopisu budou sice do jisté míry záviset na oboru a vašich zkušenostech, ale můžeme vám nabídnout obecně platné příklady vhodných předností, které lze uvést v každém životopisu:

Strategické plánování: Schopnost uvažovat kriticky o tom, jaké má společnost cíle a jakou roli v souvislosti s nimi můžete sehrát vy, ukáže personalistovi, že jste uchazečem, který se firmě vyplatí. Strategické plánování je silná stránka úzce spojená s kritickým myšlením, inovacemi a analytickými schopnostmi, což jsou jedny z hlavních předností, které firmy v roce 2021 hledají.

Komunikace: Skvělé komunikační dovednosti jsou silnou stránkou, která nikdy neztratí na přitažlivosti. Svoji schopnost srozumitelně a efektivně se vyjadřovat můžete dát najevo nejen na příkladech souvisejících s vaší prací, ale také správným tónem a bezchybným textem samotného životopisu.

Vynalézavost: „Řešení problémů“ a „orientace na řešení“ nejsou klíčovými slovy v popisu pracovní pozice bezdůvodně – personalisté hledají uchazeče, který se dokáže na problém podívat z různých úhlů pohledu a zvládnout jej s pozitivním přístupem. Vynalézavost je vždy klíčovou předností uváděnou ve skvělém životopisu.

Musím v životopisu uvádět všechna předchozí zaměstnání?
Související článek
Musím v životopisu uvádět všechna předchozí zaměstnání?

Rozhodování, zda uvést v životopisu všechny předchozí pracovní pozice, je pro mnoho lidí náročné. Přestože pro uvádění předchozích zaměstnání neexistují závazná pravidla, měly by vám níže uvedené tipy pomoci udělat si lepší představu o tom, zda je nutné všechny dosavadní pracovní zkušenosti v životopisu uvést.

Týmová práce: Týmová práce je stejně jako komunikace silnou stránkou odnepaměti a v souvislosti s přednostmi uváděnými v životopisu je v roce 2021 vyžadována stejně jako v minulosti. Jste-li schopni týmové práce, která často bývá uváděna jako „kooperativní přístup“, znamená to, že jste dostatečně bystří, abyste vedli ostatní nebo se podřídili vedení svých nadřízených, a dokážete své kolegy přivést k nejlepším možným výsledkům.

Jak najde silné stránky pro životopis čerstvý absolvent

Pro studenta nebo čerstvého absolventa může být hledání silných stránek, které by uvedl v životopisu, obtížným úkolem. Je však důležité mít na paměti, že k největším přednostem pro životopis patří ty, kterými již disponujete. Zaměříte-li se na své osobní charakteristiky nebo vrozené vlohy, můžete personalistovi ukázat, že by vámi uváděné silné stránky mohl jen stěží vštípit uchazeči, který takovými vlastnostmi přirozeně neoplývá. 

Uvádíme několik příkladů silných stránek, které může v životopisu uvést čerstvý absolvent:

  • Ochota učit se
  • Kreativita
  • Pozitivní přístup
  • Motivovanost
  • Samostatnost
  • Trpělivost

Jak do životopisu vložit klíčové silné stránky

Jakmile si určíte klíčové silné stránky, které chcete ve své žádosti o zaměstnání uvést, musíte vytvořit plán, podle něhož je budete zařazovat. Existují tři hlavní oblasti, na které se při této činnosti musíte zaměřit:

  1. Souhrn: Oddíl věnovaný souhrnu je oddílem životopisu, ve kterém máte možnost se obracet přímo k personalistovi. To je důvod, proč je právě v této části životopisu velmi užitečné uvádět příklady vašich předností. Profesionálním, ale upřímným tónem můžete brzy nasměrovat pozornost personalisty ke svým nejlepším schopnostem a přimět jej k tomu, aby pokračoval ve čtení a zajímal se o podrobnosti.
  2. Dosavadní kariéra: Tento oddíl vám poskytuje nejvíc prostoru k tomu, abyste své silné stránky rozšířili o již zmíněná důležitá čísla a údaje, jimiž kvantifikujete dosažené úspěchy. Oddíl věnovaný dosavadní kariéře je nejvhodnějším místem pro uvedení silných stránek, jejichž popis vyžaduje více než jedno nebo dvě slova.
  3. Dovednosti: Oddíl vyhrazený pro dovednosti je částí životopisu, kde zdůrazníte své nejdůležitější osobní přednosti. Uspořádání tohoto oddílu do odrážek se dobře hodí pro silné stránky, které lze shrnout jediným slovem nebo krátkým souslovím.
Dělat

Uvádějte silné stránky přesně týmiž slovy, jaká jsou obsažena v popisu nabízené pracovní pozice, aby počítačové programy určené pro třídění životopisů a personalisté našli to, co hledají.

Nedělat

Neuvádějte spousty profesních předpokladů, jimiž ve skutečnosti nedisponujete, nebo v oddíle, kde je uvádíte, nedávají smysl.

Slabé stránky životopisů

Typickým příkladem nedostatků v životopisu jsou kroky, které opomenete udělat. Příkladem může být opomenutí kontroly textu před jeho odevzdáním, v jehož důsledku personalistu odradí životopis plný pravopisných chyb. Stejně tak může být rychle vyřazen zaměnitelný životopis, který neuvádí konkrétní pracovní činnosti nebo dovednosti převzaté z popisu nabízené pracovní pozice. Naštěstí pro vás však platí, že budete-li se řídit radami pro uvádění silných stránek v životopisu, které najdete v první kapitole tohoto blogu, většiny největších nedostatků, které by váš životopis odsoudily k nezdaru, se snadno vyvarujete.

Tip od experta

K nejošidnějším otázkám, kterým uchazeči během pohovoru u potenciálního zaměstnavatele musí čelit, jsou otázky týkající se jejich slabých stránek. Před pohovorem je důležité se nad nimi zamyslet, abyste byli připraveni uvádět nedostatky, které vás nevyřadí z okruhu nadějných žadatelů. O svých slabých stránkách musíte hovořit upřímně a pravdivě, ale neměly by mezi nimi být hlavní dovednosti nezbytné pro danou pracovní pozici.

Napište životopis během 15 minut
Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis
Sdílet článek
Čtěte dále
Pracovní pohovor5 min. čtení
Proč u nás chcete pracovat? Které odpovědi na tuto otázku při pohovoru jsou špatné a které dobré.
Proč u nás chcete pracovat? Které odpovědi na tuto otázku při pohovoru jsou špatné a které dobré.
Pracovní pohovor10 min. čtení
Jak odpovídat na otázky při pohovoru pomocí metody STAR
Jak odpovídat na otázky při pohovoru pomocí metody STAR
Životopisy13 min. čtení
Europass CV: Některá pozitiva a řada negativ evropského životopisu
Europass CV: Některá pozitiva a řada negativ evropského životopisu
Životopisy7 min. čtení
Představení uchazeče v životopisu
Představení uchazeče v životopisu
Procházet vše
Tato webová stránka používá soubory cookie ke zlepšení uživatelské zkušenosti a provádění analýz a marketingu. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi podmínkami Zásady používání souborů cookie and Zásady ochrany osobních údajů.
Souhlasím s používáním cookies