1. Blog
  2. Kariérní prostředky
  3. Nejlepší evropská města pro čerstvé absolventy vysokých škol (studie portálu CVapp.cz)
Autor Anna MuckermanAnna Muckerman

Nejlepší evropská města pro čerstvé absolventy vysokých škol (studie portálu CVapp.cz)

24 min. čtení
Nejlepší evropská města pro čerstvé absolventy vysokých škol (studie portálu CVapp.cz)
Právě jste dokončili vysokou školu a hledáte nový začátek na novém místě? Zde je 15 evropských měst, která jsou ideální pro zahájení profesní kariéry čerstvých absolventů vysokých škol. Nejlepší evropská města pro čerstvé absolventy vysokých škol

Podzimní semestr se blíží a někteří studenti se vracejí do škol, mnozí však již budou uvažovat o tom, co bude následovat. Absolventi z roku 2019 mají za sebou letní odpočinek a na ty, kteří končí v roce 2020, čeká po posledním náporu studijních povinností cesta vstříc novému životu v jiném městě.

Po úspěšném zakončení studia potřebujete zjistit, kde lze najít pracovní místo. Možná se chcete věnovat určitým sportům, umělecké činnosti nebo společenským aktivitám. A proč to nepřiznat, máte už plné zuby studentského ubytování a je proto důležité najít místo, kde najdete slušné bydlení a budete si moci dovolit jíst a bavit se jako dospělý člověk!

Portál CVapp.cz se rozhodl vám pomoci a vytvořil interaktivního průvodce nejlepšími evropskými městy pro život čerstvých absolventů. S využitím údajů programu Evropské komise Eurostat a databáze Numbeo jsme analyzovali výši nájmů, životní náklady, ekonomiku, místní komunitu absolventů, sportovní a rekreační zařízení a místní kulturu.

Některá z námi objevených míst, kde to žije, vás možná překvapí. Města na vzestupu jako například Glasgow, Mnichov a Sofie mohou díky své cenové dostupnosti úspěšně konkurovat zavedeným centrům typu Berlín, Barcelona a Praha. Jakou máte představu o místě, kde byste chtěli zahájit další etapu svého života? 

Které evropské město je nejvhodnější pro čerstvé absolventy škol?

Nepříliš drahý a plný života: na prvním místě našeho žebříčku destinací pro absolventy se umístil britský Glasgow.

Jeho obyvatelé jsou s místními sportovními a rekreačními zařízeními spokojenější než lidé z kteréhokoli jiného námi zkoumaného města. V jednom průzkumu uvedlo 39 % respondentů, že jsou s podobnými zařízeními v Glasgowě „velmi spokojeni“. Město je také na druhém místě ve spokojenosti s kulturním životem – přispívají k tomu koncertní síň Royal Concert Hall, Centrum současného umění a také legendární centrum živých vystoupení King Tut’s .

Kopírovat do schránky

Do výsledků našeho výzkumu zapadají i čísla vypovídající o podílu studentů, kteří po dokončení školy zůstávají v regionu. Podle výzkumu nezávislé výzkumné organizace Centre for Cities plných 67 % absolventů glasgowských škol ve městě zůstává, aby si zde našli práci. Málokteré britské město se může vykázat vyšším číslem. 

Nízká nezaměstnanost, průměrná mzda ve výši 1950 liber měsíčně a nájem bytu s obývacím pokojem a ložnicí ve výši necelých 700 liber měsíčně činí z Glasgowa skvělé místo, kde začít, pokud je inkoust na vašem vysokoškolském diplomu ještě čerstvý.

Jaký typ evropského města je pro absolventy nejlepší?

Nejlepšími destinacemi pro čerstvé absolventy vysokých škol jsou často hlavní města evropských států a města druhé úrovně. Většina z nich se nachází v západní Evropě, ale také východ Evropy nabízí díky nízkým životním nákladům a mírnému až střednímu růstu HDP zajímavé alternativy. V naší patnáctce nejlepších měst se ocitly Praha, Sofie, Záhřeb a Krakov.

Londýn, Paříž a Řím jsou sice díky rušnému společenskému a kulturnímu životu skvělými turistickými destinacemi, ale vysoké nájmy a životní náklady způsobily, že se v našem zkoumání umístily na nejnižších příčkách. V důsledku toho nejsou Francie a Itálie v seznamu 15 nejlepších měst vůbec zastoupeny. Německo má díky zdravé ekonomice, živé kulturní scéně a důrazu na zdravý životní styl mezi 15 nejlepšími městy hned tři zástupce.

Top 15 nejlepších měst pro absolventy
Top 15 nejlepších měst pro absolventy

Kde v Evropě je pro čerstvé absolventy cenově nejdostupnější bydlení?

Průměrná cena bytu s obývacím pokojem a ložnicí v Sofii činí pouhých 364,56 EUR měsíčně. V hlavním a největším městě Bulharska žije 1,2 milionu lidí a jsou zde druhé nejnižší životní náklady ze všech zkoumaných měst. Sportovní a kulturní zařízení v Sofii sice nejsou hodnocena příliš kladně (pouze 8 % obyvatel je „velmi spokojeno“ s rekreačními zařízeními ve městě), nedaleko od hlavního města jsou však hory a lesy vhodné pro výlety.

Ve kterých evropských městech jsou nejnižší životní náklady?

Nejnižší výdaje za oděvy, potraviny, restaurace, sport a volnočasové aktivity a dopravu a služby vynaloží samostatně žijící osoba v Bukurešti – je to pouhých 439,13 EUR měsíčně. Bukurešť má také druhé nejnižší nájmy ze zkoumaných měst; nájem bytu s obývacím pokojem a ložnicí zde stojí 395,18 EUR měsíčně. Rozvíjí se staré město v centru a čtvrti Cotroceni na západě města a Universitat v okolí bukurešťské univerzity, kde se soustřeďují mladí lidé a noční život.

Kde v Evropě mají čerství absolventi vysokých škol největší šanci najít dobrou práci?

Mnichov je skvělým místem pro práci, je vyhlášený jako centrum technických oborů a finančnictví a sídlo mnoha vydavatelství. Starobylé město patří v mnoha ohledech k ekonomicky nejsilnějším v Evropě. Míra nezaměstnanosti činí 3,5 %, což je druhá nejnižší hodnota ze všech zkoumaných měst. Příznivé je i tempo růstu HDP. Průměrný zaměstnanec si měsíčně vydělá 2645,98 EUR, což jsou nejvyšší výdělky ze všech měst v naší studii.

Mnichov zažívá rychlý růst oborů založených na inovacích. Podle údajů odboru práce a ekonomického rozvoje mnichovského magistrátu počet pracovníků ve stavitelství a strojírenství vzrostl v rozmezí let 2012 a 2017 o 41,5% a v oborech informačních a komunikačních technologií o 33,6%.

Kde v Evropě mohou mladí odborníci najít nové přátele?

New graduates tend to experience a fast-evolving social life. You’re most likely to meet and work alongside graduates aged 25 to 64 in Madrid, according to our analysis. Many will have graduated from one of the city’s highly ranked universities, such as Autonomous University of Madrid, Complutense University of Madrid, or Charles III University of Madrid. So they’ll be able to show you how to have a good time in town!

Ve kterých evropských městech se nejlépe udržíte v kondici?

Popularita hřišť a krytých sportovních areálů v Glasgowě je pouze částí celého příběhu. Další příležitosti pro pohybové aktivity nabízí osm zařízení pro cvičení pod širým nebem a bezplatnékaždotýdenní společné běhy na pětikilometrové trati napříč městem. Nadšenci do extrémních sportů si v Glasgowě přijdou na své na horských cyklistických stezkách v přírodním parku Cathkin Braes, mohou provozovat wakeboarding v Glasgowském wake parku a navštívit Snow Factor – celoročně provozované zastřešené lyžařské středisko s nejdelší zasněžovanou krytou sjezdovkou ve Velké Británii.

Která evropská města nabízejí absolventům nejvíce zábavy?

Čtyři z pěti dotazovaných respondentů uvedli, že jsou „velmi spokojeni“ s kulturními zařízeními ve Vídni. Díky koncertním síním, divadlům, muzeím a knihovnám se město v našem průzkumu umístilo na první příčce, pokud jde o možnosti kulturního vyžití. Kulturní programy nabízí například Vídeňská státní opera, lze navštívit drezúry ve Španělské dvorní jízdárně a zábavní park Prátr. Je zde však i skvělá nabídka bezplatných programů. Vstup do zahrad paláce v Schönbrunnu a na farmářské trhy Naschmarkt a Brunnenmarkt je zdarma a vídeňské koncertní kavárny často pořádají bezplatné klavírní recitály.

Vídeň také nabízí spoustu historických památek. Byla centrem Rakousko-uherské monarchie, která přetrvala do konce první světové války, a je zde spousta paláců, náměstí a budov v barokním slohu. 

Tak jako u všech velkých životních rozhodnutí je při výběru místa k životu po skončení vysoké školy nutné učinit řadu kompromisů. Města s nízkými náklady typu Sofie a Bukurešť mohou být skvělou volbou pro absolventy, kteří si hlídají výdaje, avšak nemusí vyhovovat těm, kdo hledají město s bohatou kulturní nabídkou. Londýn a Paříž mají velkoměstskou atmosféru, ale pokud se ve svém oboru teprve etablujete, mohou pro vás představovat problém vysoké životní náklady.

Nalezení správného města a práce po absolvování školy může ovlivnit vaši kariéru v dlouhodobém horizontu. Studie Institutu Strada pro budoucnost práce uvádí, že nastoupíte-li po absolvování školy na pracovní pozici, u níž není požadován vysokoškolský titul, o pět let později budete v porovnání s absolventy, kteří získali místo odpovídající jejich kvalifikaci, s pětkrát větší pravděpodobností čelit „podzaměstnanosti“. Budete vydělávat v průměru o 27 % méně než absolventi v pozicích odpovídajících jejich kvalifikaci a tento stav bude trvat více než deset let.

Doba po absolvování školy je vzrušující, plná příležitostí a dobrodružství. Nemůžete sice přesně vědět, kde vás potká společenské a profesní štěstí, ale než se vydáte do jiného města, určitě stojí za to důkladně zvážit všechny možnosti. Dobrá zpráva je, že v Evropě je takových možností spousta a panuje zde velká rozmanitost, takže není obtížné najít místo, které bude vyhovovat vašim potřebám.

Metodika

Při hledání nejlepších evropských měst pro čerstvé absolventy vysokých škol sestavil portál CVapp.cz vážený index 32 evropských měst na základě čtyř kategorií: nájemné, životní náklady, ekonomika, jiní absolventi, sport a rekreace, zábava a kultura.

Složku nájmů tvoří průměrná cena bytu s obývacím pokojem a ložnicí k 2. červenci 2019  podle údajů v databázi měst a států Numbeo a její váha v indexu je 20 %. 

Složka životních nákladů je tvořena průměrnou cenou oděvů a obuvi, potravin, návštěv restaurací, sportovních a volnočasových aktivit a dopravy a služeb pro samostatně žijící osobu za měsíc podle stavu k 2. červenci 2019 podle údajů v databázi Numbeo a má v indexu 15% váhu.

Ekonomickou složku tvoří souhrnně míra nezaměstnanosti v roce 2017 v regionech a městech sledovaných programem Evropské komise Eurostat s váhou 10 %, meziroční změna HDP v období 2015 a 2016 v regionech NUTS3 podle Eurostatu s váhou 10 % a průměrná čistá měsíční mzda po zdanění ke 2. červenci 2019 podle databáze Numbeo, která má váhu 15 %.

Složku jiných absolventů tvoří odhad podílu osob ve věku 25 až 64 let s dosaženým vzděláním hodnoceným stupni 5, 6, 7 nebo 8 — titul diplomovaný specialista, bakalářský titul, magisterský a doktorský titul podle Mezinárodní standardní klasifikace vzdělání (ISCED) na základě údajů Eurostatu; tato složka má v indexu váhu 10 %. Odhad je založen na počtu dospělých ve věku 25 až 64 let se vzděláním úrovně 5, 6, 7 nebo 8 podle ISCED v poměru k populaci osob ve věku 20 až 64 let v daném městě, což je opět odhad vycházející z poměru demografické závislosti a údajů o celkové populaci uváděných Eurostatem. Údaje u každého města jsou za nejnovější možné období.

Složku sportovního a rekreačního vyžití tvoří respondenti průzkumů, kteří v průzkumu Evropské komise zaměřeném na kvalitu života v evropských městech z roku 2015 uvedli, že jsou „velmi spokojeni“ se sportovními zařízeními typu hřiště a sportovní haly v jejich domovském městě; v indexu má tato složka váhu 10 %. 

Složku zábava a kultura tvoří respondenti průzkumu, kteří v průzkumu Evropské komise zaměřeném na kvalitu života v evropských městech z roku 2015 uvedli, že jsou „velmi spokojeni“ s kulturními zařízeními typu koncertní síně, divadla, muzea a knihovny; v indexu má tato složka váhu 10 %. 

Konečné pořadí vychází z úhrnu všech vážených faktorů. Za nezjištěné hodnoty byla dosazena nula. Do analýzy byla zařazena tato města: Paříž, Francie; Londýn, Velká Británie; Berlín, Německo; Madrid, Španělsko; Řím, Itálie; Bukurešť, Rumunsko; Hamburk, Německo; Vídeň, Rakousko; Budapešť, Maďarsko; Varšava, Polsko; Barcelona, Španělsko; Mnichov, Německo; Milán, Itálie; Praha, Česká republika; Sofie, Bulharsko; Brusel, Belgie; Birmingham, Velká Británie; Kolín nad Rýnem, Německo; Lyon, Francie; Neapol, Itálie; Amsterdam, Nizozemsko; Stockholm, Švédsko; Lille, Francie; Turín, Itálie; Záhřeb, Chorvatsko; Valencie, Španělsko; Leeds, Velká Británie; Krakov, Polsko; Frankfurt nad Mohanem, Německo; Glasgow, Velká Británie; Toulouse, Francie, Manchester, Velká Británie.

Celý výzkum, který vedl k výslednému pořadí, včetně zdrojů dat pro jednotlivá města, najdete pod odkazemhttp://bit.ly/GraduatesAbroad

 

Napište životopis během 15 minut
Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis
Sdílet článek
Čtěte dále
Pracovní pohovor10 min. čtení
Jak odpovídat na otázky při pohovoru pomocí metody STAR
Jak odpovídat na otázky při pohovoru pomocí metody STAR
Životopisy12 min. čtení
Analýza dovedností: co lidé uvedli ve svých životopisech
Analýza dovedností: co lidé uvedli ve svých životopisech
Životopisy32 min. čtení
Jak napsat životopis
Jak napsat životopis
Pracovní pohovor11 min. čtení
Klíčový průvodce pohovorem
Klíčový průvodce pohovorem
Procházet vše
Tato webová stránka používá soubory cookie ke zlepšení uživatelské zkušenosti a provádění analýz a marketingu. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi podmínkami Zásady používání souborů cookie and Zásady ochrany osobních údajů.
Souhlasím s používáním cookies