1. Blog
  2. Kariérní prostředky
  3. Nejlépe placené práce a jak je získat
Autor Susan ShorSusan Shor

Nejlépe placené práce a jak je získat

17 min. čtení
Nejlépe placené práce a jak je získat
Pokud hledáte nejlépe placené profese, pomůže vám titul „doktor“ před jménem. Ale zaměstnání s vysokým platem je spousta a s tou správnou kvalifikací, výcvikem a zkušenostmi by jedno z nich mohlo být vaše.

Abychom byli trochu realističtější, pokud máte zájem o dobře placenou práci, nemusíte nutně vynalézt další nejprodávanější aplikaci, zdokonalit elektromobil nebo sestrojit skákající kancelářskou sponku. 

Pokud hledáte nejlépe placenou práci dostupnou "normálním" lidem, nejlepší volbou je – asi byste to nečekali – stát se primářem. 

Lékaři všeho druhu dominují většině seznamů nejlépe placených zaměstnání na světě. V České republice je tomu zatím jinak, přesto se práce lékařů se specializovanou působností velmi dobře oceňuje.

Tip od experta

Jak se stát lékařem: Absolvovat medicínu je velmi náročné, neboť studium trvá 6 let (což představuje přibližně 5500 hodin výuky). Je nutné počítat s tím, že strávíte mnoho času jak ve škole, tak i samostudiem. Lékařem se stává absolvent magisterského studijního programu všeobecného lékařství na lékařské fakultě. V Česku se jedná o šestileté prezenční studium, které je zakončeno udělením titulu „doktor medicíny“ (tj. MUDr.). Po absolvování náročného studia ještě nemáte vyhráno. Musíte vydržet ještě skoro dvakrát tolik času na cestě k lékařské atestaci.

Můžeme vám také doporučit, abyste se stali generálním ředitelem nadnárodní společnosti, country managerem nebo prezidentem republiky. To všechno jsou pozice, na kterých budete vydělávat hromadu peněz. Pojďme se však podívat, jak to vypadá v reálu.

V dnešní době je pro mnoho lidí klíčové najít práci, která nejenže poskytuje finanční stabilitu, ale také přináší osobní uspokojení a profesní rozvoj. V České republice existuje mnoho oblastí, které nabízejí vysoké platy a silnou poptávku po kvalifikovaných pracovnících. V tomto článku se zaměříme na nejlépe placené a nejžádanější profese v České republice, které jsme rozdělili do tří hlavních kategorií.

  • Nejlépe placené práce v ČR dle mediánu
  • Nejlépe placené práce v ČR bez nutnosti vysokoškolského vzdělání
  • Aktuálně nejžádanější zaměstnání na trhu práce v České republice

Nejlépe placené práce v ČR dle mediánu

Při sestavování tohoto seznamu jsme se zaměřili na pracovní pozice, které nezahrnují primárně řídicí a vedoucí funkce. I když jsou ředitelské pozice často vysoce placené, jejich zařazení by zkreslilo obraz, neboť ředitelské pozice vyžadují specifické dovednosti a zkušenosti, které nejsou snadno dosažitelné prostřednictvím standardního kvalifikačního kurzu.

Místo toho jsme se zaměřili na profese, které vyžadují specializované znalosti a dovednosti, které jsou získatelné skrze relevantní vzdělání, odbornou praxi a další formy profesního rozvoje.

Částky uvedené u následujících profesí představují průměrné měsíční mzdy, což znamená, že jednotlivé mzdy jsou sečteny a vyděleny celkovým počtem.

1. Řídící letového provozu - 153 199 Kč měsíčně 

Řídící letového provozu má obrovskou zodpovědnost a je za ni náležitě placen. Řídící letového provozu monitorují vzdušný prostor pomocí různých technických zařízení, například radaru. Koordinují vzlety a přistání a zajišťují plynulý letecký provoz. Drobné chyby mohou mít fatální následky. Za velkou zodpovědnost, kterou mají, si vydělají poměrně vysoký plat již během školení.

2. IT architekt - 142 851 Kč měsíčně 

Pokud se zajímáte o nejlépe placené profese, v oblasti IT nenajdete konkurenci! Nejlépe placeným zaměstnáním je pozice IT architekta, ale i další role v této oblasti přinášejí slušné finanční ohodnocení.

Další profese v IT odvětví mohou dosáhnout měsíčního platu nad 100 tisíc korun. Mezi ně patří Cloud specialisté (s průměrným platem 108 tisíc), DevOps specialisté (s průměrným platem 113 tisíc), IT projektoví manažeři (s průměrným platem 102 tisíc), iOS programátoři (s průměrným platem 107 tisíc) a další.

3. Plastický chirurg – 138 580 Kč měsíčně

Práce plastického chirurga přináší velkou zodpovědnost za pacienty, kteří mu svěřují své tělo. Kromě lékařského vzdělání je nezbytné mít cit pro estetiku a dobře se orientovat v psychologii. Je třeba umět rozlišovat, kdy je zákrok vhodný a kdy není, zejména v situacích, kdy pacienti mohou mít nereálná očekávání. Na soukromých klinikách mohou estetičtí chirurgové vydělat i přes 150 000 Kč měsíčně. 

Tip od experta

Jak se stát lékařem: Absolvovat medicínu je velmi náročné, neboť studium trvá 6 let (což představuje přibližně 5500 hodin výuky). Je nutné počítat s tím, že strávíte mnoho času jak ve škole, tak i samostudiem. Lékařem se stává absolvent magisterského studijního programu všeobecného lékařství na lékařské fakultě. V Česku se jedná o šestileté prezenční studium, které je zakončeno udělením titulu „doktor medicíny“ (tj. MUDr.). Po absolvování náročného studia ještě nemáte vyhráno. Musíte vydržet ještě skoro dvakrát tolik času na cestě k lékařské atestaci.

4. Hlavní vývojář - 124 081 Kč měsíčně

Softwarový vývojář, často označovaný jen jako vývojář, je IT specialistou, který se specializuje na návrh, implementaci a údržbu softwaru a aplikací. Toto zahrnuje vytváření různých softwarových produktů, jako jsou platformy elektronického obchodování, mobilní aplikace, operační systémy nebo videohry, a to za použití různých programovacích jazyků. Profil práce vývojáře softwaru často zahrnuje činnosti programátora i vývojáře aplikací, a proto je velmi rozmanitý. 

5. Elektrotechnici řídících a navigačních zařízení letového provozu - 114 285 Kč měsíčně

Elektrotechnici řídících a navigačních zařízení letového provozu plní technické úkoly v oblasti navrhování, instalace, řízení, provozu, údržby a oprav systémů letové kontroly a letecké navigace. Na jejich práci závisí bezpečnost letecké přepravy a za tuto odpovědnost jsou také náležitě odměňováni.

6. Výrobní a techničtí náměstci v průmyslové výrobě: 116 169 Kč měsíčně

Technický a výrobní ředitel definuje a implementuje technickou (technologickou) strategii podniku, zabezpečuje technickou a výrobní připravenost podniku, spolurozhoduje o technickém a výrobním rozvoji podniku a koordinuje činnosti v oblasti vývoje a výzkumu.

7. Systémoví analytici - 91 328 Kč měsíčně 

Systémový analytik je osoba, která vybírá a konfiguruje počítačové systémy pro organizaci nebo podnik. Jeho úkolem je vybrat nejefektivnější počítačová řešení pro podnikání a zároveň zajistit, aby systémy splňovaly všechny potřeby společnosti. Musí být také schopen naslouchat neustálým potřebám a stížnostem uživatelů, pro které systémy staví.

8. Řídící pracovníci v oblasti technického rozvoje - 77 724 Kč měsíčně 

Řídící pracovníci v oblasti technického rozvoje mají za úkol řídit a koordinovat strategie a iniciativy týkající se technického růstu a inovací ve firmě. To zahrnuje identifikaci nových technologií a trendů, vyhodnocování jejich potenciálního vlivu na firmu a rozhodování o tom, jaké kroky je třeba podniknout pro jejich úspěšné začlenění. Řídící pracovníci v této oblasti také často spolupracují s různými odděleními ve firmě, jako je vývoj produktů, výzkum a vývoj, marketing a další, aby zajistili koordinovaný přístup k technologickému rozvoji a inovacím.

9. Řídící pracovníci v oblasti účetnictví a kontrolingu - 75 986 Kč měsíčně 

Řídící pracovníci v oblasti účetnictví a kontrolingu mají za úkol řídit a koordinovat finanční operace a strategie podniku. Jejich hlavním úkolem je sledovat a řídit finanční tok společnosti, zajišťovat dodržování předpisů a normativů v oblasti účetnictví a auditu a poskytovat vedení a strategické směry v oblasti financí. Celkově řídící pracovníci v oblasti účetnictví a kontrolingu hrají klíčovou roli při zajišťování finanční stability a efektivnosti společnosti.

10. Elektrotechnický inženýr- 73 581 Kč měsíčně

Elektrotechnický inženýr řeší komplexní projekty složitých technologických postupů, řídí technologickou přípravu rozsáhlé a členité elektrotechnické výroby a zavádění nových výrobků.

11. Farmaceutický obchodní zástupce

Farmaceutické obchodní zástupce nebo také konzultanty zaměstnávají přímo farmaceutické společnosti, tedy výrobci farmaceutických výrobků. Pro ně jsou obchodníci a konzultanti důležitou součástí prodejní síly, která prodává léky a informuje potenciální zákazníky. Farmaceutický obchodní zástupce pracuje v terénu, navštěvuje lékaře a lékárny, rozvíjí vztahy s klienty a propaguje farmaceutické produkty.

12. Advokát

O advokátech se traduje, že vydělávají miliony. To jsou však pouze výjimky. Právníci se sice mohou po dlouhém studiu těšit na dobrý plat, zejména podnikoví právníci v automobilovém průmyslu. Pokud pracují pro velké společnosti, není nástupní plat kolem 100 000 Kč hrubého měsíčně nic neobvyklého. Ovšem průměrný nástupní plat advokáta začíná na 50 000 Kč hrubého měsíčně.

13. Piloti leteckých společností, kopiloti a palubní technici

Pilot má za úkol řídit letadlo, zabezpečit bezpečnost cestujících a posádky a zajistit plynulý průběh letu od startu až po přistání. Jeho povinnosti zahrnují: předletové přípravy, řízení letu, zajištění komunikace a bezpečnosti letu. Úloha pilota klíčová pro bezpečnost a úspěšnost leteckého provozu. Jejich dovednosti, zkušenosti a profesionální přístup jsou nezbytné pro bezpečný a plynulý průběh letu.

Tip od experta

Jak se jím stát: Abyste se stali pilotem dopravního letadla musíte získat průkaz dopravního pilota (ATPL(A)). Na začátku vaší kariéry v letecké dopravě budete fungovat jako první důstojník (FO – First Officer). To znamená, že zaujmete místo na pravé sedačce v pilotní kabině vedle kapitána, který sedí vždy na levé sedačce. Jakmile nasbíráte dostatečné množství letových hodin – alespoň 1500 hodin letu, z toho minimálně 500 hodin ve vícečlenné posádce, například v dopravním letadle – můžete získat licenci pilota dopravního letadla (ATPL - Airline Transport Pilot License). Po několika letech další praxe můžete dosáhnout pozice kapitána letadla. Přesunete se na levou sedačku v pilotní kabině a zároveň se zvýší vaše finanční ohodnocení.

Je čas na kariérní změnu? Co dělat, pokud ano?
Související článek
Je čas na kariérní změnu? Co dělat, pokud ano?

Pokud vás práce unavuje, nudí nebo nenaplňuje, možná je čas na kariérní změnu. Tento příspěvek vám pomůže zhodnotit, zda je čas skončit ve stávajícím zaměstnání, a poradí vám, jak dosáhnout pozitivní kariérní změny.

Nejlépe placené práce v ČR bez nutnosti vysokoškolského vzdělání

Možná nejste zrovna studijní typ a vždy vás přitahovala spíš manuální práce než vysedávání nad knihami. Tento přehled nejlépe placených prací bez nutnosti vysokoškolského vzdělání se zaměřuje na profesní pozice, které nabízejí vysoké platy a zároveň nevyžadují absolvování vysokoškolského studia. Tyto profese za posledních pět let zaznamenaly největší růst platů, což může být důležitým indikátorem pro ty, kteří hledají perspektivní kariérní možnosti.

1. Operátor stavebních strojů - 75 689 Kč měsíčně

Operátor stavebních strojů řídí, obsluhuje a udržuje stavební pracovní stroje a zařízení. Pro výkon svého povolání potřebuje strojnický průkaz, proškolení na specifické stroje (vysokozdvižné vozíky a podobně) nebo specifickou skupinu na řidičském průkaze.

2. Servisní inženýr - 74 377 Kč měsíčně

Servisní inženýr montuje, demontuje a zapojuje výrobní stroje a zařízení. Provádí opravy a údržbu výrobních strojů a zařízení. Zaškoluje pracovníky a vypracovává technické zprávy.

3. Stavební zámečník - 62 117 Kč měsíčně

Stavební zámečník musí mít znalosti výkresové dokumentace. Provádí ruční řezání tenkostěnných profilů, spojování dílců šroubováním, montování ocelového bednění a zámečnických výrobků. Řídí, obsluhuje a montuje mechanizační prostředky.

4. Rozpočtář/kalkulant staveb - 60 454 Kč měsíčně

Rozpočtář zodpovídá za odhadování předpokládaných nákladů na projekty či produkty. Poskytuje podporu vrcholovému managementu při rozhodování o budoucích investicích. Sbírá data a analyzuje faktory ovlivňující konečnou cenu.

5. Řidič MHD - 59 268 Kč měsíčně

Řidič MHD přepravuje cestující vozidly městské hromadné dopravy – na výběr má autobusy, trolejbusy a tramvaje a metro. K této hezky placené pozici vám stačí málo: musíte vlastnit řidičské oprávnění skupiny B, mít ukončené základní vzdělání a doložit výpis z rejstříku trestů a evidenční karty řidiče.

6. Jeřábník - 59 095 Kč měsíčně

Jeřábník obsluhuje a sleduje pojízdné a věžové jeřáby. Zdvihá, přesouvá a spouští těžký a nadrozměrný materiál pomocí ramene jeřábu. Kontroluje provozuschopnost svěřeného jeřábu. Na tuto pozici musíte vlastnit jeřábnický průkaz.

7. Montážník/montér - 55 378 Kč měsíčně

Montážník provádí demontování, montování a osazování okenních a dveřních výplní, parapetů, garážových bran, stínících systémů, sádrokartonu, bednění apod.

8. Svářeč - 57 679 Kč měsíčně

Svářeč provádí sváření kovů, plastů, polymerů. Stanovuje vhodné metody sváření a pracovních postupů. Na tuto pracovní pozici musíte mít svářečské zkoušky a musíte se orientovat v technické dokumentaci.

9. Programátor CNC - 53 904 Kč měsíčně

Programátor CNC strojů musí číst technické výkresy. Vypočítává souřadnice nástroje. Kreslit a modelovat dráhy nástroje pomocí CAM programu. Zajišťovat přenos programu do CNC stroje. Nejvhodnějším studiem je vyučení v oboru obráběč kovů.

10. Elektrikář - 53 899 Kč měsíčně

Elektrikář zapojuje elektrické vypínače, zásuvky, rozvaděče, spínače, přípojky, jističe, pojistky a ostatní zařízení. Umí diagnostikovat a odstraňovat poruchy a chyby na elektrickém vedení. Požadováno je učňovské nebo středoškolské vzdělání elektrotechnického zaměření.

Vysokoškolský titul nejbohatších lidí ve všech zemích světa
Související článek
Vysokoškolský titul nejbohatších lidí ve všech zemích světa

Jestliže se domníváte, že jedním z kroků na vaší cestě k první miliardě dolarů je vzdělání, měli byste se seznámit s naším nejnovějším výzkumem na toto téma.

Aktuálně nejžádanější zaměstnání na trhu práce v České republice

Jestliže jste svou profesi nenašli ve výše uvedených přehledech, nezoufejte. Máme pro vás totiž seznam nejžádanějších zaměstnání na trhu práce. O tato povolání je veliký zájem, proto zaměstnavatelé často nabízejí atraktivní nástupní bonusy a různé další nadstandardy k beztak již zajímavým platům.

Níže uvedený seznam představuje pracovní pozice, které jsou aktuálně na trhu práce v České republice nejžádanější. Dá se spolehlivě předpokládat, že do budoucna bude platové ohodnocení těchto pozic pouze růst. Tato skutečnost je zároveň důležitým indikátorem pro ty, kteří hledají stabilní kariéru s vyššími platy a dlouhodobými perspektivami v oboru. 

  • Zdravotní bratr/sestra
  • Elektrikář
  • Řidič MHD
  • Vyšší IT pozice (vývojář, architekt aj.)
  • Servisní technik
  • Účetní
  • Konstruktér
  • Skladník
  • Číšník/servírka
  • Svářeč
10 vysněných povolání a jak takovou práci najít
Související článek
10 vysněných povolání a jak takovou práci najít

Práce snů může být skutečností! Při správné kombinaci píle a trpělivosti můžete dělat to, co vás baví, a dostávat za to zaplaceno. V tomto blogu uvádíme 10 nejčastějších povolání snů a nabízíme cesty k jejich získání

Nejlépe placené profese na světě

Nepřekvapí vás, že nejlépe placené profese na světě velmi úzce korelují s těmi nejlépe placenými profesemi ve Spojených státech. Lékaři a chirurgové jsou v čele žebříčků všude, ale není žádný konkrétní lékař, který by vydělával tolik co nejlépe placení lidé na světě.

Nejlépe placenými lidmi na světě jsou generální ředitelé (CEO) nadnárodních korporací, přičemž Tim Cook z vedení Applu je s platem 265 milionů dolarů za rok 2020 na prvním místě. Je sice známo, že Elon Musk je bohatší, ale technicky vzato je jeho plat 56 000 dolarů ročně a on jej odmítá.

Klíčové myšlenky

  • Peníze by neměly být jediným měřítkem při výběru kariéry, jinak můžete skončit bohatí a nešťastní.
  • Na seznamu CareerOneStop jsou herci zařazeni na 786. místě – jedná se tedy o jednu z nejméně výnosných profesí. Ale pokud chcete být herec, nedá se nic dělat! A samozřejmě, pokud máte opravdu talent, nezdolnou náturu a třeba pár dobrých konexí, možná dostanete roli, která vám přinese obrovské bohatství.
  • Až na výjimky vyžadují všechny nejlépe placené profese roky studia, praxe a zkušeností. Náklady na vzdělání mohou být obrovské nejen z finančního, ale taktéž z časového hlediska.
  • Ne na každou dobře placenou pozici potřebujete vysokoškolské vzdělání. Výuční list v oboru nebo střední odborná škola vám často pomohou k velmi lukrativním nabídkám.
  • Nakonec je nejlepší zjistit, co vás opravdu baví, a pak prozkoumat, jak si tím slušně vydělat. Propojení dobrého platu a pracovní spokojenosti je tím, čeho chcete ve své kariéře dosáhnout.
  • Říká se, že za peníze si štěstí nekoupíte. Na druhou stranu je k životu potřebujete, s nimi se vám bude žít lépe než bez nich.
Napište životopis během 15 minut
Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis
Sdílet článek
Čtěte dále
Pracovní pohovor10 min. čtení
Jak odpovídat na otázky při pohovoru pomocí metody STAR
Jak odpovídat na otázky při pohovoru pomocí metody STAR
Kariérní prostředky6 min. čtení
Kompletní průvodce metodami hledání práce
Kompletní průvodce metodami hledání práce
Životopisy13 min. čtení
Europass CV: Některá pozitiva a řada negativ evropského životopisu
Europass CV: Některá pozitiva a řada negativ evropského životopisu
Životopisy8 min. čtení
Jak napsat životopis, když vám chybí jakékoli zkušenosti
Jak napsat životopis, když vám chybí jakékoli zkušenosti
Procházet vše
Tato webová stránka používá soubory cookie ke zlepšení uživatelské zkušenosti a provádění analýz a marketingu. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi podmínkami Zásady používání souborů cookie and Zásady ochrany osobních údajů.
Souhlasím s používáním cookies