1. Blog
  2. Životopisy
  3. Napsat životopis v angličtině: jak na to
Autor Natálie Dvorak (alias)Natálie Dvorak (alias)

Napsat životopis v angličtině: jak na to

10 min. čtení
Napsat životopis v angličtině: jak na to
Chcete se ucházet o práci u britské nebo americké firmy, kde je angličtina pracovním jazykem? Pak potřebujete životopis v angličtině! V tomto blogu se věnujeme tipům, co dělat a nedělat při psaní životopisu v angličtině.

Hodláte učinit další krok v kariéře do zahraničí? Nebo se ucházíte o zaměstnání u britské nebo americké firmy v České republice, kde je pracovním jazykem angličtina? Pak potřebujete životopis v angličtině! V tomto článku se věnujeme tipům na to, co dělat a nedělat při psaní životopisu v angličtině. 

Jak se liší český životopis od toho anglického? Jak sestavit životopis v angličtině? A jaké jsou vlastně rozdíly mezi CV a životopisem? 

Jestliže pokukujete po nějaké pěkné pozici v zahraničí, je dost pravděpodobné, že se o ni budete muset ucházet v angličtině. Napsat v ní e-mail je teprve začátek, protože v angličtině budete muset napsat také životopis, motivační dopis a vést v ní pohovor. 

V tomto blogu se soustředíme na životopis v angličtině. Podíváme se, do jaké míry se liší od toho českého, a ukážeme vám, jak se takový životopis v angličtině píše. Ale než začneme, nejprve si vymezíme rozdíl mezi CV a životopisem.

Tip od experta

Myslíte si, že je vaše angličtina dost dobrá do profesionálního prostředí? Nebo si nejste jistí? Začít v novém zaměstnání je velká výzva, jazyková bariéra vám v tom bude vadit. Prostudujte si předem také „firemní žargon“. Jako uchazeč pak budete mít puntík k dobru!

Struktura životopisu v angličtině

Při psaní životopisu v angličtině budete mít samozřejmě svůj český životopis po ruce. Některé informace lze přeložit téměř doslova, zatímco jiné potřebují trochu vysvětlit. Kromě toho životopis v angličtině obsahuje součást, která téměř ve všech českých životopisech chybí: Profile, aneb profilový text. Níže uvádíme všechny součásti, které nesmějí v životopisu v angličtině chybět. Jsou řazeny ve správném pořadí tak, jak se používají většinou v anglických životopisech. 

Details nebo Info

To, co uvádíte ve stávajícím životopisu od hlavičkou Osobní údaje, se nyní uvede pod Info nebo Details. Výčet údajů je obvykle poměrně krátký a obsahuje adresu, e-mailovou adresu a telefonní číslo.

V Česku se fotografie nevyžaduje a ve Velké Británii také ne. Ve Spojených státech jdou ještě o krok dál: fotografie v životopisu se rozhodně nedoporučuje kvůli antidiskriminační legislativě. Zaměstnavatelé nechtějí, aby lidé měli dojem, že činí nějaký výběr na základě vzhledu! V americkém životopisu je lepší vynechat i pohlaví, datum narození, stav a národnost, ačkoli tyto údaje se v českém nebo britském životopisu většinou také neuvádějí. 

Profile

Měli jste v životopisu hlavičku Profesní souhrn? To vám velmi pomůže. V oddíle Profile potencionálnímu zaměstnavateli vylíčíte, co mu můžete nabídnout – to je v životopise v angličtině nezbytné! Nejdřív v krátkosti řeknete něco o svých relevantních pracovních zkušenostech, absolvovaném vzdělání a svých schopnostech. Potom ukážete, na jakou oblast se specializujete. Na závěr napíšete, co pro zaměstnavatele chcete a můžete znamenat. V amerických firmách to klidně pořádně nafoukněte: prodejte se! V Česku i Velké Británii jsme skromnější, ale v Americe klidně skládejte komplimenty sami sobě, nebude to působit arogantně. 

Employment history

To jsou zkrátka vaše relevantní pracovní zkušenosti. Zde uvedete funkce, zaměstnavatele a příslušnou odpovědnost z minulosti. U každého zaměstnavatele uveďte také měsíce a roky, kdy jste byli aktivní. Máte-li za sebou již větší počet zaměstnání, omezte se na ta poslední nebo na 2 až 4 nejrelevantnější pracovní poměry. Jste na volné noze? Zdůrazněte několik významných projektů, na nichž jste pracovali. Stejně jako v českém životopisu i zde popíšete pracovní zkušenosti v obráceném chronologickém pořadí: nejaktuálnější nahoře. 

Jak v České republice, tak ve Velké Británii a Americe se reference uvádějí jen na výslovnou žádost. Ucházíte-li o zaměstnání se v zahraničí, je dobré reference uvést. Zahraniční zaměstnavatel patrně nebude znát reputaci a pracovní metody vašich předchozích českých zaměstnavatelů, v tomto případě je reference hodnotnou informací. 

Education

Jaké máte vzdělání? Kdy jste studovali a jaký byl váš obor? Tím se myslí například zaměření středoškolského vzdělání nebo určité vedlejší předměty, které jste si během studia přibrali.

Systém vzdělávání se v jednotlivých zemích liší: v České republice máme základní školu, gymnázium nebo střední odbornou školu, případně střední odborné učiliště, pak vyšší odbornou školu, vysokou školu nebo univerzitu. V Americe a několika dalších zemích je mezi základní školou a dalším studiem middle school, obdoba našeho druhého stupně základní školy, kam chodí děti od zhruba 11 do 14 let. Ve Spojených státech a Velké Británii se také tak podrobně nerozlišuje středoškolské vzdělání: všichni chodí na high school. Mezinárodní variantou maturitní zkoušky je tzv. IGCSE, v Británii se maturitě říká GSCE (General Certificate of Secondary Education).

  • Střední odborná škola: Pre-vocational secondary education
  • Střední odborné učiliště: Vocational education
  • Gymnázium: Pre-university secondary education
  • Vysoká škola: University of applied sciences
  • Univerzita: Academic university

Neliší se pouze systémy vzdělávání, obrovské rozdíly mezi zeměmi jsou i ve známkování. V Česku nikdo pořádně neví, co je dobré a co špatné GPA, a v Americe budou těžko hádat, jaký je rozdíl mezi dvojkou a trojkou na vysvědčení. Ve Velké Británii jsou dokonce rozdíly mezi Anglií, Skotskem a Walesem, zda budou žáci známkování od A do F nebo od 1 do 10. Naštěstí se ani v jedné z těchto zemí známky na vysvědčení v životopisech obvykle neuvádějí, takže si tím nemusíte příliš lámat hlavu. 

Tip od experta

Absolvovali jste s vyznamenáním (cum laude) nebo jste chodili na školu pro mimořádně nadané? Určitě se to nestyďte v životopisu uvádět. 

Skills

Jaké máte schopnosti? Zde můžete například uvést, jaký software ovládáte nebo to, že jste organizovaní nebo dobří v public speaking. Jde o to, dobře se prodat, ale samozřejmě se nevzdalovat pravdě: nechcete se ztrapnit, protože jste své schopnosti příliš nafoukli. V amerických životopisech je obvyklé doložit své schopnosti konkrétními příklady. Například konkrétními výsledky, jakých jste dosáhli v minulém zaměstnání (v Employment history), získanými osvědčeními (v Certificates) nebo oceněními (v Awards). 

Languages

Zde provedete výčet jazyků, kterými hovoříte. Pokud je na to prostor, uvedete k nim také úroveň, na níž ovládáte jazyk pasivně (četba a poslech) a aktivně (mluvení a psaní). 

Když už o tom mluvíme, přizpůsobte anglický pravopis firmě, u níž se ucházíte o zaměstnání! Ve Velké Británii, Irsku, Austrálii a na Novém Zélandu dodržujte britský pravopis: colour, theatre, realise. Ve Spojených státech se držte americké varianty pravopisu: color, theater, realize. Rozdíly snadno vyhledáte online. Kanada je tak trochu oříšek: někdy dává přednost britskému, jindy americkému pravopisu. Takže vlastně nemůžete udělat chybu. Nikdy není na škodu nechat si angličtinu zkontrolovat, úplně ideálně nějakým rodilým mluvčím!

Tip od experta

Uvádějte zde pouze jazyky, v nichž máte alespoň nějakou profesní zdatnost. Pokud jste měli tři roky na střední škole francouzštinu, ale od té doby jste ji deset let nepoužili, není tato znalost relevantní pro vaši kariéru. 

Hobbies

Koníčky o vás hodně vypovídají. Můžou dokazovat, že jste týmoví hráči nebo naopak velmi samostatní. Můžou ukázat, že jste aktivní, technicky zdatní anebo naopak máte vlohy pro pečlivost a precizní práci. Proto si dobře rozmyslete, jaké koníčky a zájmy zde uvedete. V ideálním případě zdůrazníte u každého zaměstnavatele jiné koníčky. Zde si přečtete víc o koníčcích a zájmech v životopisu.

Certificates, Awards, Licenses, Community Involvement a Extracurricular Activities (alternativně)

Pak je tu ještě několik hlaviček, které lze použít alternativně, v závislosti na povolání a věku. Chodíte ještě do školy nebo studujete? Pak můžete uvést své mimoškolní činnosti. Zasedali jste například v komisi pro ročenky nebo jste byli členy představenstva nějakého studentského spolku? Uveďte to pod hlavičkou Extracurricular Activities

Případná dobrovolnická práce spadá pod Community Involvement. Zejména američtí zaměstnavatelé přikládají velkou hodnotu společenské angažovanosti! U určitých povolání, třeba v oblasti zdravotnictví nebo IT, je důležité se po studiu i nadále průběžně vzdělávat a školit. Vysvědčení a certifikáty získané z kurzů a tréninků můžete uvést pod Certificates and Licenses. Získali jste ocenění za mimořádné nasazení v práci nebo ve studiu? Uveďte je pod hlavičkou Awards and Distinctions

Chcete se podívat na vzor životopisu v angličtině?

Jsou výše uvedené informace stále příliš abstraktní a vy byste si raději napsali životopis v angličtině na základě nějakého vzoru? To není problém – na to jsme připraveni. Podívejte se na vzor životopisu v angličtině, abyste si udělali představu.

Napište si sami životopis

Jste připraveni napsat si svůj životopis v angličtině? Můžete to provést různými způsoby. Například dát něco dohromady ve Wordu nebo Google Docs – to vás bude stát ale spoustu času. Dáváte-li přednost rychlému vytvoření perfektního životopisu v angličtině, pak si zvolte nějaký online editor životopisů. Ne že by všechny editory byly špičkově kvalitní – vyplatí se dávat pozor a porovnávat. Ceny se dost liší a dostupné šablony také. 

Proto vám také samozřejmě doporučujeme náš editor životopisů. Ten vychází z letitých zkušeností jak uchazečů o zaměstnání, tak náborových manažerů, a dle našeho skromného mínění je dokonalou alternativou pro uchazeče o zaměstnání jako jste vy. A za vyzkoušení nic nedáte, že ano?

Průzkum: Toto jsou celosvětově ta největší klišé v životopisech
Související článek
Průzkum: Toto jsou celosvětově ta největší klišé v životopisech

Do jaké míry se uchazeči o zaměstnání v životopisech skutečně liší? Jaká jsou nejčastější klišé? A lze identifikovat rozdíly mezi jednotlivými zeměmi? Abychom odpověděli na tyto otázky, provedl Cvapp průzkum a analyzoval desítky tisíc životopisů z 39 zemí.

Napište životopis během 15 minut
Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis
Sdílet článek
Čtěte dále
15 min. čtení
Jak v životopise uvést tvrdé dovednosti
Jak v životopise uvést tvrdé dovednosti
Motivační dopis5 min. čtení
Výzkum: Jak se liší motivační dopisy ve světě?
Výzkum: Jak se liší motivační dopisy ve světě?
Životopisy4 min. čtení
Jak se představit (včetně příkladů)

Jak se představit (včetně ukázek)
Životopisy6 min. čtení
Komunikační dovednosti: jak je předvést v životopise
Komunikační dovednosti: jak je předvést v životopise
Procházet vše
Tato webová stránka používá soubory cookie ke zlepšení uživatelské zkušenosti a provádění analýz a marketingu. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi podmínkami Zásady používání souborů cookie and Zásady ochrany osobních údajů.
Souhlasím s používáním cookies