1. Blog
  2. Pracovní pohovor
  3. Jak získat stáž: Jednoduchý návod krok za krokem
Autor Charlotte GraingerCharlotte Grainger

Jak získat stáž: Jednoduchý návod krok za krokem

14 min. čtení
Jak získat stáž: Jednoduchý návod krok za krokem
Chcete udělat první krok v kariéře? Stáž je skvělé místo, kde začít. V tomto návodu se podíváme na vše, co potřebujete vědět o hledání a získání stáže ve vašem oboru.

Udělejte svůj první krok v kariéře tím, že získáte stáž!

Možná je obtížné proniknout do vysněného odvětví, ale rozhodně to není nemožné. Každý rok vstoupí na pracovní trh tisíce chytrých a schopných absolventů. Když je konkurence vysoká, je třeba se odlišit od ostatních. Stáž vám v tom pomůže.

Na stáži ve vybrané společnosti získáte praxi. Je to o velmi cenný krok, který ukazuje, že to se svou profesní budoucností myslíte vážně. Po dokončení studia se vyplatí podívat se na příležitosti stáží ve vašem oboru. Tak můžete začít získávat praktické zkušenosti, které potřebujete k úspěchu.

V cvapp.cz je naším posláním pomoci vám s hledáním práce. Nabízíme spoustu průvodců psaním životopisu, přizpůsobitelné šablony a snadno použitelný editor životopisů. Zkrátka, zbavujeme vás starostí při ucházení se o zaměstnání. V následujícím blogu se budeme zabývat:

  • Rozdílem mezi placenými a neplacenými stážemi (a jak se rozhodnout)
  • Jak najít příležitosti stáží ve vašem oboru
  • Podrobným návodem žádosti o volné stáže
  • Statistickými poznatky a informacemi z oblasti stáží.

Placené vs. neplacené stáže

Pojďme se věnovat ožehavému tématu: volbě mezi placenou a neplacenou stáží. Pokud se rozhodujete, zda se o stáž ucházet, stojí za to zjistit, jestli za ni budete odměňováni. Samozřejmě pro některé lidi práce zdarma vůbec nepřipadá v úvahu.

Než začnete hledat stáž, rozmyslete se, zda jste otevřeni neplaceným příležitostem. Hodnota stáže spočívá v praxi, kterou získáte. Mnoho velkých společností vynakládá peníze a prostředky na vytvoření dobře propracovaných programů stáží. Pokud se tedy snažíte dostat do oboru s vysokou konkurencí, získání tohoto typu dobrovolnické zkušenosti vám může poskytnout výhodu před ostatními uchazeči.

Statistická analýza

Kolik dostávají stážisté zaplaceno?

Lze požadovat za stáž odměnu? Pokud se vám podaří získat placenou stáž, jak vás to ovlivní? Možná vás to překvapí, ale mzda nebude špatná.

Smlouva o stáži má minimální trvání 6 měsíců a maximálně 12 měsíců, a během této doby pobírá stážista odměnu. Dříve to mohlo být méně než mezioborová minimální mzda (hovořilo se o 60 nebo 75 %). Podle současné legislativy má stážista pobírat alespoň minimální meziprofesní plat. Během této doby má stejné výhody a práva jako ostatní zaměstnanci společnosti.

Něco jiného je středoškolská praxe. Zde platí, že zaměstnavatel uzavírá písemnou smlouvu se školou nikoli přímo s praktikantem. V případě, že praktikant během své praxe vykonává produktivní činnost, náleží mu za ni odměna ve výši sjednané ve smlouvě se školou, nejméně však 30 % minimální mzdy!

Rozhodnutí, zda absolvovat neplacenou stáž závisí jen na vašich okolnostech. Musíte zvážit, zda si můžete dovolit pracovat zdarma. Pokud máte platit nájem a účty, jak je budete každý měsíc hradit? Můžete během stáže bydlet u rodičů? Nebo si lze ke stáži přibrat práci na částečný úvazek?

Volba je čistě na vás. Vy jste jediný, kdo na tyto otázky může odpovědět. Rozhodnete-li se předem, že chcete stáž placenou či neplacenou, zjednoduší vám to její hledání.

Jak získat stáž ve čtyřech jednoduchých krocích

Pojďme na to! Pokud se snažíte prosadit v konkrétním odvětví, možná vás napadne, jak získat stáž. Ačkoli neexistuje univerzální odpověď, existují jednoduché kroky, které můžete podniknout. Podívejte se na náš návod.

Krok 1: Najděte volné stáže ve zvoleném oboru

Jak najít stáž? Pokud jste čerstvý absolvent, patrně hledáte volné místo poprvé. Pokud se naopak snažíte o změnu kariéry, možná se v oboru zatím tolik nevyznáte. V obou případech však můžete najít příležitost, která vám bude vyhovovat.

Tip od experta

Nespoléhejte na vyhledávání na Googlu. Hledání té správné příležitosti vyžaduje cílený přístup. Naštěstí je spousta míst, kde se lze porozhlédnout.

Burzy či veletrhy pracovních příležitostí 

Veletrhy pracovních příležitostí pořádají úřady práce, ale často také univerzity. Burzy práce jsou skvělou příležitostí, jak se zájemce může zorientovat na trhu práce, „oťukat“ si případné budoucí zaměstnavatele a začít budovat síť důležitých kontaktů. Firmy a instituce nabízející zde stáže jsou již pořadatelem vybírány z konkrétního oboru.

Veletrhy pracovních příležitosti také nabízejí možnost prozkoumat řadu firem a jejich nabídky a ptát se zástupců, kteří si udělali čas a jsou připraveni se zájemci mluvit. Firmy mají rády aktivní, zvídavé lidi s jistou mírou komunikačních dovedností. Čím více těchto akcí navštívíte, tím vyšší je pravděpodobnost, že budete vědět o volných místech.

Firemní weby

Chcete se prosadit v konkrétním odvětví? Pokud existuje konkrétní společnost, pro kterou byste moc rádi pracovali, podívejte se na její web. Možná zjistíte, že firma na svých stránkách „Kariéra“ nebo „Volná místa“ stáže inzeruje. Přestože tyto příležitosti mohou být také inzerovány na pracovních portálech a jinde, je chytré jít přímo ke zdroji.

Zahraniční stáže

Návštěva univerzitních webů je dobré místo, kde začít hledat stáž. Ale věděli jste, že existují i stážové weby? Patří mezi ně například Internship Finder, Idealist, WayUp a LinkUp. Tyto stránky můžete procházet podle oboru nebo pracovní pozice.

Stáže pro absolventy vysokých škol a univerzit nabízí také celá řada evropských a mezinárodních institucí.

Kanceláře kariérních center

Má vaše univerzita kariérní centrum? Promluvit si s poradcem není nikdy špatný nápad. Řekněte přímo, o jaký typ práce máte zájem. Poradce bude mít spoustu postřehů a informací, které vám pomohou najít tu správnou stáž. 

Kontakty na fakultě

Uvažovali jste o rozhovoru s vyučujícím? A co váš školitel? Přibližně 10 % nových stážistů získá místo díky kontaktům s vyučujícími. Pokud jste na své učitele udělali dobrý dojem, možná vám budou ochotni podat pomocnou ruku. 

Dost často se stává, že učitelé sami v oboru pracovali. To znamená, že mají bohaté kontakty, které mohou využít. Obrátit se přímo na ně vám může ušetřit čas. I když budete muset podat žádost tradiční cestou, budete mít dveře pootevřené.

Statistická analýza

Najděte si stáž co nejdříve!

Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Zaměstnavatelé začínají s náborem na stáže v průměru osm měsíců před oficiálním termínem zahájení. To znamená, že se vyplatí hledat pozice dřív, než budete moct nastoupit. Pokud jste student, který má v následujících měsících končit studium, neztrácejte čas. Začněte hledat volná místa hned!

Tip od experta

Ať už budete stáž hledat kdekoli, klíčem je vybírat si. Možností je spousta, proto je důležité udělat si vlastní průzkum. Jasná představa o tom, kam se má vaše kariéra ubírat, vám při rozhodování pomůže.

Kompletní přehled pracovních platforem pro rok 2023
Související článek
Kompletní přehled pracovních platforem pro rok 2023

Chcete-li najít vaši vysněnou práci, musíte nejprve vědět, kde vůbec hledat. Pracovních portálů je na českém trhu nepřeberné množství, ale proč ztrácet čas procházením každé stránky, která se objeví v internetovém vyhledávači, když můžete navštívit jen ty, které nabízejí širokou a přehlednou nabídku pracovních pozic, nebo jsou dokonce specializované na váš obor?

Krok 2: Napište bezkonkurenční životopis

Dalším krokem je zaujmout náboráře. Ve většině případů, kdy se ucházíte o stáž, budete muset předložit formální životopis. Jenže tady je háček: nemáte moc zkušeností. Nepanikařte. Ještě stále můžete zaměstnavatele „ohromit“.

V tomto textu zmíníme několik základních tipů. Pokud chcete jít víc do hloubky, můžete se podívat do našeho průvodce psaním životopisu na stáž. Pro začátek by standardní životopis měl obsahovat:

  • Záhlaví (kontaktní údaje)
  • Profil (představení uchazeče)
  • Pracovní historii
  • Vzdělání
  • Dovednosti

Je pravděpodobné, že v oddílu pracovní historie toho moc mít nebudete. Pokud v oboru začínáte, nejspíš nemáte praxi. Uveďte však vše, co máte. Například pokud jste měli brigádu nebo pracovali jako dobrovolníci, měli byste to v tomto oddíle uvést. Naštěstí většina zaměstnavatelů neočekává, že budete mít roky zkušeností. Dejte si záležet na ostatních částech životopisu!

Cílem je zaujmout pozornost náboráře. Bez ohledu na vaše předchozí zkušenosti (nebo jejich absenci!) je třeba ukázat, že máte o obor zájem. Vhodným místem je představení uchazeče čili profil. Je to první věc, kterou náborář uvidí.

Nechte se vést svou náturou a nadšením. Tří- až čtyřřádkový profil by měl vysvětlit, co přinášíte a proč máte o stáž zájem. Můžete uvést, co vás k danému oboru přitáhlo nebo co vás na vaší budoucí kariéře láká.

Kromě toho můžete do životopisu zařadit oddíl dovedností. Nezapomeňte ho upravit tak, aby vyhovoval společnosti, do které se hlásíte. Například můžete použít stejnou terminologii a fráze jako v původním pracovním inzerátu.

Jak napsat životopis, když vám chybí jakékoli zkušenosti
Související článek
Jak napsat životopis, když vám chybí jakékoli zkušenosti

Zůstaňte v klidu – kdekdo hledá práci, aniž by měl potřebné pracovní zkušenosti. Existuje několik způsobů, jak ukázat, co umíte!

Krok 3: Napište přesvědčivý motivační dopis

Jste připraveni získat náboráře na svou stranu? Váš životopis má pevnou strukturu. Motivační dopisy však mohou být volnější. I když obsahuje prvky, které zahrnout musíte, skýtá prostor pro kreativitu. Tento formální dopis použijte na to, abyste zaměstnavateli ukázali, nebude litovat, když vsadí na vás.

Netápejte a přečtěte si našeho průvodce psaním motivačního dopisu stážisty. Ten vám pomůže pochopit základní strukturu, kterou je třeba dodržet. Jakmile ji zvládnete, svěřte se v dopise se svým nadšením pro stáž. 

Zaměřte se na to, jaké dovednosti a vlohy pro danou pozici máte. Dejte náborovému pracovníkovi najevo, že budete cenným přínosem. Potom ukažte, že jste ochotní se učit. Žádáte o stáž –je samozřejmé, že se budete při práci učit.

Jak napsat životopis, když vám chybí jakékoli zkušenosti
Související článek
Jak napsat životopis, když vám chybí jakékoli zkušenosti

Zůstaňte v klidu – kdekdo hledá práci, aniž by měl potřebné pracovní zkušenosti. Existuje několik způsobů, jak ukázat, co umíte!

Krok 4: Připravte se na pohovor předem

Přihlásili jste se na několik zajímavých stáží. A co teď? Když se vám podaří získat pozvání na pohovor, připravte se na něj předem. Pokud tímto procesem procházíte poprvé, možná nevíte, co očekávat. Naštěstí jsme tu pro vás.

Nejprve si správně osvojte základní informace. Zjistěte si, kde se pohovor koná, a naplánujte si, jak se tam dostanete. Rozhodněte se, co si na pohovor oblečete. Zeptejte se náborového pracovníka, zda je třeba si něco připravit předem, např. prezentaci nebo proslov.

Statistická analýza

Uspějte u pohovoru a získejte práci na plný úvazek

Pokud jste pohovor zvládli, možná jste na cestě k úspěchu. Podle College Magazine je právě stáž pro řadu studentů vstupenkou k vysněnému zaměstnání.

Měli byste si také připravit odpovědi na některé z nejčastějších otázek při pohovoru. Nemáte křišťálovou kouli – nevíte přesně, na co se vás tazatel zeptá. Existují však některé standardní otázky, které můžete očekávat bez ohledu na pracovní pozici. Proto stojí za to připravit si solidní odpovědi na následující otázky při pohovoru na stáž:

  • Co vás na této stáži zaujalo?
  • Jaké dovednosti a/nebo silné stránky v této funkci uplatníte?
  • Co víte o společnosti?
  • Proč chcete pracovat v tomto oboru?
  • Máte v tomto oboru nějaké zkušenosti?
  • Kde se vidíte za pět let?

Než se vydáte na formální pohovor, připravte si odpovědi na výše uvedené otázky. To, co se chystáte říct, si procvičte nahlas s kamarádem nebo rodinným příslušníkem. Schopnost dobře formulovat odpovědi vám zajistí skvělou pozici. I když nechcete, aby vaše odpovědi zněly příliš strojeně, musíte mít alespoň rámcovou představu o tom, co v každém případě říci.

Klíčové myšlenky

  1. Stáže vám pomohou nastartovat kariéru. Příležitosti byste však měli začít hledat už několik měsíců před plánovaným datem nástupu.
  2. Nespoléhejte se jen na internetové vyhledávání. Poptejte se ve svém okolí, zda vaši vyučující nebo přátelé nevědí o nějakých nových volných pozicích.
  3. Napište životopis, který zaujme. To je místo, kde můžete prezentovat své schopnosti, znalosti a nadšení pro daný obor.
  4. Formátování životopisu, může být náročné. Ušetřete si čas a použijte některou z našich prověřených šablon životopisů!
Napište životopis během 15 minut
Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis
Sdílet článek
Čtěte dále
Životopisy5 min. čtení
Jak nahrát životopis na LinkedIn (3 způsoby)
Jak nahrát životopis na LinkedIn (3 způsoby)
Kariérní prostředky41 min. čtení
Jak napsat oznámení o ukončení pracovního poměru (a další tipy, jak kultivovaně ukončit pracovní poměr)
Jak napsat oznámení o ukončení pracovního poměru (a další tipy, jak kultivovaně ukončit pracovní poměr)
Životopisy13 min. čtení
Europass CV: Některá pozitiva a řada negativ evropského životopisu
Europass CV: Některá pozitiva a řada negativ evropského životopisu
Životopisy10 min. čtení
Funkční formát životopisu: Ukázky, tipy a šablony zdarma
 Funkční formát životopisu: Ukázky, tipy a šablony zdarma
Procházet vše
Tato webová stránka používá soubory cookie ke zlepšení uživatelské zkušenosti a provádění analýz a marketingu. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi podmínkami Zásady používání souborů cookie and Zásady ochrany osobních údajů.
Souhlasím s používáním cookies