1. Blog
  2. Životopisy
  3. Ucházení se o zaměstnání se zdravotním postižením - jak na to?
Autor Matyáš Walk (alias)Matyáš Walk (alias)

Ucházení se o zaměstnání se zdravotním postižením - jak na to?

11 min. čtení
Ucházení se o zaměstnání se zdravotním postižením - jak na to?
Ucházíte se o zaměstnání s chronickým onemocněním, zdravotním postižením nebo zdravotním znevýhodněním? Přečtěte si naše tipy na tvorbu životopisu a motivačního dopisu a na pracovní pohovor.

To, co je samozřejmé pro člověka bez postižení, je pro uchazeče o zaměstnání s postižením něco úplně jiného. Ucházet se o zaměstnání je samozřejmě vždycky napínavé, ale pokud se jedná o zaměstnání se zdravotním postižením, může být žádost o zaměstnání ještě napínavější. Možná máte pocit, že prohráváte 1-0. 

Někdy se stane, že vás na pohovor nepozvou hned na začátku nebo že se kvůli svému postižení nedostanete přes první kolo. Potřebujete pomoc při hledání práce se zdravotním postižením? Pomocí několika tipů se vám pokusíme proces ucházení se o zaměstnání usnadnit. V tomto blogu se budeme zabývat následujícími otázkami, abyste věděli, jak se nejlépe ucházet o zaměstnání se zdravotním postižením:

  • Jaká práce se hodí pro jaké postižení?
  • Co mohu dělat jako uchazeč o zaměstnání se zdravotním postižením?
  • Ucházení se o zaměstnání se zdravotním postižením
  • Jak se připravit na pracovní pohovor?
  • Mám o svém postižení mluvit, nebo ne?

Jaká práce se hodí pro jaké postižení?

Samozřejmě bývá obtížnější najít se zdravotním postižením vhodnou práci. Přesto existuje mnoho možností a šancí. Samozřejmě nepracujete jen pro peníze, ale také proto, abyste si příjemně a užitečně vyplnili den a navázali příjemné společenské kontakty. Výzkum Svazu pacientů České republiky také ukázal, že lidé s chronickým onemocněním jsou díky zaměstnání šťastnější! Říkáte si pravidelně "mám zdravotní postižení a hledám práci"? Pak vám mohou pomoci následující informace.

O jaká pracovní místa se můžete ucházet se zdravotním postižením, závisí na typu vašeho zdravotního postižení. Tělesné postižení vám znemožňuje vykonávat těžkou fyzickou práci, ale práce, při které se střídá pohyb a odpočinek, je možná. Vezměte si například na administrativní činnosti. 

Se smyslovým postižením, jako je hluchota nebo slepota, můžete vykonávat mnoho různých zaměstnání. Zvláště pokud je zaměstnavatel ochoten upravit vaše pracoviště. Můžete například velmi dobře pracovat v oblasti prodeje, ale je možné vykonávat i mnoho dalších kancelářských funkcí. A co práce trenéra nebo učitele?

Trpíte chronickým onemocněním? To může vést k různým omezujícím situacím v práci. Možná budete muset častěji navštěvovat lékaře nebo můžete být citliví na práci s určitými látkami. Jinak jsou však možnosti v případě chronického onemocnění poměrně rozsáhlé. Velká část pracující populace trpí chronickým onemocněním: až 20 %! Pokud tedy jde o žádost o zaměstnání s chronickým onemocněním, rozhodně nejste jediní! 

Mentální postižení také nabízí mnoho možností, jak najít vhodnou práci. V dnešní době existuje mnoho příležitostí pro osoby s mentálním postižením, stačí si vzpomenout na známý koncept sociálních podniků Etincelle. Příspěvková pracoviště jsou často také například v kopírkách, prodejnách jízdních kol a supermarketech.

Máte dyskalkulii nebo dyslexii?  I v takovém případě existuje spousta možností, jak najít vhodnou práci, například v kreativním nebo sociálním sektoru. A věděli jste, že existují i spisovatelé s dyslexií? Jedním z nich je i francouzský spisovatel Olivier Bourdeaut. Takže vidíte: možnosti jsou veliké, i když vám písmena a číslice občas tančí před očima. 

V neposlední řadě je třeba zmínit mnoho lidí s autismem nebo ADHD. Nejedná se o postižení, nýbrž o neurodiverzitu, která způsobuje, že ne všechny typy práce lze vykonávat úspěšně. Pak je nejlepší volbou klidné pracoviště nebo práce s pevnou strukturou. 

Co mohu dělat jako uchazeč o zaměstnání se zdravotním postižením?

Typ postižení Začínáme jako
Tělesné postižení Administrativní a kancelářské funkce
Smyslové postižení Telefonní prodej, péče o webové stránky a mnoho kancelářských funkcí 
Chronické onemocnění 20 % pracující populace
Duševní postižení Kopírka, prodejna jízdních kol a supermarket
Dyskalkulie / dyslexie Kreativní nebo sociální sektor
Autismus / ADHD Klidné pracoviště, hodně struktury

Ucházení se o zaměstnání se zdravotním postižením

Bohužel skutečnost je taková, že ne všechny funkce lze vykonávat s postižením. Nevidomý se nestane řidičem, neslyšící tlumočníkem a člověk na vozíku se jen tak nestane průvodcem na horských túrách. Ale jako uchazeč o zaměstnání se zdravotním postižením můžete samozřejmě vykonávat spoustu zaměstnání! Níže uvádíme tři tipy, jak se ucházet o zaměstnání se zdravotním postižením.

Tip 1: Zaměřte se na to, co umíte

V první řadě se soustřeďte na otázku "Co dokážu?". Přitom hleďte zejména na to, co můžete dělat v rámci svého postižení. Pokud trpíte poruchou sluchu nebo jste neslyšící, bude asi lepší pracovat jako zaměstnanec správce webových stránek než v call centru. Přemýšlejte proto o možnostech a ptejte se sami sebe, do jaké míry můžete danou funkci řádně vykonávat. Dávejte si také pozor, abyste nepřijali práci, která by mohla váš stav zhoršit: vaše zdraví je na prvním místě.

Mimochodem, neignorujte otázky typu "co chci?", "kdo jsem?" a "co hledám?". Hledejte tedy práci, kterou můžete se svým postižením nejen dobře vykonávat, ale která vás také baví. Spokojenost v práci je důležitá!

Máte jasnou představu o tom, co hledáte? Dalším krokem je psaní životopisu.

Tip 2: Neuvádějte v životopise své postižení

Ve vašem životopise není uvedeno nic o vašem postižení. Do životopisu je třeba uvést pouze vzdělání, případné pracovní zkušenosti, profil a dovednosti, které mohou být pro danou pozici relevantní. 

Můžete také zmínit dobrovolnou práci a další úkoly, například funkci pokladníka místního sdružení. Psaní životopisu se u osob se zdravotním postižením neliší od psaní životopisu u osob bez postižení. V tomto článku se dozvíte vše o psaní životopisu. 

Tip 3: Pojmenujte zdroje pomoci

Pobírali jste v minulosti invalidní důchod? Pak to má výhody pro vašeho budoucího zaměstnavatele! Určitě si o tom něco přečtěte. Mnoho zaměstnavatelů si není vědomo všech finančních výhod, které mohou získat, když přijmou zaměstnance se zdravotním postižením. 

Proto je užitečné uvést tuto skutečnost v průvodním dopise. Myslete například na příspěvky na nezbytné úpravy na pracovišti, daňové úlevy a možnost zkušebního umístění se zachováním výhod. Tyto věci umožňuje plnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením dle zákona o zaměstnanosti. Další informace získáte na příslušném úřadu práce. 

Pozvali vás po úspěšném dopise na pracovní pohovor? Pak se ujistěte, že máte jasný přehled o možných výhodách. V kombinaci s vašimi znalostmi a dovednostmi to může zaměstnavateli pomoci překonat zábrany. Na této stránce si můžete přečíst více informací o těchto úlevách.

Jak se připravit na pracovní pohovor?

Jste pozváni na pohovor? Pak je čas se na pracovní pohovor dobře připravit. Přemýšlejte o otázkách, které by vám mohly být položeny, přečtěte si informace o potenciálním zaměstnavateli a vymyslete otázky, které byste mu chtěli položit. 

Tip od experta

 Důležité je také: Promyslete si, zda a kdy potenciálnímu zaměstnavateli o svém postižení řeknete. Podle pravidel jste povinni informovat o omezeních pouze tehdy, pokud vám brání v práci. Trpíte chronickým onemocněním, které v práci nevnímáte? Pokud ano, nemusíte to uvádět.

Příklad: Předpokládejme, že máte zrakové postižení a ucházíte se o zaměstnání, pro které je dobrý zrak přidanou hodnotou, ale není nezbytný. Vzhledem k tomu, že vaše postižení může ovlivnit vaše fungování, jste povinni o tom informovat svého potenciálního zaměstnavatele. Pokud na vaše fungování nemá žádný vliv, nemusíte jim to říkat. 

Nemusíte tedy o svém postižení nic říkat, pokud nenarušuje vaše fungování. Přesto chce mnoho lidí o svém zdravotním postižení otevřeně hovořit, aby se na něj nepřišlo a zaměstnavatel nebyl naštvaný. Ale co a kdy říct?

Mám o svém postižení mluvit, nebo ne?

Tip 1: Vysvětlete své postižení později během pohovoru

Během prvního pohovoru nezačínejte hned mluvit o svém postižení. Nejste svým postižením a nechcete se tak prezentovat. Nejprve přesvědčte personalistu, proč jste právě vy vhodným kandidátem na danou pozici. Svá omezení můžete vysvětlit také během druhého pohovoru nebo například během pohovoru o podmínkách zaměstnání.

Pokud máte viditelné postižení nebo handicap, krátce o tom pohovořte během prvního pohovoru. Mimochodem, zaměstnavatel se nikdy nesmí spontánně zeptat na váš zdravotní stav. Proto nejste povinni na tuto otázku odpovídat. Pokud ano, uveďte, že váš zdravotní stav není překážkou pro výkon funkce.

Pokud potřebujete upravené pracovní místo, například kvůli tělesnému postižení, zmiňte se o tom až při závěrečném pohovoru. Zaměstnavatelé pak již budou přesvědčeni o vašich schopnostech a budou vám nakloněni více, než kdyby s vámi ještě nebyli v kontaktu.

Tip 2: Buďte struční a pozitivní

Nepouštějte se do dlouhých rozhovorů o svém postižení. Informujte o něm stručně a zdůrazněte, co můžete dělat, místo toho, co dělat nemůžete. Buďte pozitivní a přesvědčiví, když budete hovořit o kvalitách, které jako zaměstnanec přinášíte.

Tip 3: Nevzdávejte se

Pokud obdržíte zamítavý dopis, může být obtížné pokračovat v dalším ucházení. Nevzdávejte se!  Zeptejte se personalisty nebo HR manažera, proč jste nebyli pozváni, abyste věděli, co můžete příště udělat jinak nebo lépe. A ujistěte se, že máte podporu ve svém okolí, abyste se mohli podělit o své zklamání a jít dál. Práci, která vám bude nejlépe vyhovovat, určitě najdete! 

Tip od experta

Integrační sociální podnikání  se naplno rozbíhá i v Česku. Stále vznikají nová místa pro osoby se zdravotním postižením. Pokud to nevyjde hned, nevzdávejte to! Na cestě jsou další skvělá pracovní místa.  Přestože má Česká republika ještě co dohánět, iniciativy nechybí ani na vládní úrovni. Patří mezi ně například Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2021–2025. 

Napište životopis během 15 minut
Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis
Sdílet článek
Čtěte dále
Životopisy7 min. čtení
Představení uchazeče v životopisu
Představení uchazeče v životopisu
Kariérní prostředky41 min. čtení
Jak napsat oznámení o ukončení pracovního poměru (a další tipy, jak kultivovaně ukončit pracovní poměr)
Jak napsat oznámení o ukončení pracovního poměru (a další tipy, jak kultivovaně ukončit pracovní poměr)
Pracovní pohovor4 min. čtení
20 otázek na závěr pohovoru
20 otázek na závěr pohovoru
Životopisy6 min. čtení
Komunikační dovednosti: jak je předvést v životopise
Komunikační dovednosti: jak je předvést v životopise
Procházet vše
Tato webová stránka používá soubory cookie ke zlepšení uživatelské zkušenosti a provádění analýz a marketingu. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi podmínkami Zásady používání souborů cookie and Zásady ochrany osobních údajů.
Souhlasím s používáním cookies