Kuchařská profese je široká a pozoruhodná disciplína. Existuje spousta kulinářských stylů, které lze objevovat, a nevyčerpatelné množství restaurací, které potřebují člověka do kuchyně. Ať hledáte své první pracovní uplatnění v oboru nebo jste zkušený kuchař či kuchařka s mnohaletými zkušenostmi, uvedete-li v motivačním dopise ty správné kvality, výrazně tím zvýšíte svoje vyhlídky na získání práce snů.
Záhlaví motivačního dopisu
Záhlaví motivačního dopis uchazeče o místo kuchaře plní dvě důležité funkce. Především je identifikátorem vašeho dokumentu. Restaurace jsou rušná místa a vy chcete, aby vaše jméno a osobní údaje byly dobře viditelné, takže si majitel nebo personalista snadno všimnou, kdo tento motivační dopis psal a jak se s ním lze spojit.
Druhým cílem záhlaví je použít výrazné formátování, které dopisu přidá na úhlednosti, aby vaše žádost o zaměstnání byla lépe zapamatovatelná. Na jednu nabízenou pozici kuchaře může restauracím přicházet mnoho žádostí, vás si však díky záhlaví všimnou a ocení vaši profesionalitu.
Oslovení v motivačním dopise
Oslovení je sice tím nejmenším oddílem, hraje však významnou úlohu při nastolení zdvořilého a uctivého tónu celého dopisu. Zvolte oslovení, které je z hlediska vašeho vztahu k dané restauraci vhodné.
Úvod motivačního dopisu
Pro pracovně vytíženého vedoucího pracovníka nebo majitele, který čte váš dopis, je úvod zcela zásadním momentem. Již po přečtení prvních dvou vět se nejspíš rozhodne, jestli má smysl pokračovat až do konce dopisu. Proto byste ze sebe měli v úvodu vydat to nejlepší.
Cíl úvodu motivačního dopisu: získat a udržet pozornost příjemce, sdělit, že máte ty správné předpoklady pro danou práci, přimět vedoucího pracovníka k tomu, aby pokračoval ve čtení a přešel k hlavní části dopisu.
náplní práce kuchaře na pozici chef de partie ve společnosti Saiates je víc než jen příprava pokrmů. Pracovník na této pozici je tváří vaší značky a jedním z důvodů, proč patříte k nejoblíbenějším fusion restauracím v našem městě.
Prostřední (hlavní) část motivačního dopisu
Hlavní část motivačního dopisu je ta část textu, v níž se konečně dáváte do líčení všech zkušeností a předpokladů, které z vás činí vhodného uchazeče na místo kuchaře, o které se ucházíte. Protože se jedná o nejobsáhlejší část motivačního dopisu, můžete si psaní usnadnit tím, že text rozdělíte do dvou menších oddílů.
V prvním popíšete své nejrelevantnější zkušenosti a úspěchy na pozici kuchaře. Velmi užitečná je v tomto ohledu metoda zvaná STAR (Situation, Task, Action, Result). Stručně popíšete situaci a to, co od vás bylo požadováno, a poté co jste konkrétního udělali a jaký to mělo pozitivní výsledek.
Pro maximální účinek buďte v těchto líčeních struční a soustřeďte se zde v maximální možné míře na zkušenosti, které jsou relevantní z hlediska dotyčné pracovní pozice.
Ve druhém pododdílu můžete popsat své tvrdé a měkké dovednosti a cíle, jichž chcete u tohoto potenciálního zaměstnavatele dosáhnout. Můžete také uvést, čeho konkrétního dosáhla daná restaurace, co vám na ní imponuje a co se o ní ještě chcete dozvědět.
Zákazníci přicházejí za kuchaři, kteří vytvářejí vaše nezaměnitelné menu,
a díky této osobní vazbě jim chutná lépe než kdekoli jinde. Vedle standardních zkušeností s prací v kuchyni, které podrobně uvádím v životopisu, se vyznačuji schopností rozpoznávat chuťové kombinace (získal jsem ji během 18měsíčního pobytu na Dálném východě) a inovativním myšlením. Rád bych Vám při pohovoru popsal, jak vařím své galbi inspirované korejskou a mexickou kuchyní.
Získal jsem titul z managementu v gastronomii na soukromé vysoké škole a za tři roky působení na pozici profesionálního chef de partie ve čtyřhvězdičkové restauraci Mesof jsem si osvojil vše nezbytné k tomu, abych se stal hodnotným členem týmu v restauraci Saiates:
- Provozní činnosti, péče o zákazníka a příprava pokrmů – povýšení z tříhvězdičkové na čtyřhvězdičkovou restauraci.
- Vytvoření čtyř nových jídel, která jsou specialitou podniku – dvakrát oblíbenější než běžné pokrmy v nabídce.
- Správa certifikace ServeSafe pro tým pracovníků kuchyně. Odpovědnost za hygienu.
- Vytvoření tabulky procesů pro efektivní provoz kuchyně.
Týmová práce v kuchyni mi přináší radost. Skvělé jídlo nevzniká ve vzduchoprázdnu – baví mě spolupracovat se stejně nadšenými lidmi a snažit se, aby byli naši hosté spokojeni. V uplynulých třech letech jsem byl sedmkrát vyhlášen zaměstnancem měsíce, což je nejlepší výsledek z celého týmu.
Ze stávajícího místa odcházím pouze kvůli stěhování.
Cíl hlavní části motivačního dopisu: zdůraznit vaše dosavadní úspěchy a zkušenosti a uvést, jak byste mohli být na potenciálním novém pracovišti užiteční.
Motivační dopis – závěr a rozloučení
Představili jste se v nejlepším světle jako kuchař a nyní je na čase motivační dopis zdvořile a v pozitivním duchu zakončit. Jedním z nejlepších způsobů, jak toho dosáhnout, je učinit výzvu k akci. Jedná se o větu, která vyjadřuje vaše nadšení pro danou pozici a vyzývá majitele nebo vedoucího pracovníka, aby se s vámi spojil.
Potřebujete-li na pozici chef de partie mladého kuchaře, který rád zapojí svoje nápady, energii a chuťové buňky, velmi rád Vás navštívím a v rámci pohovoru s ochutnávkou pro Vás uvařím některé ze svých pokrmů.
Srdečně zdravím,
Martin Trnka