Jak napsat životopis kuchaře
Chcete-li při hledání práce dosáhnout co nejlepšího výsledku, musíte vědět, kde se pracovní místa nacházejí a jak na ně co nejlépe zacílit.
Uvažujete-li o práci kuchaře, jako první vám samozřejmě přijde na mysl restaurace. Kuchaři však pracují na mnoha různých místech, která nejsou tak docela restauracemi. Kanceláře podniků často mají své jídelny a totéž platí pro nemocnice, muzea, zábavní parky a kulturní zařízení.
Vyskytují se i nabídky s pozicí osobního kuchaře. Takoví specialisté pracují buď přímo v domácnosti zákazníka, nebo velmi zaměstnaným lidem dodávají předem připravená jídla.
Jako uchazeč o zaměstnání si před vypracováním vzorového životopisu kuchaře položte několik vzorových otázek:
- Jaké jsou mé silné stránky v kuchyni?
- Chci pracovat ve firemním prostředí, nebo být nezávislý?
- Uvažoval nebo uvažovala bych o práci osobního kuchaře?
- Umím si dobře zapamatovat, jak uvařit mnoho různých jídel, nebo bych raději pracoval či pracovala v kuchyni, která se specializuje na několik hlavních jídel?
Odpovědi na tyto otázky vám pomohou zacílit vaše hledání a vytvořit životopis, který personalistům ukáže, že jste připraveni pracovat v jejich kuchyni. S takovým životopisem pak jako uchazeč o práci kuchaře získáte pozvání na pohovor.
Vzor oddílu dosavadní kariéry: hlavní chod
V části životopisu kuchaře věnované dosavadní kariéře můžete uvést příklady všech dovedností, které jste během své kariéry nabyli, ale nebude se jednat o pouhé odrážky s popisem pracovních pozic. Místo toho by měl váš profesní životopis potenciálnímu zaměstnavateli ukázat, čím se odlišujete od ostatních kuchařů a čeho jste již dosáhli.
Lze toho dosáhnout tak, že na svou dosavadní kariéru v kulinářském oboru budete pohlížet jako na řadu výzev, které jste překonali. Možná jste již postoupili z pozice řadového kuchaře na vyšší pozici, případně hodláte tento krok učinit právě teď. Chcete-li se posunout dál, musíte prokázat, že již máte potřebné dovednosti a že jste schopni se neustále rozvíjet a zlepšovat.
Zkuste si shrnout úkoly, které jako kuchař vykonáváte a které přímo nesouvisejí s přípravou jídla, a některé z nich zahrňte do svého seznamu. Objednáváte suroviny? Máte na starost dodržování bezpečnostních standardů? Školili jste někdy kolegy v kuchyňském provozu? Všechny tyto dovednosti zvyšují hodnotu, kterou jako zaměstnanec představujete pro zaměstnavatele.
Níže uvádíme oddíl dosavadní kariéry z našeho vzoru životopisu kuchaře určeného k úpravám podle potřeby.
Pracovitý kuchař s několikaletou praxí v rušných kuchyňských provozech. Úspěšná spolupráce s ostatními profesemi v gastronomii při plnění stanovených cílů a poskytování kvalitních služeb zákazníkům. Dodržování zásad bezpečnosti a hygienické přípravy pokrmů, udržování čistoty a pořádku na pracovišti. Zkušenost s používáním mnoha druhů kuchyňského nářadí a pomůcek. Znalost moderních metod přípravy pokrmů a schopnost rychle připravit vysoce kvalitní pokrmy pro hosty restaurace.
Vzor oddílu CV určeného pro dovednosti: správné techniky
V oddíle určeném pro dovednosti uvádíte pečlivě promyšlený výběr svých nejlepších schopností a vlastností. Stejně jako na talíři se vzorky jídel předkládáte širokou škálu pokrmů, i tady chcete mít jistotu, že prezentujete různé dovednosti.
Měli byste uvést 5 až 10 svých nejlepších schopností, které by se však neměly týkat pouze vaření. Je samozřejmě důležité, že poznáte kvalitní jídlo, ale žádanějšího zaměstnance z vás dělá také vaše schopnost zorganizovat si čas.
Vytvořte si „základní seznam“ všech požadavků na vaši pracovní pozici. Pak je rozdělte na tvrdé dovednosti, tedy schopnosti, které jste si osvojili během let praxe, a měkké dovednosti, tedy ty, které jsou nezbytné v mnoha různých povoláních a dělají z vás dobrého zaměstnance. Například dobře spolupracujete s ostatními členy týmu, jste vynikající komunikátor nebo jste velmi organizovaní.
Podívejte se níže na oddíl dovedností v našem vzoru životopisu kuchaře.
- Znalost oboru potravinářství
- Provoz kuchyně
- Potravinářské technologie
- Kreativita a inovace
- Bezpečné zacházení s potravinami a hygiena
Vzor oddílu vzdělání: silný začátek
Vzhledem k tomu, že pro povolání kuchaře stačí středoškolské vzdělání, nemusí oddíl určený pro vzdělání zabírat v životopise mnoho místa, a je to tak v pořádku. Důležité je, aby vedoucí restaurace věděl, zda jste absolvovali formální kurzy týkající se vaření nebo jste se jinak profesně rozvíjeli. Mnohé školy nabízejí kurzy pro kuchaře, kde se můžete naučit základy bezpečnosti práce s potravinami, práci s nožem a vaření podle nových receptů. Pokud jste některý z těchto kurzů absolvovali a jste teprve na začátku své kariéry, měli byste se o tom v oddílu určeném pro vzdělání zmínit.
Praxe v kuchyni má největší váhu, ale nepodceňujte ani význam dílčích kurzů. Pokud jste absolvovali jakékoli odborné školení pro kuchaře, rozhodně je do seznamu zařaďte. Vzpomeňte si na všechna školení, která jste kdy absolvovali, zejména pokud jste se na nich naučili vařit novou světovou kuchyni nebo používat novou techniku. V mnoha zemích je také vyžadováno získání osvědčení o znalosti hygienického nakládání s potravinami – pokud jím disponujete, uveďte to v této části. Níže je uveden oddíl určený pro vzdělání ze vzorového životopisu kuchaře.
Nástavbové studium, Hotelová škola Praha, Praha
Září 2003 — Květen 2005