1. Blog
  2. Životopisy
  3. Silné a slabé stránky (a jak je zvládnout během hledání práce)
Autor Susan ShorSusan Shor

Silné a slabé stránky (a jak je zvládnout během hledání práce)

21 min. čtení
Silné a slabé stránky (a jak je zvládnout během hledání práce)
Máte domluvený pohovor na práci svých snů. To je skvělé! Opravdu chcete uspět a víte, že vás čekají klasické otázky: „Jaké jsou vaše silné stránky?“ a vzápětí nato „Jaké jsou vaše slabé stránky?“, a vy na ně chcete odpovědět správně.

Víte, že budete nervózní, protože tu práci opravdu chcete. Co personalisté hledají, když pokládají tu všetečnou otázku: „Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?“

V tomto blogu najdete vynikající příklady silných a slabých stránek a návod na to, jak je přizpůsobit vlastní situaci, aby vaše odpověď nezněla při pohovoru jako klišé (Moje největší síla je, že jsem pracovitý! Příkladem slabiny je, že jsem perfekcionista!).

Zaujměte individuální odpovědí, která se orientuje na potřeby dané pozice. Pochlubte se silnou stránkou, kterou se bude moct pyšnit jen málokdo, a slabinou, která nebude mít kritický význam.

V tomto blogu se budeme zabývat:

  • Příklady správných odpovědí na otázky týkající se silných a slabých stránek.
  • Jaké silné stránky hledají zaměstnavatelé během pracovního pohovoru?
  • Jděte na pohovor připraveni: Jak najít své silné a slabé stránky?

Pokud hledáte vynikající příklady silných a slabých stránek v životopise, podívejte se na naše vzory životopisů a šablony životopisů, které vám pomohou získat zaměstnání.

Příklady odpovědí na otázku: Jaké jsou vaše silné stránky? 

Tazatel nehledá jednoslovnou nebo dvouslovnou odpověď na otázku, jaké jsou vaše silné stránky. Musíte nabídnout anekdotu, která vaše tvrzení podpoří. Nejlepší odpovědi vysvětlí, proč se právě díky své silné stránce hodíte na danou pozici. Níže najdete pět vzorových odpovědí na otázku: „Co je vaší silnou stránkou?“

1. Uvažuji v širších souvislostech

Příklad

Mojí největší předností je schopnost rozpoznat podstatu věci. Uvažuji v širším měřítku. Na své současné pozici jsem byl pověřen revizí dokumentace k softwarové aplikaci. Viděl jsem způsob, jak zefektivnit proces revize veškeré dokumentace, a představil jsem ho vedoucímu týmu. Tento návrh zkrátil proces o mnoho hodin a uvolnil týmu čas na vývoj nových aplikací.

Zkopírováno!

Všimněte si, že odpověď jde mnohem dál než jen k uvedení silné stránky a vysvětluje, jak se tato silná stránka projevuje na pracovišti a jaký má přínos pro společnost. Vysvětlete silnou stránku tak, aby jí každý rozuměl, a pak se věnujte podrobnostem, co by mohla znamenat pro potenciálního zaměstnavatele.

2. Umím vycházet s lidmi

Příklad

Dobře vycházím s lidmi. Tím myslím mnohem víc než jen to, že vycházím se svými kolegy. Jsem hrdý na to, že dokážu stavět mosty. Působím jako spojka mezi oddělením vývoje produktů a marketingovým oddělením. Zrovna minulý týden se mi podařilo vyjasnit nedorozumění ohledně produktu, které mohlo vést k zavádějícímu marketingu.

Zkopírováno!

V tomto případě uchazeč objasňuje, co podle něj znamená „vycházet s lidmi“. Během pohovoru se ujistěte, že personalista chápe, co znamená vaše silná stránka pro vás osobně. Jde o jednu z nejčastěji uváděných silných stránek, proto je dobré uvádět ji v kontextu. Jaký je váš vliv na ostatní?

Komunikační dovednosti: jak je předvést v životopise
Související článek
Komunikační dovednosti: jak je předvést v životopise

Uvedením svých komunikačních dovedností v životopise ukážete budoucímu zaměstnavateli, jak s pomocí ostatních lidí dosahujete svých cílů. Naše vzory vám pomohou předat to podstatné, co potřebujete sdělit.

3. Jsem všestranný

Příklad

Přirovnal bych se k univerzálnímu hráči, protože jsem velmi všestranný. Na našem oddělení zvládnu téměř jakoukoli práci. Za posledních šest měsíců jsem zastoupil dvě kolegyně na nemocenské a zároveň jsem dál zvládal vlastní pracovní zátěž.

Zkopírováno!

Tato odpověď nejen ilustruje respondentovu všestrannost, ale také vyzdvihuje jeho týmového ducha a ochotu zaskočit, když je potřeba. Vyzařuje z ní sebedůvěra a ochota. Při pohovoru by mělo být několik takových momentů, kdy se vám rozzáří oči hrdostí. Tazatel uvěří každému slovu (i všem následujícím odpovědím).

4. Mám smysl pro detail

Příklad

U účetní se asi zdá samozřejmé, že je orientovaná na detaily, ale to je moje největší přednost. Je to jeden z důvodů, proč jsem si vybrala tento obor. Prostě mě baví dohlížet na to, aby účty souhlasily a aby rozpočet dával smysl. Neříkám, že je radost hledat chyby, ale jsem hrdá, když se mi podaří najít drobná pochybení, která by se časem mohla znásobit.

Zkopírováno!

V tomto příkladu si respondentka uvědomuje, že orientace na detail není u účetní překvapivá, ale také ví, že je to nezbytná vlastnost. Odpověď zároveň vysvětluje, proč má svou práci ráda. Zaměstnavatel, který potřebuje někoho, kdo bude bedlivě sledovat finance, to rád uslyší.

5. Jsem přizpůsobivý

Příklad

Oblast školství se rychle rozvíjí a mění. Právě díky přizpůsobivosti jsem v průběhu let dokázal být vynikajícím pedagogem navzdory změnám v učebních osnovách a technologiích. Nyní mi umožňuje přejít od prodeje vzdělávacích materiálů k prodeji informačních materiálů pro studenty.

Zkopírováno!

Odpověď tu demonstruje klíčovou měkkou dovednost, kterou zaměstnavatelé často hledají, ale tazatel také využívá příležitost, aby do rozhovoru vsunul informaci, že tato vlastnost umožňuje i změnu profese.

Jak napsat životopis
Související článek
Jak napsat životopis

Veškeré tipy, nástroje, šablony a ukázky, které potřebujete k tomu, abyste si osvojili psaní životopisu

Jak odpovědět na otázku: „Jaké tři přednosti pro tuto práci máte?“

Chcete-li si připravit co nejlepší odpovědi na tuto otázku, sestavte si před pohovorem okruh silných stránek, které se vzájemně doplňují. Možná se vám dokonce podaří vymyslet příběh, který bude ilustrovat všechny tři. Zde je několik příkladů okruhu silných stránek, které mohou fungovat, spolu s nápady, jak se vztahují ke stejným úspěchům.

Otázka se konkrétně týká silných stránek, které přinášíte na danou pozici, takže na prvním místě uveďte požadavky zaměstnavatele. Uvádění čehokoli, co není rozhodující, ukazuje, že moc nerozumíte tomu, co se od vás bude očekávat.

1. Nadšení, týmový duch, upřímnost

Pracovali jste na společném projektu v týmu a dostalo se vám zasloužené chvály? Pak máte výše uvedené silné stránky. Ukažte, jak tyto vlastnosti přispěly k úspěchu. Pokud někdo jen sedí v koutě a dělá, co se mu řekne, tak mu nejsou takové přednosti k ničemu.

2. Odhodlání, vytrvalost, učenlivost

Pokud jste při práci na plný úvazek absolvovali studium nebo jste se vrátili do školy, abyste změnili povolání, můžete si nárokovat tento seznam silných stránek. Tyto vlastnosti také ilustrují, že si dokážete osvojit nové dovednosti v zaměstnání prostřednictvím zaškolení nebo jiného firemního vzdělávacího programu. Dávejte pozor, aby slova, která používáte, nebyla synonyma – ať se každá jednotlivá silná stránka počítá sama za sebe.

3. Kreativita, vůdčí schopnosti, technické dovednosti

Zkuste tyto silné stránky ilustrovat na příkladu, kdy jste přišli s jedinečným řešením technického problému a stáli jste v čele jeho realizace. Kombinace kreativního myšlení s technickými dovednostmi bude vítězit v mnoha kariérách.

Jak v životopisu uvést mimořádné dovednosti
Související článek
Jak v životopisu uvést mimořádné dovednosti

Tipy, ukázky formátování a klíčová slova do seznamu mimořádných dovedností ve vašem životopisu, z nichž bude náborový manažer nadšen.

Jak se zachovat u otázky: „Jaká je vaše největší slabina?“

Pokud nejste připraveni, může vás tato otázka opravdu vyvést z míry. Slabiny? Mám přiznat, že je mám? Ano, máte. Tvrzení, že nemáte žádné slabé stránky, vyvolává dojem, že postrádáte sebereflexi nebo jste prostě namyšlení.

Trik spočívá v tom, že s pokorou popíšete dovednost, znalost nebo osobnostní rys, který se snažíte napravit. Povědomí o slabých stránkách může být považováno za přednost, ale pokud podniknete kroky k odstranění této slabiny, jste o kus dál. Personalista chce vidět, jak se vyrovnáváte s nepřízní osudu, proto uveďte příklady, které ukazují váš přístup k pracovním překážkám.

Případně si můžete vybrat slabou stránku, která by v jiném kontextu mohla být považována za silnou. Často se jedná o dvě strany téže mince. Svou odpovědí se však nesnažte zalíbit.

A jedné věci se rozhodně vyhněte: Nezahrnujte do příkladů slabých stránek nic, co je pro danou pracovní pozici nezbytné!!

Klíčový průvodce pohovorem
Související článek
Klíčový průvodce pohovorem

Pohovory jsou stresující. Na svůj velký den se nejlépe nachystáte přípravou a tréninkem. Díky našemu průvodci budete mít od samotného počátku velkou šanci, že pro vás pohovor skončí příznivým výsledkem.

Příklady slabých stránek, které vás z práce nevyřadí

Jak už jsme řekli, je třeba uvést skutečné slabé stránky, které nejsou pro požadovanou práci zásadní. Před pohovorem si ujasněte všechny požadavky a použijte příklady slabin, které vám neuškodí. Buďte odvážní, nemluvte o banalitách.

Tady jsou příklady slabých stránek, které stojí za zvážení:

Tréma z veřejných projevů

Tréma je běžná a pochopitelná. A pokud neplánujete vystupovat ve sportovní hale nebo pravidelně pořádat prezentace klientům a kolegům, pravděpodobně to nebude vaší práci překážet.

Nepořádek na pracovním stole

Je to snadno zvládnutelný a další častý problém. Zvláště pokud se ucházíte o pozici na dálku, je to problém bezpředmětný.

Potíže s delegováním (pokud nejste manažer)

Dobře, pokud nejste manažer, většinou to znamená, že všechny úkoly, za které jste zodpovědní, splníte, aniž byste požádali o pomoc.

Chybějící zkušenosti se softwarovým programem nebo jiným nástrojem

Chybějící zkušenosti jsou slabinou pouze do té doby, než je získáte. Nezdůrazňujte je, pokud je daný softwarový program pro vaši práci důležitý, ale pokud je to program, který budete používat příležitostně, klidně se o absenci zkušeností zmiňte.

Netrpělivost s byrokratickými průtahy

Má to někdo rád?

Nedostatek rovnováhy mezi prací a osobním životem

To je další způsob, jak říct že jste dříč. Na tom nemusí být nic špatného, pokud nevyhoříte.

Příliš velká přímočarost a kritičnost

Tahle slabina je přijatelná, pokud na pohovoru nepůsobíte neomaleně. Vaše sebereflexe znamená, že na tom pravděpodobně pracujete.

Sebekritičnost

Být přísný sám na sebe je větší problém pro vás než pro zaměstnavatele, pokud vás strach z chyby neparalyzuje.

Neochota riskovat

To je v pořádku. Na vaší pracovní pozici nemusí být rizika vítána.

Potíže se sdílením nápadů ve velkých skupinách

To je kombinace strachu z veřejného vystupování s trochou pochybností o sobě samém, ale i to se dá snadno napravit.

Více než 60 behaviorálních otázek u pohovoru – tipy a příklady
Související článek
Více než 60 behaviorálních otázek u pohovoru – tipy a příklady

Personalista bude během celého pohovoru připraven klást vám behaviorální otázky. Vaše konkrétní role z hlediska toho, čeho jste dosáhli v dosavadní kariéře, jim napoví o vašich pravděpodobných výkonech v budoucnu. Odpovězte na tyto otázky správně a práce je vaše.

Příklady odpovědí na otázku: „Jaká je vaše největší slabina?“ 

Stejně jako u odpovědí na otázku „Jaké jsou vaše silné stránky?“, i u otázky „Jaké jsou vaše slabé stránky?“ budou nejlepší ty odpovědi, které vyprávějí příběh. V případě slabých stránek chcete příběhem ilustrovat, jak jste se svou slabinou vypořádali nebo jak se jí hodláte zbavit.

Není nic špatného na tom, když popíšete situaci v práci, kdy jste nebyli dokonalí, pokud z toho plyne ponaučení.

Tady je pět vzorových odpovědí na onu strašidelnou otázku: „Jaká je vaše největší slabina?“

1. Tréma z veřejných projevů

Příklad

Když mám před velkou skupinou přednést prezentaci, jsem hrozně nervózní. Poprvé, když jsem to zkoušel, tak mě musel zastoupit šéf a přečíst prezentaci za mě, protože jsem ze sebe nevysoukal ani slovo. Dnes už jsem v klidnější, pokud prezentuji před kolegy. Když je skupina větší, hodně prezentaci nacvičuju, abych se cítil jistější, ale křeče v břiše mám pořád. Je pro mne snazší, když mám u prezentace parťáka.

Zkopírováno!

Dotazovaný vypráví o běžné trémě a následně rozvádí metody, které používá k řešení problému. Je dobré hovořit o strachu, který možná cítí i manažer nebo jím třeba trpí někdo z jeho týmu. Pokud tato slabina neomezuje výkonnost ostatních, pravděpodobně se s ní dokážete vyrovnat i vy.

2. Nepořádek na pracovním stole

Příklad

Páni! Měli byste vidět můj pracovní stůl doma. Všude samolepicí lístečky! Když jsem pracoval v kanceláři, bylo to ještě horší. Kolegové mi vyhrožovali, že na mě tu pyramidu šanonů převrhnou! V dnešní době je naštěstí fyzických složek mnohem méně a organizace pracovní plochy je pro mě mnohem jednodušší. Naučil jsem se na konci dne všechny nalepené lístečky posbírat a dodělat vše, co není hotové.

Zkopírováno!

Tato odpověď je odlehčená a vypovídá hodně o vaší osobnosti. Tazateli také napovídá, že problém je z větší části vyřešen. Humor může často odlehčit náladu při pohovoru – volba vtipu u této otázky je skvělým způsobem, jak odvést pozornost od oblastí, které by mohly být škodlivější.

3. Sebekritičnost

Příklad

V minulosti jsem každou malou chybu nebo špatný krok donekonečna rozebíral a považoval je za neúspěch. To mě svazovalo do té míry, že jsem dokonce kvůli maličkostem prošvihl dva termíny. Časem jsem pochopil, že je dobré své chyby uznat a snažit se je napravit, ale člověk se v nich nesmí utápět. Pomohl mi jeden mentor větou: „Dokonalost je nepřítel pokroku.“

Zkopírováno!

Tato odpověď spojuje prvky sebekritiky a perfekcionismu, ale také personalistovi říká, že je uchazeč otevřený mentoringu a osobnímu růstu. Pozor, aby nepůsobila podlézavě. Nebuďte příliš skromní.

4. Netrpělivost s byrokratickými průtahy

Příklad

Velmi špatně snáším, když se projekt zasekne, protože chybí dokumentace nebo dostávám protichůdné odpovědi z různých úrovní vedení. V mé současné pozici se stále střídá „pospěš si“ s „čekej“. Proto se ucházím o tohle místo. Ve startupu nesvazovaném byrokracií se cítím jako ryba ve vodě.

Zkopírováno!

Tahle odpověď zároveň reaguje na otázku „Proč u nás chcete pracovat?“. Je také příkladem pojmenování slabiny, která nebude na pozici, o kterou se uchazeč uchází, nikomu vadit.

5. Neochota riskovat

Příklad

V práci strašně nerada riskuju. Všichni si například stěžovali na náš pracovní postup. Věděla jsem o operačním systému, který používal kamarád v jiné firmě a který se mu líbil. Řekla jsem o tom kolegyni, ale bála jsem se oslovit šéfa. Nakonec to kolegyně udělala za mě a šéfovi se návrh zamlouval. Naštěstí je to dobrá kamarádka a pomohla mi, ale šéf se divil, proč jsem s tím nepřišla sama. Snažím být asertivnější, ale potřebuju k tomu povzbuzení.

Zkopírováno!

Tohle by byla špatná odpověď pro uchazeče ve startupu, kde se očekává, že každý vyvine vlastní iniciativu, ale je to v pořádku pro velkou firmu nebo pozici, kde se minimalizuje riskování nebo samostatné rozhodování. Zvažte odvětví, ve kterém pracujete, a svou vlastní funkci – byla by taková slabina považována za silnou stránku?

Jak odpovídat na otázky při pohovoru pomocí metody STAR
Související článek
Jak odpovídat na otázky při pohovoru pomocí metody STAR

Každá odpověď během pohovoru musí mít svoji strukturu a metoda STAR představuje výborný způsob, jak prokázat, že máte ty správné předpoklady. Nyní se dozvíte, jak ji při pohovoru použít a získat práci, o kterou se ucházíte!

Jaké silné stránky hledají personalisté při pohovoru?

Dostali jste příklady správných odpovědí, ale jak poznáte, které vlastnosti zmínit u pohovoru? I když na tuto otázku neexistuje jedna odpověď, obecně platí, že když vás pozvou na pohovor, máte už pro danou pozici nějaké základní schopnosti. Na pohovoru personalisté zjišťují obtížněji měřitelné kvality, díky nimž se do firmy hodíte.

Obvykle jde o měkké dovednosti nebo schopnost vycházet s ostatními a fungovat na pracovišti. Zde je stručný seznam silných stránek:

  • Kreativita
  • Přizpůsobivost
  • Zvídavost
  • Všestrannost
  • Flexibilita
  • Obětavost
  • Inovativnost
  • Upřímnost
  • Smysl pro detail
  • Trpělivost

Tento seznam samozřejmě není úplný, ale můžete se od něj odrazit při sestavování svého vlastního.

10 vůdčích schopností do vašeho životopisu + vzory
Související článek
10 vůdčích schopností do vašeho životopisu + vzory

Chcete-li získat svoji vysněnou práci, je velmi důležité informovat potenciálního zaměstnavatele o tom, že disponujete celou škálou vůdčích schopností. Které z nich je tedy vhodné umístit do životopisu a jak o nich hovořit?

Jděte na pohovor připraveni odpovědět na otázku: „Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?“

Je velká pravděpodobnost, že vám položí nějakou verzi otázky „Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?“. Víte, že ta otázka přijde, tak buďte připraveni.

Nejprve se zamyslete sami nad sebou. Pokud nevíte, jaké jsou vaše silné stránky, tak na tuhle otázku vůbec nedokážete odpovědět. Promyslete nejen své odborné technické znalosti, ale všechny vlastnosti, které z vás dělají ceněného zaměstnance. Buďte na své silné stránky hrdí. Nejenže vám to pomůže vytvořit přesvědčivý seznam, ale vaše sebedůvěra se projeví, až budete silné stránky prezentovat na pohovoru.

Skromným lidem může sestavovaní takového seznamu činit potíže. Nestyďte se zeptat se přátel a kolegů, čeho si na vás cení. Možná budou odpovídat stále totéž, možná dostanete dlouhý výčet svých silných stránek. Tak či tak to bude společně s vaším sebehodnocením základní materiál pro odpověď. Zamyslete se nejen nad věcmi, které jste vždy dělali dobře, ale také nad dovednostmi, které se vám v poslední době podařilo zlepšit. Silné stránky se vyvíjejí.

Stejný postup opakujte u slabých stránek. Všichni se máme v čem zlepšovat. Podívejte se na sebe kriticky. Pak se zeptejte přátel a kolegů, kterým věříte, na jejich upřímný názor. A neberte si to osobně. Řekněte jim, že chcete slyšet to nejhorší. Pak se můžete rozhodnout, co z toho řeknete zaměstnavateli – a třeba se z toho i poučíte.

Klíčové myšlenky

Podtrženo, sečteno, v části pohovoru věnované silným a slabým stránkám:

  1. Zdůrazňujte silné stránky, které zvyšují vaši atraktivitu a odpovědi specifikujte na konkrétní pozici. Ukažte na příkladech, jak se tato silná stránka projevuje v práci.
  2. Vyberte slabiny, které neovlivní klíčové funkce vaší práce a pokuste se ukázat, co děláte pro jejich eliminaci či minimalizaci.
  3. Trénujte, trénujte, trénujte.
  4. Sestavte si seznam všech svých silných i slabých stránek.
  5. Použijte naše tipy na nejlepší odpovědi ohledně silných a slabých stránek, napište životopis a získejte novou práci!
Napište životopis během 15 minut
Napište životopis během 15 minut
Použijte profesionální a vyzkoušené šablony životopisů, které splňují všechna „pravidla“, která zaměstnavatelé očekávají.
Napsat životopis
Sdílet článek
Čtěte dále
Životopisy12 min. čtení
Analýza dovedností: co lidé uvedli ve svých životopisech
Analýza dovedností: co lidé uvedli ve svých životopisech
15 min. čtení
Jak v životopise uvést tvrdé dovednosti
Jak v životopise uvést tvrdé dovednosti
Motivační dopis13 min. čtení
Jak formátovat motivační dopis v roce 2023: vzory a tipy
Jak formátovat motivační dopis v roce 2023: vzory a tipy
Životopisy8 min. čtení
Jak napsat životopis, když vám chybí jakékoli zkušenosti
Jak napsat životopis, když vám chybí jakékoli zkušenosti
Procházet vše
Tato webová stránka používá soubory cookie ke zlepšení uživatelské zkušenosti a provádění analýz a marketingu. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi podmínkami Zásady používání souborů cookie and Zásady ochrany osobních údajů.
Souhlasím s používáním cookies