1. Blog
  2. Kariérní prostředky
  3. Vysokoškolský titul nejbohatších lidí ve všech zemích světa
Autor Rolf BaxRolf Bax

Vysokoškolský titul nejbohatších lidí ve všech zemích světa

23 min. čtení
Vysokoškolský titul nejbohatších lidí ve všech zemích světa
Jestliže se domníváte, že jedním z kroků na vaší cestě k první miliardě dolarů je vzdělání, měli byste se seznámit s naším nejnovějším výzkumem na toto téma.

Peníze a vzdělání sice nejdou vždy ruku v ruce, ale pilné studium na vysoké škole vám určitě může prospět. Nejobtížnějším krokem je někdy volba správného druhu vzdělání. Může být prospěšné hledat inspiraci u lidí, kteří již uspěli ve vámi zvoleném oboru.

Před několika měsíci jsme pro vás připravili přehled vysokoškolských titulů generálních ředitelů s nejvyššími příjmy v jednotlivých státech USA. Nyní jsme provedli výzkum, jehož výsledkem je přehled vysokoškolských titulů nejbohatších lidí všech zemí světa.

Mapa, kterou jsme vytvořili, se zaměřuje na tituly, jichž dosáhli nejbohatší lidé světa na prvním stupni vysokoškolského vzdělání. Někteří z těchto lidí získali titul, aniž by absolvovali první stupeň vysokoškolského vzdělání (např. Graeme Hart z Nového Zélandu získal MBA, aniž by předtím vystudoval vysokou školu, a uvádíme u něj proto „bez vysokoškolského titulu“), avšak ostatní, u nichž je uvedeno „bez titulu“, skutečně žádné vysokoškolské vzdělání neabsolvovali. Někteří z nich také studium nedokončili a titul nezískali, uvádíme u nich proto „neukončeno“. Existují případy, kdy je jako „nejbohatší osoba“ dané země uváděna celá rodina; v takovém případě jsme brali v potaz vzdělání všech jejích členů (v případě Chorvatska například uvádíme „více titulů“). Ve všech případech jsme se snažili o co nejsrozumitelnější označení; pokud však chcete získat podrobnější údaje, náš výzkum najdete zde.

Pokud doufáte, že se vysokoškolské vzdělání stane krokem na vaší cestě k první miliardě dolarů, podívejte se na mapu níže v tomto textu a ověřte si, jaký vysokoškolský titul potřebujete k tomu, abyste se zařadili mezi nejbohatší lidi světa.

vysokoškolský titul potřebujete k tomu, abyste se zařadili mezi nejbohatší lidi světa.
vysokoškolský titul potřebujete k tomu, abyste se zařadili mezi nejbohatší lidi světa.

1. Severní Amerika

Jeff Bezos, nejbohatší muž Spojených států, je také nejbohatším mužem světa, avšak rok 2019 jej dočasně vychýlil z kurzu. Díky rozvodovému vyrovnání se z bývalé manželky majitele společnosti Amazon stala jedna z pěti nejbohatších žen Ameriky a světa a Jeffa Bezose dočasně sesadil z trůnu Bill Gates. Jeff Bezos studoval elektrotechniku a výpočetní techniku na Princetonu, jeho bývalá žena MacKenzie studovala tamtéž o několik let později angličtinu.

Nejbohatším obyvatelem maličkého ostrovního státu Svatý Kryštof a Nevis je zakladatel společnosti USANA Myron Wentz. Wentz se ovšem narodil v USA a občanství daňového ráje na Svatém Kryštofu získal v 90. letech dvacátého století. Tím se zásadně liší od lidí jako je Bill Gates, který jednou prohlásil: „Zaplatil jsem na daních více než kdokoli jiný, přes 10 miliard dolarů, ale stát by měl od lidí v mém postavení požadovat placení mnohem vyšších daní.”

vysokoškolské vzdělání jako jeden z nejbohatších lidí v Severní Amerika
vysokoškolské vzdělání jako jeden z nejbohatších lidí v Severní Amerika

2. Evropa

Nejbohatší obyvatel Albánie Samir Mane vysokoškolská studia při budování svého bohatství příliš nevyužil. V roce 1991 začal studovat geologii ve Vídni, ale již během prvního roku studia ukončil. Později řekl: „Hlavně jsem se tam naučil německy.“ Užitečné však byly jazyk a znalost kulturního prostředí, které tam získal, neboť své podnikání postavil na dovozu laciných televizorů a videopřehrávačů z Rakouska do Albánie.

Zajímavé vzdělání má nejbohatší Bulhar Vasil Bojkov. Navštěvoval bulharskou státní střední školu zaměřenou na přírodní vědy a matematiku a následně získané vysokoškolské tituly z aplikované matematiky a ekonomiky práce využil při budování svých podniků v oblasti obchodu, pojišťovnictví a sázkových her. Má však také titul z dějin umění na univerzitě v Buenos Aires. Bojkov je známý podporovatel umění a ze slavné sbírky starožitných předmětů, kterou shromáždil, je patrný nejen jeho smysl pro krásu a tvořivost, ale i skutečnost, že vzdělání není jen cestou k bohatství.

vysokoškolské vzdělání jako jeden z nejbohatších lidí v Evropa
vysokoškolské vzdělání jako jeden z nejbohatších lidí v Evropa

3. Afrika

Afrika je světadílem obrovských kontrastů. Jihoafrická republika drží světové prvenství v příjmové nerovnosti. Celková hodnota majetku pěti nejbohatších lidí v Nigérii je větší než hodnota státního rozpočtu této země, zatímco šest z deseti obyvatel musí vyjít s částkou nižší než 1,25 dolaru na den. Podobné rozdíly panují i mezi jednotlivými africkými státy. Tak například nejbohatší obyvatel Nigérie Aliko Dangote disponuje majetkem v hodnotě 8,8 miliardy dolarů, kdežto nejbohatší občan Libérie Benoni Urey má „pouhých“ 32 milionů dolarů. 

Oba vydělali spoustu peněz prodejem věcí, bez nichž se žádný člověk neobejde. Dangote vystudoval obchod a administrativu, ale první lekci podnikání získal na dětském hřišti: „Vzpomínám si, že na základní škole jsem nakupoval kartony sladkostí a prodával je, abych si vydělal peníze,“ říká. Jeho společnost dnes zajišťuje 70 % dodávek cukru na nigerijský trh. Urey vystudoval přírodní vědy a jeho obchodní zájmy zahrnují výstavbu bytových domů i největší mobilní síť v Libérii.

vysokoškolské vzdělání jako jeden z nejbohatších lidí v Afrika
vysokoškolské vzdělání jako jeden z nejbohatších lidí v Afrika

4. Asie

Nejbohatší lidé v téměř všech asijských zemích patří mezi miliardáře. Jedničkou mezi nimi je Mukesh Ambani z Indie, který po zesnulém otci zdědil společnost obchodující s plynem a ropou. Ambaniho vzdělání je spíš technické než obchodní, neboť vystudoval chemické inženýrství. To však neznamená, že by se bál zkoušet nové věci – společnost nedávno spustila telekomunikační síť 4G. „Všechno, co lze digitalizovat, se digitalizuje,“ říká Ambani. „Indie si nemůže dovolit zůstat pozadu.“

Tchaj-wan, Thajsko, Čína a Brunej patří k zemím, jejichž nejbohatší miliardáři nemají vysokoškolské vzdělání. Někdy se bohatství dědí s panovnickým titulem. Nejbohatší obyvatel Číny a zároveň 30. nejbohatší člověk světa Li Ka-šing je magnátem ve výrobě plastů, který zahájil své podnikání, když mu bylo 21 let, s úvěrem ve výši pouhých 6500 dolarů. Získal věhlas pro své filantropické úsilí a nedávno poskytl miliardu hongkongských dolarů (127 milionů amerických dolarů) na podporu podniků, které postihly protesty v Hongkongu.

vysokoškolské vzdělání jako jeden z nejbohatších lidí v Asie
vysokoškolské vzdělání jako jeden z nejbohatších lidí v Asie

5. Jižní Amerika

Iris Fontbona zdědila v roce 2005 po svém manželovi Andrónicovi Luksicovi obchodní impérium zabývající se těžbou surovin a výrobou a prodejem nápojů. Nejbohatší žena Latinské Ameriky využila příležitost a přivedla rodinný podnik k ještě většímu úspěchu. Ačkoli není držitelkou vysokoškolského titulu, významně rozšířila podnikání těžařských podniků a pivovarů a získala většinový podíl v televizní stanici Canal 13. 

Také nejbohatší člověk Jižní Ameriky (24,6 miliardy dolarů) působí v pivovarnictví. Jorge Paulo Lemann z Brazílie disponuje většinovým podílem v největším pivovarnickém podniku světa Anheuser-Busch InBev, jemuž patří například Pilsner Urquell a Foster‘s Lager. Ke svému jmění však přišel jako zakladatel investiční společnosti 3G Capital. Vystudoval ekonomii na Harvardu, takže mu jistě nedělá potíže si všechny své peníze spočítat.

Jižní Amerika
vysokoškolské vzdělání jako jeden z nejbohatších lidí v Jižní Amerika

6. Oceánie

Nejbohatší člověk Oceánie, Australanka Gina Rinehart, začala studovat ekonomii na univerzitě v Sydney, avšak studia zanechala, aby se učila v praxi v podniku svého otce, který se zabýval těžbou železné rudy. Naučila se toho hodně. Když její otec zemřel a zanechal za sebou dluhy, Gina s prostředky rodinného podniku obratně nakládala a proměnila jej v jeden z největších těžařských koncernů v Austrálii.

Graeme Hart z Nového Zélandu získal titul MBA na podnikatelské fakultě univerzity ve městě Otago. Ke studiu byl přijat, ačkoli předtím nevystudoval vysokou školu, v naší mapě je u něj proto uvedeno „bez vysokoškolského titulu“.

V našem přehledu nejbohatších lidí není mnoho učitelů. Nejbohatší obyvatel Papui nové Guinei, bývalý ministerský předseda Michael Somare, však před vstupem do politiky uplatnil své vysokoškolské vzdělání a rozvíjel znalosti žáků a studentů několika základních a středních škol.

vysokoškolské vzdělání jako jeden z nejbohatších lidí v Oceánie
vysokoškolské vzdělání jako jeden z nejbohatších lidí v Oceánie

Když jde o rozvoj vaší kariéry, vzdělání není pouze tím, co víte, ale jak díky svému vzdělání uvažujete. Někdy je nejrozumnější zvolit si obor, který vám rozšíří znalosti o světě, a znalosti oboru získat prostřednictvím pracovních zkušeností. Jaký vztah má volba vzdělání k volbě kariéry? 

Zdroje

Průzkum provedený v rámci tohoto projektu najdete na internetové adrese bit.ly/RichestPeoplesDegrees

Metodika

Nejprve jsme zadali „nejbohatší člověk v zemi X“, „nejbohatší člověk v X“ a různé variace téhož ve francouzštině a španělštině a poté jsme prošli první tři stránky výsledků na Googlu. Ve všech případech, kdy existovaly články na vyhledávané téma, se zdroje na výsledku hledání jednoznačně shodovaly. Rozdíly se projevily pouze při vyhledávání po uplynutí určitého časového období (například seznam nejbohatších lidí z roku 2017 oproti témuž seznamu z roku 2019). Abychom si výsledek ověřili, zadali jsme do vyhledávání ještě „nejbohatší člověk v X“ spolu se jménem, které jsme získali při původním vyhledávání.

Nerozlišovali jsme mezi lidmi z určité země, kteří se usadili v jiné zemi, a těmi, kteří žijí v zemi svého původu. Do výsledků jsme zařadili obě skupiny. Kdybychom se důsledně zabývali občanstvím nebo místem pobytu jednotlivých osob, nepochybně by se tím rozšířil počet zemí „bez údajů“, neboť mimořádně bohatí lidé jsou zřídkakdy vázáni na jednu zemi.

Je třeba poznamenat, že kolem bohatství se dělají tajnosti. Někdy se nám podařilo najít jen omezený počet zdrojů a některé odkazy na zdroje byly nefunkční. V jiných případech zdroje uváděly, že je daný člověk nejbohatší v zemi (nebo uváděly určité vysokoškolské vzdělání), avšak na původní zdroj této informace nebyla k dispozici plnohodnotná citace.

Pokud jde o vzdělání, náš výzkum se zaměřoval na první stupeň vysokoškolského vzdělání. Neuvádíme informace o magisterských titulech, doktorátech ani žádných dalších typech postgraduálního vzdělání. V několika případech jsme nalezli informace o tom, že zkoumaná osoba dosáhla titulu, avšak nebylo možné zjistit, o jaký titul se jedná. V takových případech je vzdělání uváděno jako neznámé. Někteří lidé v našem výzkumu získali titul ze vzdělávacích institucí bez předchozího vysokoškolského vzdělání. Například Graeme Hart z Nového Zélandu vystudoval MBA, aniž by předtím studoval vysokou školu. Uvedli jsme u něj, že je „bez vysokoškolského titulu“.  

Vyskytly se také případy, kdy jsou za nejbohatší v dané zemi považováni příslušníci celé rodiny. Pro zjednodušení jsme její členy posuzovali stejně jako jednotlivou osobu.

 

Napište životopis během 15 minut
Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis
Sdílet článek
Čtěte dále
Životopisy11 min. čtení
Použití formátu chronologického životopisu
Použití formátu chronologického životopisu
Životopisy10 min. čtení
Jak napsat představení uchazeče
Jak napsat představení uchazeče
Kariérní prostředky9 min. čtení
Jak se ucházet o zaměstnání, pokud máte dyslexii
Jak se ucházet o zaměstnání, pokud máte dyslexii
Kariérní prostředky6 min. čtení
Kompletní průvodce metodami hledání práce
Kompletní průvodce metodami hledání práce
Procházet vše
Tato webová stránka používá soubory cookie ke zlepšení uživatelské zkušenosti a provádění analýz a marketingu. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi podmínkami Zásady používání souborů cookie and Zásady ochrany osobních údajů.
Souhlasím s používáním cookies